Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S kuna na euro

Jeste li ikada kao domaći gost tijekom sezone dobili popust? "Mislim da nije u redu praviti razliku"

Popust za vjernost i u srcu sezone - 1
Popust za vjernost i u srcu sezone - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Jedne cijene tijekom godine, druge u vrhuncu sezone. Dolazak stranih gostiju na obalu dosad je domaćem stanovništvu značio i izbjegavanje centra grada zbog visokih cijena. Oni iskusniji ne bi odustajali od svojih rituala poput ispijanja kave u omiljenom kafiću, pa bi je i platili po redovitoj cijeni čak i u srcu sezone. Kako? Uz popust za vjernost.

I bez sunca na obali u predsezoni ima turista. Na terasama domaći i strani gosti ispijaju omiljene napitke. Cijene su pristupačne svima, kažu ugostitelji.

"Praviti razliku između domaćeg i stranog gosta mislim da nije uredu i da se ne bi trebalo raditi u ugostiteljstvu. Mislim da bi cijene trebale biti prilagođene tržištu bez obzira jesu li to stranci ili domaći", smatra Robert Kovačević iz Ceha ugostitelja.

Ipak, stalnim gostima i u špici sezone može doći mala nagrada (za vjernost). Kovačević kaže da je lijepo misliti "o domaćem čovjeku", ali da ne zna koliko to može zaživjeti s hranom i alkoholnim pićima.

Akcija ili popust su dopušteni, ali dvostruki cjenici - nisu. "Unazad nekoliko godina znam da su bile dvojake cijene i za jedne i druge. Sada ćemo vidjeti što se tiče eura, to je bilo kada je bila kuna - onda si mogao", kazala je Ivanka iz Splita.

Ana pak kaže kako ne zna je li ikada dobila popust kao domaći gost. Oni koji će dio ljeta provesti na obali simboličnom popustu ne bi se usprotivili, kao ni oni koji su ga već dobili, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Pročitajte i ovo Kanader, ilustracija - 3 Ide sezona požara Jedna od najugroženijih županija traži kanader: Vatra se za čas proširi, a avion obično stiže tek za 2,5 sata

Petra smatra da bi bilo fer da domaći gosti imaju malo niže cijene. I u samom centru Dubrovnika moguće je popiti kavu ili ručati po uobičajenim cijenama, a tako bi trebalo i ostati.

Pročitajte i ovo Dubrovačka predsezona - 4 Dubrovačka predsezona Padaju rekordi, ali može li biser Jadrana izdržati sve veću navalu turista? "Mislili smo da je ovakva gužva samo ljeti"

"Naravno, domaćima dajemo popust. Onima koji stalno dolaze damo još više, nekad ih i počastimo. Manje cijene za domaće ljude - naravno da bi trebale biti, ali danas je to već malo teže. Događa se inflacija, i ovdje i u svijetu", rekao je ugostitelj Robert Radić.

Popusti za domaće goste najčešći su u cijenama ulaznica za nacionalne parkove, Dubrovačke zidine i slične lokacije. A popusti na piće ili hranu samo su bonus i to je pitanje dokad, jer posljedice inflacije osjećaju svi, i gosti i ugostitelji.

 

Više o cijenama tijekom sezone pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene