Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKORO POZIV

Javnim radovima čuvat će socijalnu naknadu: "Zemlju treba malo i spasiti, a ne samo uzimati"

Osječani koji su radno sposobni, a žive od socijalne naknade uskoro će dobiti poziv za javne radove. Obavljat će ih u tri gradske tvrtke, a tko odbije, skida ga se sa socijale. Što kažu korisnici, ali i oni od kojih žive, doznala je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Radnicima triju osječkih gradskih tvrtki bit će olakšano čišćenje ulica, groblja i tramvaja jer će uskoro dobiti pojačanje. Rukave će zasukati i osobe koje primaju socijalnu naknadu. Gordana Vildman ne protivi se ovoj odluci. 

"Suprug ne može, on nije radno sposoban, a ja bih išla. Zašto ne?" poručuje. Ivan Varga također kaže da će ići raditi. "Radio sam u praonici. Što god je trebalo, radio sam", kaže. 

Grad Osijek broji 490 radno sposobnih korisnika socijalne naknade, a Osječani smatraju da bi se svi trebali odazvati pozivu za javne radove.

"Apsolutno se slažem s tim. Treba malo zemlju i spasiti, a ne samo uzimati od nje", kaže Zvonko iz Osijeka. 

Iz Grada ističu da ovom mjerom žele aktivirati građane te ih uključiti u zajednicu.

"Takva odluka je poticaj za korisnike socijalne naknade, a ne kažnjavanje. Mi ih želimo integrirati u društvo, želimo da sudjeluju u radu za zajednicu. Siguran sam da će se većina odazvati, to je četiri sata dnevno", kaže gradonačelnik Osijeka Ivan Radić. 

Razgovori će se početi održavati u prosincu. 

Da ljudi koji žive od socijale pružaju otpor radu, pravi je primjer Bjelovar. Ove godine pozvali su 103 osobe na razgovor.

Pročitajte i ovo Vjekoslav Đaić uživo iz Bjelovara (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Jednostavni poslovi koje nitko neće Gradonačelnik Bjelovara odlučio stati na kraj radno sposobnim neradnicima: ''Ostat će bez socijalne pomoći''

"43 je odradilo, šest osoba je donijelo potvrdu da su nesposobni za rad, a za sve ostale poslali smo potvrde nadležnom Centru za socijalnu skrb, koji imaju pravo skinuti ih s određene financijske pomoći koju primaju", kaže Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara. 

Pročitajte i ovo (Ne)popularna mjera (Foto: Dnevnik.hr) - 2 ODLIČNA IDEJA IZ BJELOVARA Gradonačelnik donio odluku: Radno sposobni moraju u javne radove, inače gube socijalnu naknadu

Bjelovarčani su ogorčeni, a Osječani se nadaju da se kod njih neće preslikati poražavajuća brojka kao u Bjelovaru jer će korisnici ostati bez socijalne naknade, kaže novinarka Matea Drmić u prilogu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene