Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjesto livade - otpad

Građani na Črnomercu izašli na ulicu, ne žele reciklažno dvorište uz stanove

Građani s Črnomerca ne žele reciklažno dvorište - 4
Građani s Črnomerca ne žele reciklažno dvorište - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Građani s Črnomerca ne žele reciklažno dvorište - 3 Građani s Črnomerca ne žele reciklažno dvorište - 3 Foto: DNEVNIK.hr Građani s Črnomerca ne žele reciklažno dvorište - 4 Građani s Črnomerca ne žele reciklažno dvorište - 4 Foto: DNEVNIK.hr Građani s Črnomerca ne žele reciklažno dvorište - 2 Građani s Črnomerca ne žele reciklažno dvorište - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Građani s Črnomerca ne žele reciklažno dvorište - 1 Galerija 1/4 >>
Stanovnici zagrebačkog Črnomerca prosvjedovali su zbog reciklažnog dvorišta u njihovom susjedstvu. Kažu, dvorište je niknulo u nekoliko dana, bez ikakve najave, postavljeno je na livadi preko puta stambenih objekata, a najveći je problem što je ulaz u samo dvorište na istome mjestu gdje i autobusna stanica.

Radi se o vrlo prometnoj ulici kojom djeca prolaze na putu do škole, kažu stanovnici. Istaknuli su kako im reciklažno dvorište treba, no ne na tom mjestu već dalje od kuća.

Pročitajte i ovo Prosvjed oporbe u Zagrebu - 7 Prosvjedi uoči izbora FOTO/VIDEO Lijeva oporba na ulicama pet hrvatskih gradova: ''Izgubili smo 30 godina, nemojmo izgubiti i ove četiri pred nama'' Prosvjedi - 1 "Dosta je" U subotu prosvjed u pet gradova: "Postoji ogroman broj ljudi koji su svjesni da promjena dolazi"

"Tu se kompletni pješački promet odvija, ovdje se nalaze djeca koja odlaze u školu putnici koji silaze ili ulaze u autobus“, rekao je Mladen Salajster.

"Livada je služila za igranje djece, šetnju pasa, nije bila uređena ali imala je svoju svrhu“, kaže Hrvoje Frigan, predstavnik stanara.

"Mi pozdravljamo otvaranje reciklažnih dvorišta ali ne u urbanim mjestima koje građani trebaju imat za korištenje nego na izmještenim lokacijama gdje nikome ne smetaju“, rekao je Darko Klasić, predsjednik HSLS-a Grada Zagreba.

Ocijenio je da je postavljanje tog mobilnog reciklažnog dvorišta na području tzv. Opatičke livade na Črnomercu "još jedna improvizacija Gradske uprave prilikom rješavanja komunalnih problema bez savjetovanja s građanima".

"Gradonačelnik Milan Bandić je zbog svoje ishitrene odluke prije tri mjeseca stvorio problem u pogledu prometa na Vrhovcu, s ovaj tjedan je svojom najnovijom ad hoc odlukom o postavljanju reciklažnog dvorišta na području tzv. Opatičke livade na Črnomercu nastavio provoditi svoj način upravljanja gradom bez konzultacije s građanima", dodao je Klasić.

Iako su reciklažna dvorišta prijeko potrebna građanima Zagreba, Klasić kaže da pritom valja osigurati barem dva uvjeta - javno savjetovanje s građanima i pribaviti njihovu suglasnost te zakonski okvir, tj. tzv. "Pravilnik o načinu i uvjetima postavljanja reciklažnih dvorišta, mobilnih reciklažnih dvorišta - mobilnih jedinica i posebnih spremnika za reciklabilni komunalni otpad", koji je donesen u travnju prošle godine, a potpisao ga je gradonačelnik Bandić.

Klasić je objasnio da prilikom postavljanja reciklažnog dvorišta u Ulici Črnomerec nažalost nije udovoljeno ni jednom od tih uvjeta.

Okončanjem sudskog spora i vraćanjem zemljišta odnosno tzv. Opatičke livade u vlasništvo Grada Zagreba stanovnici Ulice Črnomerec, Mikulića i Frateršćice ponadali su se da će nakon 20 godina konačno dočekati izgradnju parka i dječjeg igrališta te time oplemeniti svoj kvart.

Ulica Črnomerec, koja povezuje u svojem produžetku cijeli kvart, infrastrukturno je zapuštena te ima samo djelomično uređen nogostup na jednoj strani kolnika kojim prometuju pješaci, a djeca Osnovne škole Medvedgrad na njemu čekaju javni gradski prijevoz.

Ulaz u novo reciklažno dvorište prelazi preko autobusne stanice i jedinog pločnika te ugrožava neposredno sigurnost i redovan tijek prometa kao i kretanje djece i pješaka, istaknuo je Klasić.

Tvrdi da su 'takve ishitrene odluke' gradonačelnika Bandića dovele do nezadovoljstva građana i propitkivanja predloženog riješenja Gradske uprave o postavljanju reciklažnog dvorišta.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene