Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podjele u HDZ-u?

Miro Kovač očekuje da će se kriza vlade riješiti 'u hodu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kovač kaže da su politička previranja u Hrvatskoj normalna za demokraciju. Davor Ivo Stier oglasio se kratkom objavom na Twitteru.

HDZ-ov eurozastupnik Davor Ivo Stier objavio je zanimljiv Tweet. 'Živio dr Tuđman', napisao je nakon što je Miroslav Tuđman potvrdio da nije zahtjev za opoziv premijera Tihomira Oreškovića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUPROTNI POGLEDI Razgovori kod Predsjednice: "Ovo nisu konzultacije" Slika nije dostupna ŠEKS IMA RJEŠENJE Rasplet krize u Saboru: Tko može zamijeniti Petrova?

Stier je objavio i Tuđmanovu fotografiju.

Tuđman nije bio na sastanku Kluba HDZ-a.

 

Kovač kaže da su politička previranja normalna u demokraciji

A ministar vanjskih i europski poslova Miro Kovač rekao je u utorak u Zagrebu da su politička previranja u Hrvatskoj normalna za demokraciju i očekuje da će se kriza vlade riješiti "u hodu".

U govoru diplomatskom zboru u povodu Dana hrvatske diplomacije, Kovač je istaknuo da je Hrvatska od stjecanja neovisnosti prije 25 godina "ustala iz pepela" i na putu je gospodarskog oporavka, ali da uspjehe zasjenjuje trenutna kriza vlade.

"Ali kad već imamo gospodarski rast, mora biti nešto drugo, imamo politička previranja", rekao je Kovač na primanju za strane veleposlanike u svom ministarstvu.

"To je u demokraciji poznato, nismo izoliran slučaj i ta se pitanja rješavaju u hodu", dodao je ministar iz redova većeg koalicijskog partnera HDZ-a koji je u sukobu s tehnokratskim premijerom i manjim partnerom Mostom.

Šef hrvatske diplomacije ističe da su prioriteti vlade Hrvatska kao otvorena zemlja u kojoj građani žive kvalitetno, a u neposrednom okruženju želi biti konstruktivan partner i graditi prijateljske odnose sa susjedima.

"U četiri i pol mjeseca promijenili smo odnos sa susjedima, smanjile su se tenzije, nema više verbalnih duela, a kad dođe neka salva prema Hrvatskoj mi se ne uzbuđujemo, to rješavamo dijalogom i preferiramo tihu diplomaciju", istaknuo je Kovač.

Po njegovim riječima, zemlje na jugoistoku Europe mogu očekivati da će ih Zagreb podupirati na njihovu europskom putu i u procesu prilagodbe europskim standardima. "Naša je želja da svi idu povećanom brzinom u europsku i prema mogućnosti euroatlansku obitelj", rekao je Kovač.

Ponovio je da Hrvatska podupire članstvo BiH u EU-u i Crne Gore u NATO-u te želi da i Makedonija, koja je suočena s političkom krizom, bude nagrađena za napore na planu integracija u EU. (Hina/Ma.B.)

"Želimo i da susjedi u Srbiji napreduju prema članstvu u EU-u sukladno svojim postignućima i europskim kriterijima", istaknuo je Kovač koji je već nekoliko puta isticao da Zagreb ne blokira pristupne pregovore Beograda s Bruxellesom nego samo ustraje na ispunjavanju kriterija za članstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene