Damir Habijan, Peđa Grbin
Damir Habijan, Peđa Grbin Foto: Patrik Macek/Lovro Domitrovic/Pixsell

Ne stišavaju se reakcije na veliku pljačku Ine u kojoj je strateška energetska tvrtka oštećena za milijardu kuna, a uhićeno je petero ljudi. Aferu je komentirao i HDZ-ov saborski zastupnik Damir Habijan, koji je pritom napao čelnika SDP-a Peđu Grbina.


"Pokušaj oporbe da odgovornost za ugovor o kupoprodaji plina koji je pod istragom Uskoka prebacuje na Vladu Republike Hrvatske, potpuni je promašaj. Odgovornost je prije svega na Ini", poručio je Damir Habijan na Facebooku te dodao: "Neovisne institucije, Ured za sprječavanje pranja novca i Porezna uprava, pokrenule su i razotkrile ovaj slučaj, stoga vidimo da sustav funkcionira. Također, funkcionira i pravosuđe, kao neovisno i samostalno. Ovo je još jedan dokaz toga. Ured za sprječavanje pranja novca iskoristio je svoje ovlasti, blokirao je i "spasio" preko 800 milijuna kuna i nekretnine vrijedne 3 milijuna eura."

Potom se osvrnuo na izjavu predsjednika SDP-a Peđe Grbina.

Damir Škugor, Crkva Gospe od Zdravlja Škugor planirao gotovo pola milijarde kuna prebaciti u Švicarsku? Njegova obitelj imala rezerviranu klupu u crkvi

"Zastupnik Grbin pokazuje elementarno neznanje. On o svemu sve 'zna', ali čudno je kako 'nije znao' da njegova supruga ima sumnjivu diplomu, 'nije znao' da je prijavljen na dva mjesta. I sada taj isti Grbin i taj SDP dijele lekcije i govore tko je za što odgovoran. Paradoks je da oporba priča o odgovornosti Vlade dok je upravo zahvaljujući neovisnim i samostalnim institucijama iste te Vlade, ova afera zaustavljena", istaknuo je Habijan. 

 

Možemo: Smjena vlasti i promjena načina upravljanja energetskim sektorom

Platforma Možemo u ponedjeljak je, referirajući se na aferu u Ini, poručila da osim smjene vlasti Hrvatska treba i potpunu promjenu načina upravljanja energetskim sektorom, Saboru i Vladi platforma je uputila svoje zahtjeve.

Od Sabora traži da se održi izvanredna sjednica o upravljanju energetskim sektorom i energetskom krizom, a od Vlade da odmah proglasi energetsku krizu i izvanredno stanje te prezentira stanje opskrbljenosti plinom, količine proizvedene električne energije, rizike u nabavci plina i nafte, kao i projekcije nabavnih cijena tih energenata.

Od Vlade traži i da predstavi rješenja za pomoć javnim ustanovama u nabavci i smanjivanju troškova kupovine energenata, kao i mjere za pomoć gospodarstvu.

Damir Škugor priveden na ispitivanje u USKOK Oglasio se MOL o pljački Ine: Za mega aferu doznali iz medija

Možemo traži "aktiviranje svihsredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i svih kapaciteta HBOR-a za hitno lansiranje shema financiranja nabave toplinskih pumpi, solara i ulaganja u izolaciju za kućanstva, pri čemu tražio da se prioritiziraju oni u energetskom siromaštvu".

Paus (IDS): Pojedinci na privatne račune stavili iznos dva pulska proračuna

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u ponedjeljak je, komentirajući najnoviju aferu u Ini, ustvrdio je kako je "teško uopće pojmiti" njene razmjere te kako je u aferi opljačkan iznos velik kao dva godišnja proračuna Grada Pule.

"Govorimo o iznosu koji bi bio dostatan za izgradnju najmodernijeg vrtića u svakoj od 31 istarske općine. To je novac koji je završio na privatnim računima", konstatirao je Paus.

Dok se građane i poduzetnike već mjesecima plaši najavljenim poskupljenjima plina, "bez ikakvih konkretnih najava Vlade o modelima pomoći", razotkriva se skandalozna preprodaja plina iz domaćih bušotina koje se nalaze na Sjevernom Jadranu, naveo je.

"Dok Istra i njeni građani snose najveći rizik od eksploatacije plina iz našeg mora, što imamo od toga", zapitao se predsjednik IDS-a i odgovorio "ništa ili malo, a naši građani, poduzetnici i gradovi strahuju od golemih računa koje ne znaju kako pokriti u jeku podivljale inflacije".

Ilustracija Oglasili se Uprava i Nadzorni odbor Ine: "Nismo odlučivali o spornim ugovorima, te ovlasti je imao Škugor"

Sanader: Puljku ne smetaju lopovluci i prevare njegovih

Politički tajnik HDZ-a Ante Sanader uzvratio je u ponedjeljak splitskom gradonačelniku Ivici Puljku, koji je birače HDZ-a pozvao da ubuduće ne glasuju za tu stranku, da u nedostatku bilo kakvog sadržaja, projekata i rezultata opet građanima nudi najjeftiniji huškački populizam.

"U godini isporuke povijesnih rezultata rada hrvatske Vlade, poput Pelješkog mosta, ulaska u eurozonu i Schengen, Puljak u nedostatku bilo kakvog sadržaja, projekata i rezultata opet građanima nudi najjeftiniji huškački populizam", napisao je Sanader na Facebooku, referirajući se na Puljkovu ocjenu da je slučaj Ine možda najveća pljačka u povijesti moderne Hrvatske i na njegov poziv biračima HDZ-a da ubuduće ne glasuju za tu stranku.

"Interesantno, Puljku ne smetaju lopovluci i prevare njegovih koalicijskih partnera, kao ni klečanje njegovih članica da nezakonito dobiju posao u Janafu", konstatirao je HDZ-ov politički tajnik, ističući da Puljak, koji je i predsjednik stranke Centar, "navedenim pokazuje svoju vjerodostojnost i potvrđuje kako se ovdje radi o čistom politikanstvu i populizmu".

Ali, bez obzira na to, pravna država funkcionira što pokazuju i ova uhićenja koja se događaju bez obzira na boju stranačkog dresa, naglasio je Sanader.

Ustvrdio je i kako navedena retorika nije ništa novo za Puljka, "koji je već 12 godina isključivo u kampanji".

"Ali, podsjećam ga da je kampanja gotova i kao gradonačelnik Splita trebao bi se početi baviti onime za što je dobio povjerenje birača“, poručio mu je i naglasio kako Splićanima na kraju mandata neće biti važno je li im gradonačelnik bio medijski vidljiv konstantnim prozivkama svih razina vlasti i je li ostvario nacionalne političke ambicije.

Bit će im važno samo žive li u boljem gradu nego što je to bio prije četiri godine", naglasio je Sanader.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju