Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekorderi u Europi

Za sve su krivi novinari: Pogledajte koliko je tužbi u Hrvatskoj protiv medija

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Trenutačno je u Hrvatskoj aktivno 945 tužbi protiv medija, urednika i novinara, od kojih 910 za naknadu štete radi povrede časti i ugleda u ukupnom iznosu od 5,4 milijuna eura, upozoreno je u utorak na predstavljanju rezultata godišnje ankete HND-a o tužbama za povredu ugleda i časti.

Najveći broj tužbi odnosi se na Hanza mediu i Styriju, a od 22 medija tužbenim zahtjevima potražuje se ukupno 5,4 milijuna eura odštete, rečeno je u raspravi u Novinarskom domu uoči Svjetskog dana slobode medija.

Tužitelji su najčešće osobe iz javnog i političkog života i suci, odnosno osobe na pozicijama moći. Kada je riječ o kaznenim postupcima, devet medija je prijavilo ukupno 35 takvih postupaka, a najdulji sudski spor traje 33 godine i vodi se protiv Večernjeg lista.

U raspravi su problematizirani pritisci SLAPP (Strategic lawsuit against public participation) tužbi na slobodu medija te mehanizmi zaštite od zloupotrebe pravosudnog sustava za ušutkavanje kritičkih glasova.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zovko Po treći put Hrvoje Zovko ponovno izabran za predsjednika HND-a: "Hrvatska je rekorder u broju tužbi protiv novinara i medija"

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je kako, s obzirom na to da Hanza media u anketi nije navela podatke o visini odštetnih zahtjeva, može pretpostaviti da su na razini prošlogodišnjih, odnosno oko 10 milijuna eura.

"To govori da pravosudna represija u Hrvatskoj prema novinarima i medijima ne jenjava. HND će i dalje taj problem internacionalizirati te poziva Vladu da dekriminalizira djela protiv ugleda i časti, jer svatko pravnu zadovoljštinu može naći u parničnom postupku. Tužbe su način napada na naše kolegice i kolege, njima se osim financijskog iscrpljivanja na neki način želi nametnuti i cenzura", ocijenio je Zovko.

Hrvatska rekorder u Europi po broju tužbi sudaca protiv novinara

Ustvrdivši kako je situacija neodrživa i da progon novinara treba zaustaviti, Zovko je naglasio da je Hrvatska rekorder u Europi po broju tužbi sudaca protiv novinara. Pritom je podsjetio da je osječki sudac Zvonko Vrban proglašen "najvećim europskim ovisnikom o tužbama", no to nije bila zapreka da bude ponovno izabran na tu funkciju.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić smatra kako bi bilo poželjno da suci nisu tužitelji. Ako je kritika u novinskom članku bila opravdana, onda je stvar svakog suca može li podnijeti kritiku. Ako se s time ne može nositi, možemo reći da nije baš za taj posao, poručio je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Udar na slobodu medija HND se požalio na Plenkovića pučkoj pravobraniteljici: Premijer prijeti novinarima

Pitanje je jesu li sve tužbe podobne za razmatranje, je li podnošenje tužbe u vezi sa sudačkim poslom izravno i isključivo osobno pravo samog suca, tu je i praksa suda EU-a, rekao je Dobronić.

Odvjetnica Vesna Alaburić drži da je potrebna edukacija sudaca i odvjetnika koji se bave tim sporovima, ali i novinara u obavljanju posla.

Ministarstvo kulture i medija preklani je osnovalo radnu skupinu koja se bavi problemom SLAPP-a, čime je potvrdilo problem na koji HND već godinama upozorava, no još nije izradilo nikakav mehanizam za sprječavanje takvih tužbi, rečeno je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene