Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traži se smjena vlasti

Pljušte reakcije na megakrađu u Ini: "Kako Grbin nije primijetio diplomu svoje supruge?"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne stišavaju se reakcije na veliku pljačku Ine u kojoj je strateška energetska tvrtka oštećena za milijardu kuna, a uhićeno je petero ljudi. Aferu je komentirao i HDZ-ov saborski zastupnik Damir Habijan, koji je pritom napao čelnika SDP-a Peđu Grbina.

"Pokušaj oporbe da odgovornost za ugovor o kupoprodaji plina koji je pod istragom Uskoka prebacuje na Vladu Republike Hrvatske, potpuni je promašaj. Odgovornost je prije svega na Ini", poručio je Damir Habijan na Facebooku te dodao: "Neovisne institucije, Ured za sprječavanje pranja novca i Porezna uprava, pokrenule su i razotkrile ovaj slučaj, stoga vidimo da sustav funkcionira. Također, funkcionira i pravosuđe, kao neovisno i samostalno. Ovo je još jedan dokaz toga. Ured za sprječavanje pranja novca iskoristio je svoje ovlasti, blokirao je i "spasio" preko 800 milijuna kuna i nekretnine vrijedne 3 milijuna eura."

Potom se osvrnuo na izjavu predsjednika SDP-a Peđe Grbina.

Pročitajte i ovo Crkva Gospe od Zdravlja, Dubrava "mir kod Boga" Škugor planirao gotovo pola milijarde kuna prebaciti u Švicarsku? Njegova obitelj imala rezerviranu klupu u crkvi

"Zastupnik Grbin pokazuje elementarno neznanje. On o svemu sve 'zna', ali čudno je kako 'nije znao' da njegova supruga ima sumnjivu diplomu, 'nije znao' da je prijavljen na dva mjesta. I sada taj isti Grbin i taj SDP dijele lekcije i govore tko je za što odgovoran. Paradoks je da oporba priča o odgovornosti Vlade dok je upravo zahvaljujući neovisnim i samostalnim institucijama iste te Vlade, ova afera zaustavljena", istaknuo je Habijan. 

 

Možemo: Smjena vlasti i promjena načina upravljanja energetskim sektorom

Platforma Možemo u ponedjeljak je, referirajući se na aferu u Ini, poručila da osim smjene vlasti Hrvatska treba i potpunu promjenu načina upravljanja energetskim sektorom, Saboru i Vladi platforma je uputila svoje zahtjeve.

Od Sabora traži da se održi izvanredna sjednica o upravljanju energetskim sektorom i energetskom krizom, a od Vlade da odmah proglasi energetsku krizu i izvanredno stanje te prezentira stanje opskrbljenosti plinom, količine proizvedene električne energije, rizike u nabavci plina i nafte, kao i projekcije nabavnih cijena tih energenata.

Od Vlade traži i da predstavi rješenja za pomoć javnim ustanovama u nabavci i smanjivanju troškova kupovine energenata, kao i mjere za pomoć gospodarstvu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zatražili izvanrednu sjednicu NO-a Oglasio se MOL o pljački Ine: Za mega aferu doznali iz medija

Možemo traži "aktiviranje svihsredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i svih kapaciteta HBOR-a za hitno lansiranje shema financiranja nabave toplinskih pumpi, solara i ulaganja u izolaciju za kućanstva, pri čemu tražio da se prioritiziraju oni u energetskom siromaštvu".

Paus (IDS): Pojedinci na privatne račune stavili iznos dva pulska proračuna

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u ponedjeljak je, komentirajući najnoviju aferu u Ini, ustvrdio je kako je "teško uopće pojmiti" njene razmjere te kako je u aferi opljačkan iznos velik kao dva godišnja proračuna Grada Pule.

"Govorimo o iznosu koji bi bio dostatan za izgradnju najmodernijeg vrtića u svakoj od 31 istarske općine. To je novac koji je završio na privatnim računima", konstatirao je Paus.

Dok se građane i poduzetnike već mjesecima plaši najavljenim poskupljenjima plina, "bez ikakvih konkretnih najava Vlade o modelima pomoći", razotkriva se skandalozna preprodaja plina iz domaćih bušotina koje se nalaze na Sjevernom Jadranu, naveo je.

"Dok Istra i njeni građani snose najveći rizik od eksploatacije plina iz našeg mora, što imamo od toga", zapitao se predsjednik IDS-a i odgovorio "ništa ili malo, a naši građani, poduzetnici i gradovi strahuju od golemih računa koje ne znaju kako pokriti u jeku podivljale inflacije".

Pročitajte i ovo Ilustracija komentirali i opskrbu plinom Oglasili se Uprava i Nadzorni odbor Ine: "Nismo odlučivali o spornim ugovorima, te ovlasti je imao Škugor"

Sanader: Puljku ne smetaju lopovluci i prevare njegovih

Politički tajnik HDZ-a Ante Sanader uzvratio je u ponedjeljak splitskom gradonačelniku Ivici Puljku, koji je birače HDZ-a pozvao da ubuduće ne glasuju za tu stranku, da u nedostatku bilo kakvog sadržaja, projekata i rezultata opet građanima nudi najjeftiniji huškački populizam.

"U godini isporuke povijesnih rezultata rada hrvatske Vlade, poput Pelješkog mosta, ulaska u eurozonu i Schengen, Puljak u nedostatku bilo kakvog sadržaja, projekata i rezultata opet građanima nudi najjeftiniji huškački populizam", napisao je Sanader na Facebooku, referirajući se na Puljkovu ocjenu da je slučaj Ine možda najveća pljačka u povijesti moderne Hrvatske i na njegov poziv biračima HDZ-a da ubuduće ne glasuju za tu stranku.

"Interesantno, Puljku ne smetaju lopovluci i prevare njegovih koalicijskih partnera, kao ni klečanje njegovih članica da nezakonito dobiju posao u Janafu", konstatirao je HDZ-ov politički tajnik, ističući da Puljak, koji je i predsjednik stranke Centar, "navedenim pokazuje svoju vjerodostojnost i potvrđuje kako se ovdje radi o čistom politikanstvu i populizmu".

Ali, bez obzira na to, pravna država funkcionira što pokazuju i ova uhićenja koja se događaju bez obzira na boju stranačkog dresa, naglasio je Sanader.

Ustvrdio je i kako navedena retorika nije ništa novo za Puljka, "koji je već 12 godina isključivo u kampanji".

"Ali, podsjećam ga da je kampanja gotova i kao gradonačelnik Splita trebao bi se početi baviti onime za što je dobio povjerenje birača“, poručio mu je i naglasio kako Splićanima na kraju mandata neće biti važno je li im gradonačelnik bio medijski vidljiv konstantnim prozivkama svih razina vlasti i je li ostvario nacionalne političke ambicije.

Bit će im važno samo žive li u boljem gradu nego što je to bio prije četiri godine", naglasio je Sanader.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene