Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oleg Butković u Dnevniku Nove TV

O OREŠKOVIĆU 'To se pokazalo kao jedan bezuspješni eksperiment'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ime novog kandidata za mandatara je poznato, a evo što iz HDZ-a kažu o podršci Zdravku Mariću u Saboru.

Gost Dnevnika Nove TV bio je HDZ-ov potpredsjednik Oleg Butković, koji je u intervjuu s Andrijom Jarkom objasnio zašto se HDZ odlučio za ministra financija Zdravka Marića kao novog kandidata za mandatara i imaju li dovoljno ruku za njegov izbor u Saboru.

Pročitajte i ovo Oleg Butković i Zoran Milanović Bura se ne stišava HDZ reagirao na Milanovićevo obraćanje, javio se i Butković: "Sam pao, sam se ubio!" Oleg Butković Na Facebooku Milanović dolazi u Opatiju, Butković ga pozvao u goste: "Možeš mi u četiri oka reći odgovore, dočekat će te i kravica..."

Zašto je izbor pao na gospodina Marića? On nije član stranke i također nema izborni legitimitet kao ni gospodin Orešković?

Dobro, Predsjedništvo stranke je donijelo odluku da je prijedlog za novog mandatara gospodin Zdravko Marić, sadašnji ministar financija. On je i došao na mjesto ministra financija na prijedlog HDZ-a. Bio je i u dosadašnjim HDZ-ovim Vladama visoki dužnosnik, odnosno obnašao je funkciju državnog tajnika u Ministarstvu financija. Radi se o stručnom čovjeku, koji je i u ova protekla četiri mjeseca ove Vlade, pokazao da razumije probleme, pokazao da je spreman na suradnju i u tom smislu smo zaključili da je u ovom trenutku najbolje rješenje da novi mandatar bude gospodin Zdravko Marić.

Dokle ste stigli s pregovorima - stalno tvrdite da imate 76 ruku za novu većinu no ljudi na koje računate to ne žele decidirano potvrditi.

Da nismo uvjereni u to da imamo 76 ruku, ne bismo niti donijeli ovu odluku. Zna se procedura. U srijedu ili četvrtak će se glasati o povjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću. To je prvi korak, nakon toga slijedi posao mandatara, slijedi posao kojeg će otvoriti Predsjednica Republike i tu će se formirati nova Hrvatska vlada.

Mnogi smatraju da blefirate pa tako i Vladimir Šeks, kako to komentirate?

Gledajte, uvijek volim čuti njegovo mišljenje, to moram priznati, no on nije više u vodstvu HDZ-a i nema dovoljno informacija o tome što se događa i što se radi pa onda tako evo i mogu komentirati njegovo razmišljanje.

Premijer Orešković ne planira odstupiti - kakav je komentar HDZ - a na njegov današnji nastup?

To je legitiman stav gospodina Oreškovića. Činjenica je da on u ovom trenutku, to se i zna, više nema podršku stranke koja ga je i predložila na to mjesto, odnosno HDZ-a. To se pokazao kao jedan bezuspješni eksperiment. Ne bih htio ovdje iznositi osobno mišljenje o gospodinu Oreškoviću, ali eto, mi smo donijeli odluke i shodno tome, gospodinu Oreškoviću će biti izglasano nepovjerenje.

Premijer je danas rekao da će doći u Sabor i odgovoriti kako je rekao na lažne optužbe u zahtjevu za njegovim opozivom. Je li premijer zaista ovih mjesci bio tako loš i bavio se stvarima koje nisu njegov posao?

Ponavljam, ne želim iznositi svoje osobno stajalište. Čovjek (Orešković) je pokušao, odradili su se i neki pozitivni pomaci, ali nije uspio u onom za što je i doveden, a to je da uspješno vodi Vladu i da se uspješno započne proces reformi, da se uspije stvoriti jedna pozitivna klima u koaliciji. U tom smislu moramo priznati i reći da smo zaključili da on nije rješenje i da tražimo novog čovjeka.

Premijer i ministar Panenić danas su potpisali i neke ugovore o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na istoku Hrvatske. Je li vama u redu da se takvi ugovori potpisuju u ovakvom nesigurnom političkom trenutku?

Sve odluke koje idu u interesu hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva, investicija i rasta BDP-a su dobrodošle i ne smijemo mi, obzirom na situaciju u kojoj smo se našli, zaustavljati takve odluke. Ta odluka je pozitivna i u tom smislu smo je mi i podržali u Hrvatskoj Vladi.

Kad kanite predstaviti novog mandatara hrvatskoj javnosti?

Pregovori sad idu i gospodin Marić se sad mora aktivno uključiti i uključit će se. On priprema svoj program, svoju platformu, ona je gotova i on će se sad aktivno uključiti u pregovore s potencijalnim partnerima. Ti se pregovori već vode i naravno da ćemo o tome izvjestiti hrvatsku javnost.

Dođe li do sastavljanja nove Vlade kakva će biti vaša pozicija u njoj?

Ja nisam bitan u ovom trenutku. Bitno je da se stvori većina, da se realiziraju reforme, da se počnu snažnije ostvarivati programi i projekti, što se nažalost nije uspjelo u ova četiri mjeseca i naravno da niti jedan pojedinac, uključujući i mene ne može stavljati iznad interesa i stranke i Hrvatske.

Odnedavno ste potpredsjednik stranke i sigurno znate kakve će se promjene dogoditi u Vladi?

Prepustimo to mandataru, prepustimo to njegovim razmišljanjima, promišljanjima i budućim dogovorima. Kad sva kadrovska politika i sva kadrovska mjesta u Vladi budu dogovorena, mi ćemo s tim izaći u javnost.

Ima li HDZ kontakata s predsjednicom, s obzirom na je premijer i danas bio kod nje?

HDZ kao najveća hrvatska stranka mora komunicirati sa svima. Naravno mora i posebno komunicirati s hrvatskom predsjednicom, gospođom Kitarović, jer ona je u ovom trenutku ipak faktor stabilnosti i jedna pozitivna točka u ovoj situaciji, gdje Vlada ne funkcionira na odgovarajući način. U svakom slučaju moramo s njom komunicirati i komuniciramo i naravno da nam je bitno njezino mišljenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene