Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glas Koncila

PORUKA KARAMARKU I HDZ-u 'Jasno je komu je do vlastitih interesa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jeku velike političke krize koja trese Hrvatsku, stiže i glas iz Glasa Koncila.

Monsinjor Ivan Miklenić, kako kaže, odlučio je makar površno analizirati, sa stajališta općega dobra, što je u tom događanju u službi legalnih i legitimnih hrvatskih nacionalnih interesa, a što im se protivi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optužbe iz HNS-a "Ugovor koji je Plenković potpisao s Glasnovićem je politička korupcija, institucije trebaju reagirati" Slika nije dostupna Milorad Pupovac Milorad Pupovac: "Ako bude potrebno Vlada će biti rekonstruirana i s više od 4 ministra"

Kako piše glavni urednik lista Glas Koncila, Vlada koju su činili predstavnici Domoljubne koalicije i Mosta imala je šansu samo ako bi političari slijedili logiku zdravoga razuma, težili reformama i stvarnom pokušaju omogućavanja svekolikoga boljitka u Hrvatskoj.

'Najjača stranka umjesto da je strpljivo dogovarala i usuglašavala rješenja s partnerima, i umjesto da je gradila okvir i stvarala politički prostor za nositelje izvršne vlasti koji su pretežno ipak bili pravi ljudi na pravim položajima, neprestano je manipulirajući medijima i javnošću vršila pritisak na partnere, stvarala uznemirenost i sijala nesigurnost među članove Vlade', piše monsinjor Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila.

Napominje kako je time vrh HDZ-a započeo plan destabilizacije Vlade koju je sam oformio, čime dokazuje da je posrijedi 'istjerivanje nekih drugih ciljeva, a ne opće dobro Hrvatske.

Afera 'Konzultantica'

'Kad je u javnosti zaživjela afera 'Konzultantica' ... umjesto poteza koji bi bili u službi stvarnoga općega dobra, došli su potezi koji znače spašavanje interesa samo jednoga čovjeka', piše Miklenić te dodaje kako Hrvatska ne smiju biti talac interesa jedne osobe ni određenoga projekta.

Osvrnuo se i na poziv premijera Oreškovića koji je Karamarka i Petrova pozvao da odstupe s mjesta potpredsjednika u Vladi.

'Javno očitovanje obojice potpredsjednika, analizirano sa stajališta općega dobra, više je nego jasno očitovalo komu je do hrvatskoga dobra, a komu je do vlastitih interesa. Opet će vjerojatno ostati neodgovoreno pitanje: zašto najjača politička stranka, koja ima velike zasluge za stvaranje samostalne Hrvatske, postaje najednom nesposobna prepoznati što je stvarno u službi općega dobra, odnosno interesa Hrvatske, a što ruši i tu političku stranku i teško šteti Hrvatskoj?', pita se Miklenić.

Oštra oporba

Dok vladajući traže smjenu jedni drugih, oporba traži hitno raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora. Monsinjor Miklenić piše kako je iz toga jasno da izvanredni izbori ne mogu biti u službi općega dobra Hrvatske.

'Takvo političko stajalište nije samo znak legalne težnje opozicije da dođe na vlast, nego je i način da se što više našteti protivničkoj političkoj stranci, da se pruži ruka spasa pojedincu, kojega su neki protivnički političari javno nazvali 'političkim mrtvacem', da bi se i dalje nastavilo skriveno savezništvo koje je, ovih dana, posebno došlo do izražaja pri izboru novih sudaca Ustavnoga suda kad je bilo zanemareno opće dobro, a prednost dana sebičnim grupnim interesima. I ponovno se nameće pitanje, koje će opet vjerojatno ostati bez odgovora: prepoznaju li slobodni političari i slobodni građani nevidljivu ruku koja skrivena iza scene čvrsto drži i ne pušta okovanu Hrvatsku, koja Hrvatskoj i dalje onemogućuje slobodu, demokraciju, pravnu državu, a time i boljitak?', piše Miklenić u Glasu Koncila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene