Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udar na slobodu medija

HND se požalio na Plenkovića pučkoj pravobraniteljici: Premijer prijeti novinarima

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) uputilo je pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter pritužbu na premijera Andreja Plenkovića.

Najava premijera Andreja Plenkovića o izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP) i Kaznenog zakona (KZ), prema kojima bi curenje informacija postalo kazneno djelo udar je na slobodu medija, upozorili su na to pravni stručnjaci, a prijetnju je prepoznalo i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), koje se pritužbom na premijera obratilo pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter.

Plenković je dan ranije nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a najavio da će mijenjati ZKP i KZ da bi se spriječilo curenje informacija iz spisa i time kriminaliziralo činjenje "političkih problema".

HND je kao strukovna organizacija upozorio da je informacije do kojih su došli novinari i objavili ih u medijima nedopustivo etiketirati kao curenje informacija, a kaznena odgovornost za odavanje službene tajne u zakonu već postoji. Postoji i izuzetak, za situacije u kojima je odavanje službene tajne u pretežitom javnom interesu.

''Što bi onda premijer Plenković u zakonima mijenjao, iz istupa na koji reagiramo nije bilo moguće doznati. Ipak, premijer u njemu proziva medije da u sprezi s "određenim dužnosnicima" stvaraju pritisak na neovisno djelovanje DORH-a te ocjenjuje kako je on sam predmet govora mržnje, uspoređujući pritom svoju premijersku poziciju s onom zarobljenih hrvatskih državljana u Zambiji. Stoga nije teško zaključiti koga premijer za to proziva kao glavnog krivca. Novinare i medije'', upozorio je HND.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić "Neće proći" Oporba na nogama zbog premijerove najave: "Čega se boji? Je li mu voda došla do grla?"

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Zakonske izmjene Malenica brani Plenkovića: ''Nije cilj istragu učiniti tajnom''

No, ovakvo javno upiranje prstom vodećeg državnog dužnosnika u jednu profesiju važnu za funkcioniranje demokratskog poretka nije prvi takav slučaj. Zapravo, podsjetio je HND, ''dosljedno se ponavlja svaki put kada novinari i mediji razotkriju neugodne istine o političkim malverzacijama moćnih. Izmjene zakona koje premijer najavljuje smatramo stoga ozbiljnom prijetnjom slobodnom novinarstvu i Ustavom RH zajamčenom pravu novinara na slobodu izvještavanja i pristupa informacijama''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene