Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu bili pričljivi

KAO DA SE NIŠTA NE DOGAĐA Orešković: Lijepo vas je vidjeti, imamo puno posla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada danas održava sjednicu po unaprijed utvrđenom dnevnom redu, baš kao da ne postoji nikakva drama i kriza u njezinom vrhu.

11:57 -  Ni ministar branitelja Tomo Medved nije bio raspoložen za komentare. 'Mi imamo obvezu prema društvu ozbiljno raditi', rekao je u prolazu.

Pročitajte i ovo Ilustracija vozači, obratite pažnju Objavljene nove cijene goriva: Sve idu gore Davor Filipović Odlazak ministra Objavljeno tko će zamijeniti Filipovića

11:40 - Nakon javne sjednice Vlade, minsitri su održali i zatvoreni dio sjednice. Po njegovom završetku rijetko koji ministar je bio raspoložen za izjave. mahom su odjurili s Markovog trga.

Ipak, s novinarima je popričao Vlaho Orepić, ministrar unutarnjih poslova. Na pitanje je li mu bilo neugodno sjediti kraj HDZ-ovih ministara na sjednici Vlade, rekao je - ne. 'HDZ sad ima priliku i obvezu štiti nacionalne interese', dodao je Orepić.

Ministar Panenić kratko je rekao - samo radimo.

10:45 - Usvojen je i prijedlog akcijskog plana za unaprijeđenje financijske pismenosti potrošača u 2016. godini.

10:35 - Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić rekao je kako Akcijski plan za povećanje učinkovitosti korištenja ESI fondova za 2016.-2018. definira provedbu reformi kroz 20 akcijskih točaka. 'Tri su cilja Akcijskog plana - smanjenje administrativnog opterećenja, pouzdano upravljanje sredstvima i dovoljan broj pripremljenih projekata', rekao je Tolušić.

10:33 - Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko tijekom sjednice Vlade na trenutak je izažao iz dvorane te se potom vratio.

10:32 - Vlada je dala i suglasnosti na ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na kopnu i to za šest istražnih prostora. Tako je ministar Panenić ovlašten da potpiše ugovor s Inom i s nigerijskom tvrtkom "Oando PLC" za po jedno istražno polje te za četiri istražna polja s kanadskom tvrtkom "Vermilion".

Panenić je rekao kako su ugovori bitni za Hrvatsku jer su njima predviđene investicije u iznosu od 88 milijuna eura. "Očekujem da će istraživanje biti pokretač lokalnog gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta, posebice u Slavoniji", kazao je.

Vlada je usvojila novi zakon o javnoj nabavi kojim se umjesto dosadašnjeg kriterija najniže cijene počinje primjenjivati kriterij ekonomski najpovoljnije ponude.

Panenić je istaknuo da je ključna novina zakona uvođenje kriterija ekonomski najpovoljnije ponude. Također se uvodi europska jedinstvena dokumentacija, obveza prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima, povezuju se registri koje vode javna tijela, propisuje se jedinstveni rok za žalbu od 10 dana i smanjuje se iznos naknade za pokretanje žalbenog postupka.

10:25 - Vlada je donijela zaključak o ubrzavanju pripreme i provedbe prve faze projekta LNG terminala na otoku Krku, odnosno procesa izgradnje plutajućeg terminala za skladištenje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina.

Prihvatni terminal za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku (LNG terminal) je strateški investicijski projekt za državu i važan čimbeniku u diversifikaciji opskrbe prirodnim plinom, kao i u povećavanju sigurnost opskrbe prirodnim plinom za zemlje jugoistočne Europe, i uvršten je i u Strategiju skladištenja ukapljenog prirodnog plina koju je Europska Komisija objavila u veljači ove godine.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić kazao je kako je ovo vrlo važan projekt za EU i Hrvatsku. Predviđena je njegova izgradnja u četiri faze, a Panenić ističe kako se Hrvatska mora usredotočiti na pripremu prve faze.

No, ubrzavanje procesa pripreme i provedbe prve faze projekta, kako je rekao, ne isključuje provedbu ostalih planiranih faza ako se pokaže da su one ekonomski isplative. Vlada zaključkom za to zadužuje nekoliko ministarstava te posebice firmu LNG Hrvatska d.o.o.

Premijer Tihomir Orešković je kazao kako se nada da će se u roku 60 do 90 dana moći potpisati ugovori s investitorima. "Ovo je jasna poruka oko LNG-ja. Čestitam, i nadam se da u roku od 60 do 90 dana možemo potpisati s investitorima", rekao je Orešković.

10:15 - Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić predstavio je nacrt prijedloga zakona o dopuni Zakona o zaštiti svjedoka. 'Tijekom primjene Zakona o zaštiti svjedoka, uočena je potreba za dopunom po pitanju zadržavanja prikrivenog identiteta. Kako bi se štićenoj osobi moglo omogućiti zadržavanje prikrivenog prestanka Programa zaštite uvodi se trajna promjena identiteta', rekao je ministar Orepić.

10:10 - Usvojen je nacrt prijedloga Zakona o koncesijama. 'Osigurat će se učinkovit i transparentan pristup tržištu svim gospodarskim subjektima. Jedna od većih promjena u sustavu je uvođenje strateških interesa RH u području koncesija čime ćemo ih dodatno definirati i štititi', rekao je ministar Marić dodavši kako su kao strateški interes prepoznate koncesije za izgradnju i upravljanje autocestama, željezničkim prugama i slično.

10:05 - Vlada je usvojila nacrt prijedloga zakona o javnoj nabavi. 'Nacrtom prijedloga zakona o javnoj nabavi ispunjava se obveza RH u prenošenju nove pravne stečevine EU u području javne nabave. Ekonomski najpovoljnija ponuda bit će jedini kriterij za odabir ponude u postupku javne nabave', rekao je ministar Panenić dodavši kako će se povezati registri koje vode javna tijela (sudski, obrtni, Porezne uprave i sl.) s Elektroničkim oglasnikom javne nabave RH.

10:00 - Sjednicu Vlade premijer Tihomir Orešković otvorio je kao da se u zemlji ništa ne događa, kao da se radi o još jednoj običbnoj sjednici Vlade. 'Lijepo vas je vidjeti, imamo puno posla', poručio je ministrima nakon čega je usvojen dnevni red s 32 točke.

U utorak, kada je Domoljubna koalcija na čelu s Tomislavom Karamarkom pokrenula postupak opoziva premijera Tihomira oreškovića, a on odgovorio da je upravo Karamarko najveći uteg Vlade - stigla je najava o redovitoj sjednici Vlade koja je zakazana za danas u 10 sati.

U zgradu Vlade do sada su stigli ministrica Šikić, ministar Medved, a stigao je i glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević. Ministrica Šikić uvjerena je da će se sjednica održati, s njom se slaže i ministar Panenić koji poručuje i kako je HDZ vrlo nedoslijedan. 'U prvom mjesecu je rečeno da on dolazi iz dijaspore, ako je to odnos HDZ-a prema dijaspori znači da ne uvažavaju znjanja stečena tamo. nedoslijedni su i pitam se tko se bori za hrvatske interese', rekaoje Panenić.

Iako su na 'ratnoj sjekiri' i potpredsjednici Božo Petrov i Tomislav Karamarko, ali i Karamarko i Tihomir Orešković - redovita sjednica je najavljena kao i njezin dnevni red s ukupno 31. točkom na otvorenom dijelu sjednice i sa 6 točaka na zatvorenom dijelu sjednice.

Na dnevnom redu je tako zaključak o ubrzavanju pripreme i provedbe prve faze projekta LNG terminala na otoku Krku, odnosno procesa izgradnje plutajućeg terminala za skladištenje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina. Vlada zaključkom za to zadužuje nekoliko ministarstava te posebice firmu LNG Hrvatska d.o.o. Na dnevnom je redu i Vladino davanje suglasnosti na ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na kopnu i to za šest istražnih prostora. Tako bi Vlada trebala ovlastiti ministra gospodarstva Tomislava Panenića da potpiše ugovor s Inom i s nigerijskom tvrtkom 'Oando PLC' za po jedno istražno polje te za četiri istražna polja s kanadskom tvrtkom 'Vermilion'.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene