Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPREMAN ODSTUPITI

'Najbolje da iz Vlade odemo i Orešković i Petrov i ja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualnu krizu vlasti komentirao je prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko.

Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV, Andrije Jarka, o tijeku postupka preslagivanja i zahtjevom za opoziv, Tomislav Karamarko je kazao kako sve ide 'dobro'.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko na općem saboru HDZ-a govorio i o svojoj kandidaturi Karamarko savjetuje vodstvu HDZ-a da osnuje Domoljubnu koaliciju broj dva Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

'To je sad sve u tijeku. Vjerojatno javnost zanima i mi smo zainteresirani da što prije izađemo iz ove krize', kazao je Karamarko.

Komentirao je i pismo kojeg su uputili HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu rekavši kako svi oni pripadaju Hrvatskoj demokratskoj zajednici, naglasivši riječ demokratska, te dodao da prema tome svi imaju pravo na svoje mišljenje.

'Svi imaju pravo na svoje mišljenje, no čini mi se da nemaju uvid u neke detalje. Apsolutno podržavam takav izričaj, osobni, kako god žele, no postoje odluke stranačkih tijela koje se moraju poštivati. Zašto su donesene upravo takve odluke znamo upravo mi koji smo u ovoj zemlji, svaki dan i svaki sat i koji svaku minutu nešto radimo', rekao je.

Na pitanje je li moguće da odustanu od opoziva, kako je zahtijevao čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade, Božo Petrov, Karamarko je rekao da je taj opoziv došao kao potreba za izazivanjem šoka te da poruče kako je dosta ovakvog rada i ovakvih odnosa.

'Jučer sam rekao, na press konferenciji, da pozivam sve usijane glave, vruće glave, da se jednostavno ohlade. Moramo raditi. Gospodarski trendovi su dobri, sve nam ide u prilog osim tih odnosa koji definitivno nisu dobri', kazao je.

Komentirajući izjavu Bože Petrova koji je kazao kako nikakvo preslagivanje ne dolazi u obzir, Karamarko je rekao da svi imaju pravo na mišljenje.

'Mi ćemo vidjeti kako će to na kraju ispasti i ono što je bitno i što se mene osobno tiče i Hrvatske demokratske zajednice, mi ćemo sve napraviti da što prije izađemo iz problema. Nema nikakvih personalnih zahtjeva, nema nikakvih personalnih diktata, bilo bi zapravo najbolje da i premijer i Petrov i ja odemo iz Vlade, mislim da bi to bilo najbolje, da se vrh Vlade na neki način osvježi i da se krene jednim novim korakom', rekao je Karamarko.

Upitan tko bi, ukoliko sva trojica istupe iz Vlade, predlagao premijera te bi li to ponovno bila nestranačka osoba, predsjednik HDZ-a je kazao da bi to trebala predlagati stranka koja ima najviše mandata u Saboru.

Kazao je i kako je spreman da odstupi s pozicije prvog potpredsjednika Vlade.

'Ja to stalno govorim. Ja nisam šiljo, da tako kažem, na pregovorima prije šest mjeseci kada se raspravljalo pitanje mandatara i tako dalje. Prema tome, oni sad neće raditi. Interesi stranke su važniji, ne smo stranke, jer stranka nije sama sebi svrha. Interesi ove države i njezinih ljudi su jednostavno takvi da su važniji od pojedinačnih interesa.'

Na pitanje je li jedna od opcija rješenja ove zavrzlame s Vladom odstupanje Petrova i njega, a ostanak premijera Oreškovića, Karamarko je kazao kako je u ovom trenutku to najmanje moguć scenarij.

'Ne znam što bi se trebalo dogoditi u ovih nekoliko dana, kakve promjene bi se trebale dogoditi i kažem, sve opcije bi trebale biti otvorene, ako se dogovorimo, ali temelj svih temelja, temelj svakog dogovora je da se počinje drugačije raditi. Ono što ja tražim, da se uz ozbiljan rad, stalno pričamo o reformama, da se respektira i Hrvatska demokratska zajednica kao relativna pobjednica ovih izbora. Prema tome, ne može Hrvatska demokratska zajednica poslužiti kao noseća struktura nekome da bi obnašao nekakvu dužnost. Mi imamo program i naš se program mora implementirati', kazao je.

Na kraju je dodao kako šanse za dogovor uvijek ima te kako u ovom trenutku ne postoji pravo na ne-dogovor.

'Bilo bi neozbiljno da se ne dogovorimo. Koliko god je ružna ova situacija, toliko mislim da je dobro da je izazvan ovaj šok zato smo i išli upravo u ovu situaciju da kažemo - gledajte ljudi, stanimo i počnimo normalno raditi', zaključio je Karamarko.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene