Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba zatražila raspuštanje Sabora

U SJENI KRIZE VLASTI Burna rasprava: 'Netko je iz Vlade dilao dionice Končara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sabor su stigla dva važna prijedloga - jedan je pitanje povjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću koji je dao HDZ-a a drugi je raspuštanje Sabora koji su predali Hrvatski laburisti. Prvi je uvršten u dnevni red, drugi još ne.

16: 30: Hrvatski sabor, u sjeni krize Vlade, raspravljao je o radu četiriju obaveznih mirovinskih fondova u prošloj godini. Zastupnike je u raspravi najviše zanimalo kako su mirovinski fondovi kupili dionice Končara. Zbrka u Vladi nije spriječila privatizaciju Končara

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Gordan Jandroković ZADNJI PUT VELIKA GALERIJA "Vruće srce hladna glava": Pogledajte kako su saborski zastupnici proveli svoj zadnji radni dan u ovom sazivu

"Zbrka u vladi očito nije spriječila privatizaciju. I premijer je izgledao dosta zbunjeno, međutim očito je bio sjajno koncentriran kada je trebalo prodati vrlo efikasno, na brzinu, dio Končara i hotel, ako se ne varam, na Korčuli", upozorio je Ivan Lovrinović (Most), podsjetivši da je odluku o skidanju Končara s popisa strateških tvrtki u državnom vlasništvu Vlada donijela na telefonskoj sjednici.

Kako je došlo do prodaje Končara mirovinskim fondovima zanimalo je i HDZ-ova Gorana Marića.

"Dobiti za 20 posto dionica Končara tristotinjak milijuna kuna, pitam se tko je dogovorio cijenu, tko dogovorio uvjete, kupca? S kim se se dogovarala ta transakcija? Na burzi? Kako je moguće, ako je na burzi da onda četiri mirovinska fonda kupe baš podjednako po istoj cijeni isti paket", upitao je Marić.

Predsjednik Uprave AZ fonda Dinko Novoselec oporvrgnuo je sumnje da je prodaja fondovima obavljena po istim cijenama. "Koliko ja znam, najniža cijena je bila 670 kuna, a najviša cijena je bila 711 kuna", rekao je Novoselec.

Marić i Lovrinović su, međutim, inzistirali na pojedinostima. "S kim ste razgovarali i s kim ste dogovorili tu kupnju? Hoćete li dati ostavku ako dokažemo da ste razgovarali i da niste na burzi kupili dionice", pitao je Marić.

Netko iz Vlade dilao dionice

"Ispada da je netko iz Vlade, da ne kažem, izravno dilao dionice, neću reći to jer je burza posrednik, s maltene određenim mirovinskim fondovima", nadovezao se Lovrinović.

HDZ-ov Ivan Šuker kazao je kako mu nisu jasne takve kritike. "Kad nam paše da govorimo moraju ulagati, kad se to dogodi, kažemo zašto se dogodilo", spočitnuo je Šuker kolegama.

Oporbeni zastupnici poručili su pak da na postavljena pitanja odgovore treba potražiti na drugoj strani Markova trga, u Vladi.

"Kako je to prodano, morate pitati preko puta. Oprostite, vaše pitanje otišlo je na krivu adresu", rekao je Silvano Hrelja.

Oporbi nije jasno ni zašto se ovaj put, umjesto objedinjene rasprave o sva četiri obvezna mirovinska fonda raspravlja o svakom posebno. "To shvaćam kao kupovinu vremena, odnosno da pokažemo hrvatskoj javnosti da nešto radimo, a de facto ćemo vrtiti jedno te isto", uvjeren je SDP-ov Mirando Mrsić, koji podsjeća da su u fondovima buduće mirovine građana.

Mrsić u praznoj sabornici pozvao na raspuštanje Hrvatskog sabora

SDP-ov zastupnik Mirando Mrsić iskoristio je u srijedu poslijepodnevni nastavak rasprave u gotovo praznoj sabornici da ponovno pozove vladajuće da raspuste Hrvatski sabor i da se raspišu prijevremeni izbori.

"Ovdje nas nema ni desetina. Očito da ovaj Sabor treba raspustiti i idemo na izbore", rekao je Mrsić tijekom nastavka rasprave o radu četiriju obaveznih mirovinskih fondova u prošloj godini.

Mrsić je ocijenio bespredmetnim da Sabor raspravlja o izvješćima mirovinskih fondova kao da se niša ne događa s Vladom.

"Građanima trebamo vratiti mandate i neka odluče tko će ponovno sjediti u ovom Saboru jer je ovo 'razvlačenje rasprave radi rasprave'. Zemlja pati zbog naše situacije. Očito smo taoci jedne politike i jednih ljudi. Mislim da je red da se dogovorimo i odemo", kazao je.

'Za sve odgovorna vlada Zorana Milanovića'

Na njegovo izlaganje oštro su reagirali Margareta Mađerić i Ivan Šuker iz HDZ-ova kluba, ali i BUZ-ov Milivoj Špika.

Za patnju cijele zemlje Mađerić je odgovornom smatra "četverogodišnju katastrofalnu politiku vlade Zorana Milanovića i ministarstva, na čijem je čelu bio upravo Mirando Mrsić".

"To je zato što ste više od 100.000 mladih ljudi s obiteljima iselili iz Hrvatske zato što im niste osigurali osnovno ljudsko pravo - na posao. Ovo što danas imamo u Hrvatskoj to je i zahvaljujući vama - gospodine Mrsiću i vašem ministarstvu", istaknula je Mađerić.

Milivoj Špika (Klub zastupnika Milan Bandić 365) upitao je SDP-ovog Mrsića zašto se javlja za raspravu, koju smatra besmislenom, na što je dobio odgovor kako bi bilo najbolje da Špika, zajedno s ostalima, preda mandat na raspolaganje.

"Niste dobili puno preferencijalnih glasova i vrijeme je da odete iz ove sabornice", odgovorio je Mrsić Špiki.

HDZ-ov Ivan Šuker za "praznu sabornicu" prozvao je oporbu, kojoj su "puna usta priče o transparentnosti", a kada na dnevni red dođu izvješća o radu mirovinskih fondova, tada "od sto glasa, glasa čuti nije".

Oporbu je prozvao za ignoriranje rasprave o potencijalima hrvatskog gospodarstva i mogućnostima ulaganja mirovinskih fondova.

"Danas je bila idealna prilika da porazgovaramo o stvarnim potencijalima hrvatskog gospodarstva. Mirovinski fondovi raspolažu milijardama kuna koje bi mogla iskoristiti neka poduzeća koja su spremna prihvatiti uvjete onih koji upravljaju sredstvima oko milijun i 700 tisuća hrvatskih građana", istaknuo je Šuker.

Ovako se ne ponašaju političari koji su odgovorni prema građanima, zaključio je aludirajući na mali broj oporbenih zastupnika u sabornici.

11. 24 - Pred Hrvatskim saborom u srijedu su prisegnuli Tomislav Ćorić (HDZ) i Dražen Pros (SDP), zastupnici koji su zamjenili Davorina Mlakara i Josipa Leku, zastupnike koji su prošli petak izabrani za suce Ustavnoga suda.

Za sutkinju Ustavnog suda u petak je izabrana i SDP-ova Ingrid Antičević Marinović, u saborskim klupama mijenja je Franko Vidović koji u srijedu nije davao prisegu, jer je to učinio ranije.

10.53 - Prijedlog za raspuštanjem Sabora u proceduru su dali Hrvatski laburisti.

10.40 - Sabor je nastavio s uobičajenim dnevnim redom - raspravom o izvještaju o radu AZ obaveznih mirovinskih fondova.

10.31 - Predsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) izvijestio je da je u Sabor stigao prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja premijeru Oreškoviću. Podsjetimo, prijedlog je jučer potpisalo 40-ak zastupnika HDZ-a.

'U dnevni red uvrštava se odmah, bez odlučivanja i rasprave, prema poslovniku', kazao je Reiner. 

10.27 - Milivoj Špika (BUZ) pitao je zastupnike je li 151 zastupnik odgovoran u obnašanju svoje dužnosti.

'Izbori su bili prije 6 mjeseci. Svi vidimo da vlada ne funkcionira kako treba. U normalnom svijetu se vlade sastavljaju mjesecima. Što napraviti? Najjednostavniju stvar - mijenjat ćemo. Odjednom se dramatizira je li Domoljubna koalicija prikupila 76 potpisa. Jesmo li mi odgovorni ako cijelo vrijeme provociramo javnost? Oni koji sada prizivaju izbore to nisu tražili kada su svi tražili da odu prije šest mjeseci. Sada pozivajući se na državne interese traže da odu svi. Budite iskreni, građani nisu glupi. Oni koji prošle izbore nisu dobili, sada im se čini da bi bili uspješniji i fabriciraju afere. U Hrvatskoj se može kupiti kaznena prijava protiv bilo koga, denuncirati bilo koga. Radi se o interesima političke skupine koja se pokušava vratiti na vlast. Pozivaju se na nacionalne interese, a brinu se za svoje.

Svima je jasno da premijer ne razumije političku situaciju. Jer ukoliko je izgubio potporu parlamentarne većine koja ga je izabrala pa bi najnormalnija stvar bila da podnese ostavku. Tko će uopće glasati za njega?', poručio je Špika.
 

10.15 - 'U Saborsku proceduru upućen je prijedlog za raspuštanjem Sabora. Apeliram na predsjednika Sabora Reinera da taj prijedlog što prije uvrsti na dnevni red', kazao je Beus Richemberg. NIje pojasnio tko je predao prijedlog.

Podsjetimo, jučer je predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazao kako bi Hrvatska trebala što prije izaći na nove izbore te da je raspuštanje Sabora najbolje i najbrže rješenje.

10.12 - Goran Beus Richemberg (HNS) kazao je da tko god ignorira sadašnju situaciju od zastupnika krši prisegu koju je dao u Saboru.

'Naša je zadaća da budemo odgovorni i da se najvažnije odluke moraju moći donositi u Saboru i da moramo prepoznati sve ono što nije dobro za budućnost zemlje. Mnoge institucije su suočene s nefunkcioniranjem. Sjediti ovdje nesvjestan da je mogući brzi izlazak iz ove situacije je neodgovorno. Najveća stranka priznala je da je pogriješila sa svojim eksperimentom i HDZ bi nam morao omogućiti svima da vratimo svoje mandate', kazao je Richemberg.

10.08 - Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista također je kazala kako je Hrvatska talac eksperimenta vladajuće većine.

'HDZ i Most nisu u stanju riješiti otvorena pitanja u interesu hrvatskih građana, a to je prije svega moralna i politička odgovornost prvog potpredsjednika Vlade u slučaju INA-MOL. Odgovornost svih nas leži u činjenici da moramo djelovati, a to je da zaustavimo ovaj kao i sramotu raspuštanjem Sabora i izlaskom građana na nove izbore. Odgovornost je u rukama saborskih zastupnika i svatko od nas je svjestan toga kada prijedlog o raspuštanju Sabora dođe u ovaj visoki dom.

10.02 - U ime kluba zastupnika SDP-a govorio je Peđa Grbin.

'Započet ću pozivom da završimo ovu ružnu priču, raspustimo Sabor i izađemo na izbore kako bi građanima prepustili odluku što će se u budućnosti događati s ovom državom. Zapitat ću vas iz vladajuće koalicije je li vam bar malo neugodno zbog ovog nereda, nerada i sramote koju ste priuštili svima nama? U kojoj premijer traži ostavku potpredsjednika, u kojima jedan od njih pokreće opoziv premijera kojeg je do jučer kovao u zvijezde. Poštovani kolege je li vam bar malo neugodno da nam prijeti dotok novca iz EU?

Govorili ste da je strzčan, sposoban, a danas govorite da je iracionalni čovjeka zalutao u politiku i da pokušava uspostaviti kancelarsku diktatuturu uz pomoć represivnog sustava? Je li vam neugodno što ste Hrvatsku pretvorili u eksperimet? Ako vam je bar zbog jedne od ovih stvari neugodno, recite dosta je i izađimo na izbore', poručio je Grbin.

9.40 - Dragica Zgrebec (SDP) zatražila je stanku u ime svog kluba: 'Željeli bi se obratiti javnosti o ovoj turbulentnoj situaciji koja vlada u Hrvatskoj'.

Stanke su zatražili i HSU zbog 'treniranja na umirovljenicima' te HNS i Hrvatski laburisti zbog aktualne političke situacije kao i Klub Milana Bandića dok je Klub nacionalnih manjina tražio stanku zbog prijevoza učenika.

Kriza Vlade je na vrhuncu, no i sjednica Sabora i sjednica Vlade zakazane su za danas kao da država funkcionira u najboljem redu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se razvijati situacija.

Podsjetimo, jučer su zastupnici Domoljubne koalicije, točnije HDZ-a i HSP-AS-a, njih 42, razloge za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, pobrojali su u šest točaka i predložili Hrvatskom saboru da mu iskaže nepovjerenje.

Sabor o AZ mirovinskom fondu

AZ obvezni mirovinski fond kategorije A, koji ima najviši stupanj rizičnosti i namijenjen je članovima najmlađe dobi kojima je do umirovljenja više od 10 godina, zadnjeg dana izvještajnog razdoblja brojio je 2108 članova. Neto imovina Fonda iznosila 195,1 milijun kuna i tijekom godine povećana je za 31 milijun kuna. Tijekom prošle godine ostvaren je prinos od 9,67 posto, čime je za članove Fonda ostvarena zarada od 16,4 milijuna kuna dok je prosječan godišnji prinos od početka rada Fonda pa do kraja prošle godine iznosio 10,19 posto.

AZ obvezni mirovinski fond kategorije B nastao je preuzimanjem članova AZ obveznog mirovinskog fonda koji nisu postali članovima mirovinskih fondova kategorije A i C, a zadnjeg je dana prošle godine brojio je 607.323 člana. Neto imovina Fonda iznosila je 28,4 milijardi kuna i u izvještajnom razdoblju povećana je za 2,6 milijardi kuna. Ostvaren je prinos od 5,61 posto, čime je za članove Fonda ostvario zaradu od 1,5 milijardi kuna dok je prosječan godišnji prinos od početka rada Fonda pa do kraja 2015. godine iznosio je 6,02 posto.

AZ obvezni mirovinski fond kategorije C u kojem može biti svatko član po svom izboru dok one kojima je do ispunjenja starosnih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu ostalo manje od pet godina REGOS će automatski rasporediti u njega. Do završetka izvještajnog razdoblja brojio je 6635 članova ili 34,95 posto od ukupnog broja članova obveznih mirovinskih fondova te kategorije, a neto imovina Fonda iznosila je 880,4 milijuna kuna. U 2015. godini neto imovina Fonda povećana je za 257 milijuna kuna.

U izvještajnom je razdoblju ostvaren prinos od 5,36 posto, čime je za članove Fonda ostvarena zarada od 39,3 milijuna kuna dok je prosječan godišnji prinos od početka rada Fonda pa do kraja 2015. godine iznosio je 5,26 posto. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene