Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će popustiti?

KAKAV RASPLET NAS OČEKUJE Svaki dan po nekoliko obrata, što je slijedeće?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još jedan buran dan na političkoj sceni je iza nas. Kriza Vlade i dalje trese Hrvatsku, a čini se kako nikome od prozvanih nije do odstupanja s vlasti.

17:14 "Gospodin Tihomir Orešković izbor je HDZ-a, bio je na njihovbom saboru prije neki dan. Što se tamo nije branio, to su unutrašnje stvari HDZ-a, to moraju riješiti do četvrtka", smatra Darinko Kosor, šef HSLS-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ANALIZA MISLAVA BAGE 'Jasno je da je Petrov izuzetno ljut i bijesan. A premijer je očito procijenio da ovaj dan treba prespavati' Slika nije dostupna Branit će svoju čast Orešković: 'Ne mogu odstupiti jer tako bih priznao krivnju za lažne optužbe'

16:16 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u subotu vezano za krizu Vlade kako je 60 posto vjerojatnost da se 'preslagivanjem' u Saboru dođe do nove Vlade, a 40 posto za izvanredne parlamentarne izbore te kaže kako je Vlada premijera Tihomira Oreškovića neuspjeli eksperiment.

U novoj Vladi nema mjesta, kaže, ni za Oreškovića, ni za prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka i potpredsjednika Božu Petrova.

"Nije problem broj ruku, nije problem mandatara, već Vlade koja treba dobiti većinu u Saboru. (…) Prvi je korak mandatar, a drugi korak Vlada. Mandatar samo dobiva Ausweiss (dopusnicu) da ide kod predsjednice Republike i da eventualno složi Vladu. A od mandatara do Sabora i Vlade je 'Bog je šeširdžija'", poručio je na konferenciji za novinare u Umjetničkom paviljonu, u povodu priprema za izložbu ruskih umjetnika zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti.

Mandatar će, kaže Bandić, ako dobije 76 ruku u Saboru, predložiti tim, ali hoće li ta vlada biti usvojena u Saboru ovisi o konsenzusu partnera koji će ga podržati.

12:45 - U jeku velike političke krize koja trese Hrvatsku, stiže i glas iz Glasa Koncila. 'Najjača stranka umjesto da je strpljivo dogovarala i usuglašavala rješenja s partnerima, i umjesto da je gradila okvir i stvarala politički prostor za nositelje izvršne vlasti koji su pretežno ipak bili pravi ljudi na pravim položajima, neprestano je manipulirajući medijima i javnošću vršila pritisak na partnere, stvarala uznemirenost i sijala nesigurnost među članove Vlade', piše monsinjor Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila.

Napominje kako je time vrh HDZ-a započeo plan destabilizacije Vlade koju je sam oformio, čime dokazuje da je posrijedi 'istjerivanje nekih drugih ciljeva, a ne opće dobro Hrvatske.

12:20 - Jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks rekao je u subotu kako odluka Predsjedništva stranke da će za mandatara nove Vlade predložiti ministra financija Zdravka Marića pokazuje da će HDZ idući tjedan u Saboru ići na rušenje premijera Tihomira Oreškovića.

Ocijenio je kako je temeljni strateški cilj HDZ-a i Domoljubne koalicije izbjeći parlamentarne izbore i da dođe do opoziva u Saboru prvog potpredsjednika Vlade Karamarka, pri čemu je taktički cilj da se premijeru Oreškoviću izglasa nepovjerenje.

12:00 - Predsjednik HSS-a, Krešo Beljak, ponovio je da HSS neće sudjelovati u nikakvim trgovinama i pregovorima oko nove vlade. Dodao je kako su spremni za razgovore sa svima, posebno strankama desnoga centra, ali trgovine neće biti. Za premijera Tihomira Oreškovića je postavio pitanje kako bi se on branio pred menadžerima Plive i drugih tvrtki u kojima je radio, kada bi dobio otkaz. Što to znači da je on dobar čovjek, kada je očito zalutao u politiku, rekao je te zaključio da Hrvatska može postati zemlja u kojoj se dobro i lijepo živi, a ne da mladi iz nje bježe.

09:00 - Nakon što je predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade, Tomislav Karamarko javno kazao da je spreman napustiti Vladu ukoliko to učine i premijer Tihomir Orešković te potpredsjednik Božo Petrov, stvari su se počele komplicirati.

Čelnik Mosta, Božo Petrov shvatio je, kako kaže, da nije dužan nikome činiti ustupke, da svojim djelovanjem nije prekršio nikakva prava i ovlasti te da nema smisla da odstupi s mjesta potpredsjednika Vlade. Kazao je kako ne pristaje ni na kakvu političku trgovinu te da traži odstupanje Tomislava Karamarka ako ne dokaže 76 potpisa potrebnih za preslagivanje u Vladi. U suprotnom traži izbore.

Oglasio se i premijer Tihomir Orešković koji je kazao da ostaje pri svome, te da nema namjeru odstupiti. Branit će svoj rad pred Hrvatskim saborom, rekao je Orešković te dodao kako još uvijek čeka Karamarkov poziv na razgovor.

'Više ne možemo ovako funkcionirati i zbog toga trebamo nekakve promjene. Tražili smo nekakvo rješenje i onda sam zatražio ostavke. Gospodin Petrov je odmah bio spreman na ostavku, a gospodin Karamarko nije. Gospodin Karamarko je pokazao da mi ne daje podršku', rekao je Orešković. Osim toga nakon obraćanja javnosti odjurio je na sastanak s predsjednicom. Detalji su ostali nepoznati za javnost.

Imenovanje novog mandatara

A onda je Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice održalo telefonsku sjednicu na kojoj je donijelo odluku o novom mandataru kojeg oni predlažu za sastavljanje nove Vlade RH. Novim mandatarom, iako još uvijek nisu javno objavili imaju li 76 ruku u Saboru za preslagivanje Vlade, imenovan je sadašnji ministar financija - Zdravko Marić.

'Da nismo uvjereni u to da imamo 76 ruku, ne bismo niti donijeli ovu odluku. Zna se procedura. U srijedu ili četvrtak će se glasati o povjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću. To je prvi korak, nakon toga slijedi posao mandatara, slijedi posao kojeg će otvoriti Predsjednica Republike i tu će se formirati nova Hrvatska Vlada', rekao je HDZ-ov Oleg Butković, Za Dnevnik Nove TV.

S druge strane, SDP je pokrenuo prikupljanje potpisa za samoraspuštanje Hrvatskog sabora. Zoran Milanović tvrdi kako njegova koalicija ima najmanje 64 ruku u Saboru što bi s Mostom bilo više od 76 te kako sad sve ovisi o Mostu.

A Most se ponovno trese. Još tri zastupnika odlučila su krenuti u ostvarivanje politike Mosta na svoj način, dalje od Bože Petrova. Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Ivica Mišić objavili su da više nisu u Mostu. Kazali su da nisu za nove izbore i da će dati podršku novoj Vladi ako bude imala dobre programske osnove, ali da nikome neće dati bianco potpis.

Sve manje podrške

Predsjedništvo Hrvatske seljačke stranke (HSS) u petak je jednoglasno zaključilo da je HSS za raspuštanje Vlade RH u ovakvom sastavu jer Tihomir Orešković nema izborni legitimitet. Pozvali su dvojicu zastupnika u Hrvatskom saboru da prilikom glasovanja o povjerenju Oreškoviću budu za njegov opoziv.

Da za sada neće sudjelovati u preslagivanju Vlade kazao je za Dnevnik Nove TV predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, no kaže, treba vidjeti kako će se stvari odvijati.

'Hrvatskoj je potreban novi početak, može li novo preslagivanje donijeti novi početak, to mi ne znamo, to mi ovog trenutka ne vidimo. Sačekat ćemo i vidjeti kako će to izgledati. Mi mislimo da je Hrvatskoj potreban istinski, pravi, novi početak, koji je uvjerljiv, koji će smiriti narod, obnoviti povjerenje i dati priliku da politika ponovno počne djelovati, jer dosad to nije radila', rekao je Pupovac.

Pred nama su zasigurno burni dani. Cijela zemlja i dalje iščekuje rasplet ove kompleksne i zabrinjavajuće političke situacije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene