Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najnovije informacije

PREOKRET KOD JANDROKOVIĆA 'Treba preispitati zahtjev za opozivom premijera'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Božo Petrov objavio je odluku Mosta dan nakon najdramatičnijeg dana na hrvatskoj političkoj sceni. Ubrzo su uslijedile reakcije političara na njegovu objavu.

16:35 - Mostov zastupnik Ivica Mišić ocijenio je kako bi najbolje rješenje za političku krizu bilo da premijer Tihomir Orešković i dvojica potpredsjednika Tomislav Karamarko i Božo Petrov odu iz Vlade.

Pročitajte i ovo Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić Liste za EU izbore Raskol u Mostu - Raspudići napustili stranku? "Ne znam što vam nije jasno" Slika nije dostupna Demantirali medije Most se oglasio: Evo što očekuju od HDZ-a i premijera!

Mišić je novinarima u Saboru kazao kako nije čuo izjavu Petrova da Most neće sudjelovati u preslagivanju Vlade, odluči li je Karamarko rušiti.

"Nisam to slušao. Nismo razgovarali o toj temi, ali vidjet ćemo, vjerojatno će morati i Orešković ići, kao i svi ostali. Mislim da bi bilo najbolje da svi idu", kazao je Mišić.

16:23 - Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker poručio je, nakon obraćanja lidera Mosta Bože Petrova, kako HDZ neće pristati ni na kakav ultimatum, ali i dodao da se "o svemu može razgovarati".

"Možemo razgovarati, međutim HDZ-u nitko ultimatume postavljati neće. Mi smo stranka koja je za razgovor i želimo o svemu razgovarati, no ne pristajemo na ultimatum", rekao je Šuker novinarima u Saboru nakon što je Petrov poručio da ako šef HDZ-a Tomislav Karamarko odluči rušiti Vladu, Most neće sudjelovati u preslagivanju već su za njih opcija izbori.

Saborska zastupnica HNS-a Anka Mrak Taritaš kaže pak kako dva potpredsjednika Vlade Karamarko i Petrov ne mogu davati jedan drugome ultimatum. "Trebaju sjesti i dogovorit se i ne voditi više ovu zemlju u smjeru koji nije dobar. Ne radi se to tako da putem medija prozivaju jedan drugoga", rekla je Mrak Taritaš.

16:21 - Predsjednik saborskog kluba Mosta Miroslav Šimić izjavio je u srijedu ispred Banskih dvora da do "preslagivanja" u Hrvatskome saboru i stvaranja nove većine neće doći, da su novi izbori izgledni ako će HDZ inzistirati na rušenju premijera Tihomira Oreškovića, a hoće li Most podržati samoraspuštanje Hrvatskoga sabora, kaže, bit će poznato za koji dan.

"Ako se inzistira na tome da se sruši ova Vlada ići ćemo na nove izbore. Nema preslagivanja. Razmišljamo o svim opcijama, a jedna je od opcija i rapuštanje Sabora“, rekao je Šimić novinarima nedugo nakon što je izjavu ispred Banskih dvora dao čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Uz Petrova je tada bila većina ministara iz Mosta, kao i njihovi saborski zastupnici, koji su s Petrovim nakon izjave nakratko otišli u zgradu Vlade.

Na izlasku iz Banskih dvora Šimić je novinarima kazao da "preslagivanja" unutar Sabora neće biti. "Ako se ide na rušenje Vlade preko rušenja premijera, ide se na nove izbore, a hoće li biti samoraspuštanja Sabora znat ćete za koji dan“, ponovio je.

15:37 - HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković izjavio je u srijedu kako bi Klub zastupnika HDZ-a u novonastalim okolnostima trebao preispitati oportunost zahtjeva za opozivom premijera Tihomira Oreškovića ili prepustiti zastupnicima da o tom prijedlogu glasuju po savjesti.

"Nakon današnje izjave čelnika Mosta Bože Petrova i pisma koje su nam uputili HDZ-ovi eurozastupnici, s vrlo kvalitetnim argumentima, na Klubu ponovo treba otvoriti raspravu o oportunosti zahtjeva za opozivom premijera ili prepustiti zastupnicima da glasuju po savjesti", rekao je Jandroković.

Iako je, zajedno s 41 kolegom iz Kluba, i sam potpisao prijedlog da Sabor Oreškoviću izglasa nepovjerenje, Jandroković je na sjednici u utorak upozoravao kako bi nemogućnost formiranja nove većine značila nove izbore, na kojima bi mogao profitirati samo SDP.

Objasnio je kako je prijedlog Oreškovićeva opoziva potpisao jer je na tragu zaključaka HDZ-ova Predsjedništva i Središnjeg odbora. "Klub zastupnika nije samostalno tijelo u stranci i ima obvezu poštovati odluke središnjih tijela HDZ-a", objašnjava Jandroković.

14:51 - Zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke MB 365 Milan Bandić poručio je u srijedu kako se premijer Tihomir Orešković te čelnici HDZ-a i Mosta Tomislav Karamarko i Božo Petrov trebaju ili dogovoriti ili zajedno otići, kako bi politika mogla ponovno pokušati "izmiješati karte", ili "miješanje karata" prepustiti građanima na izborima.

"Trojica glavnih vinovnika ove utkamice ili se trebaju dogovoriti, ili otići zajedno. Prema tome, ja očekujem ili dogovor, ili odlazak zajedno da možemo izmiješati karte ponovno ako se mogu izmiješati, a ako ne mogu, onda će miješati karte građani ove zemlje", izjavio je Bandić novinarima u Gradskoj upravi, nakon konferencije za novinare o štetnosti uporabe alkohola kod mladih.

14:38 - Nansi Tireli razgovarala je s Barbarom Štrbac o prijedlogu za raspuštanje Sabora - 'Kad me sad pitate možemo li skupiti 76 ruku za tu inicijativu, onda bih odgovorila da. No, s obzirom da znam gdje živimo, kako se ponašamo, onda vam vrlo lako mogu reći teško da ćemo ovih 76 ruku dobiti jer tih 76 ruku ovisi i o onima koji su do ovoga svega doveli', rekla je Tireli.

Kako izgleda procedura opoziva

14:33 - Evo i informacije o daljnjoj proceduri kada je u pitanju opoziv premijera:

Dakle, nakon što je na početku sjednice Sabora u dnevni red uvršten prijedlog procedure za izglasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću, Vlada sada ima osam dana očitovati se o tom prijedlogu. Trideset dana od dana uvrštenja u dnevni red, rok je u kojem Sabor treba odlučiti o Oreškovićevu opozivu. Odluči li ga opozvati, s premijerom će pasti i Vlada, nakon čega počinje teći 30-dnevni rok da se okupi nova parlamentarna većina koja bi podržala novog mandatara i imenovala novog premijera i Vladu.

HDZ u opoziv kreće i posebnim pismom s, kako navode, propustima premijera.
U šest zahtjeva tvrde da Orešković treba otići. Ističu da se nije bavio gospodarstvom, već kadroviranjem, tajnim odlascima u SOA-u. Održavao je, navode, političku napetost i pokušao uspostaviti kancelarsku diktaturu uz pomoć represivnog sustava.
 

14:29 - Božo Petrov poručio je kako Most neće sudjelovati u preslagivanju Vlade. OVDJE pročitajte detalje.

14:23 - Banskim dvorima je počeo teći onaj rok od osam dana da se izjasne o HDZ-ovu zahtjevu za opozivom premijera - jesu li to učinili?

'Nije bilo očitovanja, vlada ima rok od 8 dana, no bude li slučaj kao što je bio s Karamarkom moglo bi se čekati do posljednjeg trenutka. Vlada je danas raspravljala o brojnim točkama, odnos među ljudima u Vladi bio je poprilično napet', izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović.

13:38 - Nakon što su u utorak predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan i potpredsjednik te gradske stranačke organizacije Robert Gotić pozvali predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da odstupi s mjesta prvog potpredsjednika Vlade, u srijedu su stavili svoje mandate na raspolaganje Gradskom odboru HDZ-a.

13:26 - Tomislav Karamarko napustio je prije 10 minuta zgradu Vlade.

13:11 - Radimir Čačić u Saboru je rekao da će glasovati za nepovjerenje Oreškoviću ako HDZ-ovi ministri daju ostavke. Silvano Hrelja mišljenja je da će se vladajući dogovoriti jer im je stalo do vlasti.

'Vlada se cijelo vrijeme ponaša kao da je vlada neke druge zemlje. Imamo premijera kojem je tri sata trebalo da odluči da bude premijer, a treba mu, po svemu sudeći, barem 30 dana da odluči da ne bude premijer. Nije sramota u životu reći ne znam', poručila je Anka Mrak Taritaš.

PGS poziva na raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora

12:51 - Iz Primorsko-goranskog saveza (PGS) u srijedu su pozvali sve saborske zastupnike i parlamentarne stranke da podnesu prijedlog za raspuštanje Sabora, poručivši da su Hrvatskoj potrebni novi izbori.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić rekao je na konferenciji za novinare da je način rada Vlade "ispod razine elementarne pristojnosti", da se Vlada ne snalazi od prvoga dana te da u Mostu na čelu s Božom Petrovom, potpredsjednikom Vlade, ima nepouzdanog i nevjerodostojnog partnera. Smatra da je riječ o najgoroj vladi do sada, a da se ovaj saziv Sabora bavi uglavnom trivijalnim temama.

GONG zastupnicima dijelio "raspusnice"

12:38 - Zastupnik u Hrvatskom saboru u srijedu ujutro dočekali su aktivisti GONG-a koji su im dijelili letke tzv. 'raspusnice' u kojima ih pozivaju na raspuštanje Sabora.

Za "Trenutačno raspuštanje Sabora" zastupnici se na tom formularu mogu izjasniti za raspuštanje tako da upišu svoje ime i prezime te zaokružiti jedan ili više ponuđenih odgovora: Vlast nije slast!, Institucije trebaju raditi svoj posao!, To je good good good za sve hrvatske građevine! ili pak nešto drugo što mogu sami upisati i obrazložiti.

Do sada je raspusnicu potpisala tek nekolicina oporbenih zastupnika među kojima su Boris Lalovac, Goran Beus Richembergh, Milorad Pupovac, Jaroslav Pecnik.

12:07 - Potpredsjednik Vlade Božo Petrov u 14.30 sati obratit će se javnosti i objaviti kako se Most odlučio ponašati u trenutnoj situaciji. 

Tuđman i Krstičević: Nismo potpisali zahtjev jer vodi novim izborima

10:54 - HDZ-ovi zastupnici Miroslav Tuđman i Damir Krstičević pojasnili su u srijedu kako prijedlog stranke da Sabor opozove premijera Tihomira Oreškovića nisu potpisali jer drže da vodi novim izborima, koji, tvrde, u ovom trenutku nisu dobri za Hrvatsku.

"Nisam potpisao prijedlog zato što to za Hrvatsku u ovakvoj situaciji nije dobro. I vrapci već znaju da je ovo u Europi vrijeme jeftinih kredita i da treba zamijeniti ove skupe kredite za jeftine, realizirati fondove EU, a ići u izbore znači izgubiti ovu godinu da bi se ti poslovi obavili", rekao je Tuđman novinarima u Saboru.

Krstičević je dodao da dijeli Tuđmanovo mišljenje da Hrvatskoj u ovom trenutku treba mir, razboritost i odgovornost. "Trebamo mir, odgovornost, razboritost, da realiziramo ono za što smo dobili povjerenje naših ljudi. Mislim da mi to možemo napraviti i sigurno je da nama u ovom trenutku izbori ne odgovaraju", kazao je.

Dvojac odbacuje tumačenja da su dio nove struje u HDZ-u. "Kada nema različitih mišljenja, onda je to jednoumlje, a kada ima, onda su to nove struje. Trebamo se naučiti da postoje različita mišljenja. Koliko znam, ovdje nije različiti cilj, radi se o putevima kako realizirati te ciljeve. Ova medijska radikalizacija tih razlika po mom mišljenju nije realna", tvrdi Tuđman.

Krstičević je uvjeren da će se u HDZ-u kroz različita mišljenja donijeti kvalitetna odluka "Nama je cilj samo jaka Hrvatska i da naši ljudi bolje i kvalitetnije žive", poručio je Krstičević, dok je Tuđman dodao kako je pitanje hoće li uopće doći do glasovanja o Oreškovićevu opozivu.

Na Vladi kao da se ništa ne događa

10:42 - Sjednicu Vlade premijer Tihomir Orešković počeo je kao da se u državi ništa značajno ne događa. Lijepo vas je vidjeti, poručio je ministrima nakon čega je odmah usvojen dnevni red.

Pitanje (ne)povjerenja premijeru Oreškoviću uvršteno u dnevni red Sabora

10:40 - Predsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) izvijestio je da je u Sabor stigao prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja premijeru Oreškoviću. Podsjetimo, prijedlog je jučer potpisalo 40-ak zastupnika Domoljubne koalicije.

'U dnevni red uvrštava se odmah, bez odlučivanja i rasprave, prema poslovniku', kazao je Reiner.

Jovanović: Građani gube vjeru u politiku i političare

10:21 - Željko Jovanović je rekao da SDP traži izbore najkasnije do 15. srpnja.

'Danas mo pozvali kolege iz oporbe i dio kolega s vlasti da zajednički raspustimo sabor, da sa 76 ruku izglasamo da ovo sramoćenje završi, rekao je Jovanović. Na pitanje ima li 76 ruku Jovanović je rekao vidjet ćemo.

'Agonija Hrvatske vlade prelazi u sramoćenje, građani gube vjeru u politiku i političare i traže da se izađe na izbore. Po nama bi bilo rješenje do 15. srpnja da se ide na izbore.

09:50 - Uskoro počinje sjednica Vlade. Ministri polako pristižu. Uživo pratite prijenos sjednice.

Saborski odbori normalno odrađivali posao

09:47 - Saborski odbori, unatoč krizi vlasti, u srijedu su normalno odrađivali svoj posao, budući da su uspjeli skupiti dovoljan broj zastupnika za donošenje odluka.

I dok su na Odboru za ravnopravnost spolova, kvorum 'držale' mahom zastupnice HDZ-a, na odbore za zakonodavstvo te za zaštitu okoliša i prirode došli su zastupnici različitih političkih opcija, odnosno stanaka.

Saborski odbori proteklih su tjedana imali poprilično problema u nastojanjima da okupe dovoljan broj zastupnika za odlučivanje, a pozicija i opozicija međusobno su se optuživali zbog nedolaska, odnosno procjene tko bi trebao 'držati' kvorum.

09:45 - Sjednica Sabora počela je zahtjevima za stankom. Zastupnici žele razgovarati o turbulentnoj političkoj situaciju.

Petrov će objaviti odluku Mosta

U utorak navečer na sastanku Nacionalnog vijeća Most je donio odluku što planira poduzeti, a danas će je javnosti predstaviti čelnik stranke i potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

A iza nas je dosad najdramatičniji dan na hrvatskoj političkoj sceni. Tomislav Karamarko objavio je u utorak da HDZ pokreće opoziv premijera Oreškovića. Premijer tvrdi - borit će se do kraja, a šef oporbe Zoran Milanović poziva na izbore što prije.

Čitavi utorak obilježila su obraćanja političkih lidera i znakovite poruke. Prvi je u središnjici stranke, zajedno s gotovo svim ministrima, pred novinare izašao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

'HDZ danas pokreće postupak opoziva premijer Oreškovića. Dosta razloga je za to, vidjeli smo i pred očima javnosti se odvija jedna situacija koja nije dobra, vidljivo je da je vlada disfunkcionalna u mnogim elementima', poručio je jučer Karamarko.

Predsjednik HDZ-ova kluba Ivan Šuker poručio je da su skupili 40-ak potpisa za opoziv premijera, odnosno potpise svih koji su bili na sjednici. HDZ je u opoziv krenuo i posebnim pismom s, kako navode, propustima premijera.

U šest zahtjeva tvrde da Orešković treba otići. Ističu da se nije bavio gospodarstvom, već kadroviranjem, tajnim odlascima u SOA-u. Održavao je, navode, političku napetost i pokušao uspostaviti kancelarsku diktaturu uz pomoć represivnog sustava.

Bitka za Hrvatsku - tako je jučerapnji razvoj događaja nazvao premijer Orešković.

'Ja sam već i prošli tjedan rekao da je ovo bitka za Hrvatsku. Čuo sam Karamarka. Moja poruka je jasna. Ja sam dobio u Hrvatskom saboru povjerenje i idem se opet boriti i tražiti povjerenje. Poštujem HDZ kao stranku, ali Tomislav Karamarko je ogroman teret za ovu Vladu i za sam HDZ i ja sam uvjeren da će HDZ donijeti pravu odluku na kraju dana', poručio je.

Nakon Tomislava Karamarka, u središtu SDP-a novinarima se obratio predsjednik stranke Zoran Milanović i poručio da su za njega jedina opcija izbori.

'Mi smo zemlja bez vlasti. Ali bez vlasti ne možemo biti zato bi jedina odgovorna razumna dobronamjerna poruka, inicijativa trebala ići za tim da se sabor što prije raspusti i da se na izbore ide prije ljeta. Je li to moguće sa ovom ekipom u saboru s ovim ljudima to ne znam, ali ih pozivam na to ako imaju imalo odgovornosti za svoju zemlju ako su imalo patrioti. Ovo sve što danas gledamo su zakuhali ljudi koji jesu u vladi oba potpredsjednika, njihove stranke i naravno osoba koja je prihvatila mjesto premijera potpuno svjesna ili bar djelomično svjesna u šta se upušta i kako nemoguć zadatak neodgovorno prihvaća', poručio je Milanović.

Pravu političku poruku još nije poslala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kod koje je jučer na sastanku opet bio šef SOA-e Daniel Markić, a danas bi se trebao oglasiti i čelnik Mosta Božo Petrov.

Inače, za danas je, bez obzira na jučerašnja događanja, sazvana sjednica Vlade i to s 31 točkom dnevnog reda.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene