Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po treći put

Hrvoje Zovko ponovno izabran za predsjednika HND-a: "Hrvatska je rekorder u broju tužbi protiv novinara i medija"

Hrvoje Zovko
Hrvoje Zovko Foto: Ranko Suvar/Cropix
Na Izbornoj skupštini Hrvatskog novinarskog društva (HND) u subotu, Hrvoje Zovko je kao jedini kandidat, velikom većinom s 52 glasa, od 59 članova Skupštine koji su pristupili glasanju, treći put uzastopce izabran za predsjednika HND-a.

Na Skupštini HND-a u su izabrani i članovi tijela HND-a: Izvršnog odbora, Nadzornog odbora, Odbora za Statut, Novinarskog vijeća časti, Upravnog odbora Novinarskog doma i Upravnog odbora Fonda solidarnosti "Vladimir Majer", priopćeno je iz HND-a.

Stari novi predsjednik HND-a Hrvoje Zovko izjavio je kako će se i dalje beskompromisno boriti za novinarsku profesiju i novinare. "Sve svoje snage uložit ću u obranu našeg Novinarskog doma, kao i u obranu naše profesije te ćemo se snažno boriti protiv cenzure", dodao je.

U zaključcima Skupštine prihvaćen je prijedlog da se novom Izvršnom odboru u što kraćem roku dostavi informacija o statusu svih sudskih sporova u koje je uključen HND.

Prihvaćen je i zaključak da se oformi tim za izradu strategije koja bi omogućila povećanja broja članova HND-a s naglaskom na mlađe kolegice i kolege.

Također prihvaćen je prijedlog zaključka da se od Ministarstva kulture i medija te Ministarstva pravosuđa i uprave zahtijeva da se iz Kaznenog zakona izbace kaznena djela klevete i uvrede za koja mogu biti tuženi novinari te da se implementiraju preporuke Europske komisije u odnosu na SLAPP-tužbe.

Prihvaćen je i zaključak da HND ustraje na potrebi daljnje detaljne i neovisne istrage o smrti kolege Vladimira Matijanića, kao i kažnjavanje svih odgovornih u tom slučaju, rečeno je.

Uz predsjednika Zovka novo vodstvo HND-a čine i dvoje potpredsjednika, Chiara Bilić i Drago Hedl.

Pročitajte i ovo HND na Markovu trgu ''Oprostite što smetam, ne mogu disati'' HND uručio zahtjeve Vladi: ''Smrt Vladimira Matijanića je na duši čovjeka kojega odnedavno zovemo AP''

U iscrpnom izvješću o radu HND-a u prošlom mandatnom razdoblju Zovko je, uz ostalo, rekao kako je "u okviru borbe protiv SLAPP-a, HND dio CASE-koalicije te redovito obavještava domaće i međunarodne institucije i organizacije o novim slučajevima, presudama te trendovima koji se događaju u vezi SLAPP-tužbi u našoj zemlji".

Naglasio je kako će se kontinuirano raditi na zaštiti novinarstva od SLAPP-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Udar na slobodu medija HND se požalio na Plenkovića pučkoj pravobraniteljici: Premijer prijeti novinarima

"Hrvatska je rekorder u broju tužbi protiv novinara i medija", ustvrdio je Zovko, dodavši kako će HND i dalje sudjelovati u radu Skupine za suzbijanje SLAPP-tužbi Ministarstva kulture i medija.

Naš glavni zahtjev, od kojeg nema odstupanja, je dekriminalizacija svih kaznenih djela protiv ugleda i časti, rekao je Zovko.

Naglasio je i da se u aktivnostima HND-a veliki naglasak daje na važnost lokalnih medija, smatrajući kako neovisnost lokalnih medija nema alternativu.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene