Jedna odluka gradonačelnika Bjelovara uskoro bi mogla promijeniti praksu po kojoj radno sposobni ne rade, a primaju socijalne naknade.

Galerija


Za njih je organizirao javne radove, a ako se ne odazovu, slijede im mjere koje im se sigurno neće svidjeti.

Vezani članci Bolnica u Bjelovaru Najmlađa žrtva dosad: Doznajemo od čega je sve bolovala žena (33) koja je preminula u bjelovarskoj bolnici Plaćanje, ilustracija - 2 Novac građana spremala u džep: Optužena službenica najtransparentnijeg hrvatskog grada

Cvijeće i travu bjelovarskih parkova - uređivat će preko javnih radova i radno sposobni primatelji socijalnih naknada.

Od 196 korisnika, radno je sposobno njih 123. Ako se ne odazovu na javne radove, ostat će bez pomoći.

„Mi smo dužni po zakonu obavijestiti centar za socijalnu skrb ukoliko netko odbije poziv jedinice lokalne samouprave i centar će donijeti rješenje da im se uskrati socijalna naknada“, kaže gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Isto će učiniti i grad. Korisnici će raditi u gradskom komunalcu, i to na jednostavnijim poslovima.

„Podržat ćemo one koji pokažu ambiciju da se zaposle i to ćemo vrednovati - kroz njihov rad koji će odrađivati kod nas“, kaže Ivan Ivančić iz bjelovarskog Komunalca.

Odrađivat će pet dana u mjesecu po osam sati.

Bjelovar ide i korak dalje

Grad Bjelovar planira ići i korak dalje i svima koji budu htjeli platit će i prekvalifikaciju kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada. Otpor, priznaju u gradu, očekuju.

„Meni je žao zbog svega ovoga, ali nažalost imam osjećaj da se u društvu uvriježila paradigma da ne moraš raditi kada ti država i grad pomažu pa nemaš potrebe za radom. Ja mislim da to nije fer“, kaže bjelovarski gradonačelnik.

Grad milijun kuna na godinu izdvaja samo za troškove stanovanja. Poziv za javne radove, Bjelovarčanima će poslati već idući tjedan. Voljeli bi da njihov primjer - slijede i drugi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr