Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najnovije informacije

Zdravko Marić novi je mandatar u ime HDZ-a za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice održalo je telefonsku sjednicu na kojoj je donijelo odluku o novom mandataru.

19:10 - Za novog mandatara za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske u ime HDZ-a određuje se dr. sc. Zdravko Marić, stoji u priopćenju medijima upućenom iz HDZ-a.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Slika nije dostupna Što kaže matematika? LOV NA 76 GLASOVA Analiza Dnevnika Nove TV - Tko bi i kako mogao glasati u Saboru?

Novim političkim tajnikom stranke imenovan je Domagoj Maroević.

Dr. sc. Miro Kovač ponovno je imenovan međunarodnim tajnikom HDZ-a.

BIOGRAFIJA ZDRAVKA MARIĆA

16:00 - Premijer Tihomir Orešković obratio se hrvatskoj javnosti. I dalje je pri svome - nema namjeru odstupiti.

Što je sve rekao doznajte na OVOM LINKU.

15:43 - Danas se sastao Klub nacionalnih manjina. Iako su trebali odlučiti kako će se postaviti oko trenutne političke krize i akcija u Saboru, odnosno koga će podržati odluku nisu donijeli. Novi sastanak dogovoren je za srijedu.

14:23 - Na pitanje imaju li 76 ruku, ministar Dario Nakić rekao je da će to najbolje moći reći predsjednik i glavni tajnik stranke. 'Ali po svemu sudeći ja vjerujem da će to dobro završiti', dodao je. 

Na pitanje je li Zdravko Marić budući manadatar rekao je da to ne može reći.

'Ja mislim da je najmanje važna ovdje uloga jednog pojedinca ono što je naša važnost je ono što je najbolje za zemlju. Svjesni smo svi situacije u kakvoj se Hrvatska nalazi, svjesni smo također da je i ovo događanje, naravno da nisu ona dobra, da ne izazivaju jednu sigurnost. Upravo je odgovornost HDZ a da povede ovaj proces dalje i da stabilizira stanje', rekao je o mogućnosti da bude ministar i u novoj vladi.

'Mi nemamo samo sastanke i da međusobno stojimo i razgovaramo i čekamo što će se dogoditi. Mi cijelo vrijeme najnormalnije radimo i obavljamo svoj posao, to je ono što je zatraženo od nas da kao ministri vodimo cijeli sustav da nitko nema dojam da je zemlja nalazi u bulo kakvom stanju koje nije sređeno, iako nije ova situacija još jednom ću ponoviti nešto što je poželjno, ali evo i ovaj vam je dokaz danas mi moramo raditi svoj posao', rekao je Nakić.

Zastupnici Hridi neće sudjelovati u preslagivanju

14.05 - Saborska zastupnica Hridi Irena Petrijevčanin Vuksanović izjavila je da zastupnici Hridi nisu i ne namjeravaju sudjelovati u preslagivanju parlamentarne većine.

'Nismo niti planiramo sudjelovati ni u kakvim preslagivanjima. Postojeći politički kaos su svojom neodgovornošću izazvala vodstva HDZ-a i Mosta pa su pozvani sami riješiti prvo svoje unutarstranačke probleme, a potom i međusobne koalicijske odnose', rekla je Petrijevčanin Vuksanović dodavši kako je ipak riječ o njezinom osobnom stavu a ne stranačkom.

14.03 - Vladajaća garnitura u Hrvatskoj treba ili sankcionirati neprihvatljivo ponašanje prvog potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka ili vratiti mandat narodu, izjavio je u petak u Luxembourgu ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

"U ovom trenutku vrlo je bitno vidjeti, a što svi žele prikriti, ima li ova vladajuća garnitura sposobnost da sankcionira jasno neprihvatljivo ponašanje visokog dužnosnika hrvatske vlade, tko god on bio, a u ovom trenutku to je gospodin Tomislav Karamarko", rekao je Orepić.

14.00 - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu inetresa objavilo je danas na svojim stranicama kako će o tome je li Tomislav Karamarko, potpredsjednik Vlade, bio u sukobu interesa, raspravljati u srijedu točno u podne i donijeti odluku.  

Podsjetimo, tvrtka njegove supruge imala je ugovor o konzultantskim uslugama s tvrtkom savjetnika MOL-a i Karamarkovog prijatelja, Josipa Petrovića. Karamarkovu ostvaku zatražio je prvo Most, a onda i premijer Orešković dok je SDP pokrenuo izglasavanje nepovjerenja u Saboru. Rasprava se treba održati najkasnije do idućeg petka, 17. lipnja.

13.40 - HDZ-ovac Vladimir Šeks ocijenio je kako bi HDZ trebao povući opoziv premijera Tihomira Oreškovića te da bi politička kriza mogla biti još veća ukoliko do opoziva dođe a HDZ ipak ne uspije presložiti većinu. Skeptičan je oko najava da imaju 76 ruku. 

'Ja nisam politički vjernik, nego racionalist - vidjet ćemo hoće li se to dogoditi ili je to blef. Blefirati se može motiviran time da se spasi predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, da se izbjegne Dan D, odnosno izglasavanje nepovjerenja u Saboru, što bi bio veliki politički udarac za njega i za HDZ. I dalje smatram da je trebao sam podnijeti ostavku. Po mom stajalištu HDZ bi trebao odustati od opoziva premijera, ali to nije realna opcija', kazao je Šeks.

 13:39 - 'Ne želimo sudjelovati u preslagivanjima niti s Karamarkom niti bez Karamarka niti s Mostom, bez Mosta ili u bilo kojim drugim kombinacija', rekao je danas u Saboru Ivan Vilibor Sinčić. Na pitanje je li ga itko pokušao kontaktirati odgovorio je 'u vezi preslagivanja ne'. Novinare je zanimalo je su li ga kontaktirali oko nečeg drugog. 'Pa kolege u Saboru su tu pa me pitaju kako mi je sin i takve stvari, ali ništa ništa...', odgovorio je.

13:14 - U pratnji varaždinskog zastupnika Anđelka Stričaka, u središnjicu HDZ-a stigao je Domagoj Ivan Milošević. Novinarima je dobacio da će izjava biti nakon obraćanja Oreškovića. Prije Miloševića u središnjicu su stigla dvojica Varaždinaca koji su tražili da se Karamarko povuče.

Milinović o HDZ-ovim europarlamentarcima

12:45 - HDZ-ov saborski zastupnik Darko Milinović reagirao je u petak na pismo HDZ-ovih europarlamentaraca koji su, protivno odluci vrha stranke, odbili poduprijeti opoziv premijera Tihomira Oreškovića, poručivši im kako je za uspjeh potrebno očuvati jedinstvo stranke.

"Razumijem Vaše trenutno nezadovoljstvo ili zabrinutost, koje sam i sam izražavao proteklih godina na tijelima stranke. Međutim, pomno sam pazio da nikome i nikada ne dopustim niti najmanju mogućnost da se moje nezadovoljstvo iskoristi za pokušaj razbijanja jedinstva stranke", ističe Milinović u pismu HDZ-ovim zastupnicima u Europskom parlamentu.

Dodaje kako im želi iznijeti svoje razloge zbog kojih misli da su pogriješili, ali i čuti njihove argumente zbog kojih ste se odlučili komunicirati otvorenim pismom. "Uvjeren sam da bi takav razgovor bio u interesu snažnog, državotvornog i jedinstvenog HDZ-a, lišenog bilo kakve isključivosti, kakvog ga sigurno i Vi želite", poručio je Milinović.

"Dragi prijatelji (siguran sam da vas mogu tako nazvati), čitajući Vaše otvoreno pismo sjetih se mudre izreke Winstona Churchilla 'Nije dosta reći: Dao sam sve od sebe. Za uspjeh morate učiniti što je nužno'", ističe Milinović i dodaje kako treba "čuvati jedinstvo stranke kao kap vode na dlanu".

Milinović također navodi kako je javno iznio svoj stav da se ne slaže s njihovim odabirom komunikacije, ne ulazeći u detalje njihova pisma i poštujući njihovo europarlamentarno iskustvo, te ih poziva kada budu u Hrvatskoj na "prijateljski ručak u njegovoj ponosnoj kršnoj Lici" ili drugdje, ako im više odgovara.

Milanović: Sve ovisi o Mostu

12:25 - Izjavu za medije dao je i Zoran Milanović. Poručio je da imaju više od 64 ruku, te da sada sve ovisi o Mostu. Pročitajte detalje

11:44 - Iako je saborski zastupnik HSP AS Pero Ćorić još jučer popodne tvrdio kako mu je apsolutno neprihvatljiva bilo kakva koalicija sa SDSS-om, Predsjednik HSP AS Ivan Tepeš u petak ujutro novinarima nije htio odgovoriti na to, kako je rekao, hipotetsko pitanje, poručivši kako su 'ovlastili' HDZ da prikupljaju potpise za 'preslagivanje' Vlade.

"Vjerujem koalicijskim partnerima da ono što rade znaju što rade i bez tog povjerenja ne bi surađivali. Dakle, povjerenje je tu", rekao je šef HSP AS, koja je dio Domoljubne koalicije, Tepeš novinarima u Saboru.

Upitan je li uvjeren kako njihovi koalicijski parteri ne pregovaraju sa SDSS-om odgovorio je kako su "njima dali povjerenje da pregovaraju sa onima s kojima se može skupiti većina".

"Nama je bitno da se što prije se stvari poslože i da hrvatska ima čvrstu i stabilnu i Vladu", rekao je Tepeš.

Na pitanje o jučerašnjoj izjavi Pere Ćorića koji je poručio da sa SDSS-om ne bi ni po cijenu izbora uzvratio je kako ne odgovara na hipotetska pitanja.

"To je ono što je rekao gospodin Ćorić. Ja ne odgovaram na hipotetska pitanja. Ja dakle nisam čuo ništa oko toga i u tome što je rekao gospodin Ćorić nije ništa sporno, to je stranački stav. Vidite da se na razini sata mijenjaju neke stvari i onda dolazi do toga", pojašnjavao je Tepeš.

Na pitanje koliko imaju potpisa za preslagivanje Vlade uzvratio je kako to treba pitati kolege iz HDZ-a. "Oni su preuzeli na sebe posao oko prikupljanja potpisa i oni uvjeravaju da imaju dovoljno potpisa", rekao je Tepeš no kada će se saznati ta nova većina nije znao reći.

"Rekli su skoro i ja se nadam da će to biti što prije", poručio je.

10:51 - Konferenciju za medije održali su odmetnuti članovi Mosta i naveli razloge zašto ga napuštaju.

Mostov Miro Bulj poručio je pak danas u Saboru kako su svi zastupnici Mosta složni.

10:01 - Skupina aktivista Inicijative Hrvatska može bolje u petak ujutro na Markovom trgu dočekivala je saborske zastupnike i dijelila im "Svjedodžbe o završnom ispitu" - ocjena na završnom ispitu je "nedovoljan (1)", zalaganje "sramotno (0)", dok u rubrici vladanje stoji "nepopravljivo".

U svjedodžbu, kažu aktivisti, nisu unijeli broj neopravdanih izostanaka jer bi ih bilo previše.

"Mi građani i građanke RH svjedočimo nemaru, neodgovornosti, neradu i bahatosti ove parlamentarne većine, Vlade i ministra Predraga Šustara koji su u političkoj godini 2015./2016. iskazali krajnji prezir prema Cjelovitoj kurikularnoj reformi, obrazovanju i budućnosti Hrvatske. S obzirom na već dodijeljeni ukor na prosvjedima 'Hrvatska može bolje', koji nije doveo do poboljšanja vladanja, izriče se krajnja pedagoška mjera - isključenje!", stoji u 'Svjedodžbi'.

Oreškovićevi suradnici: Neće podnijeti ostavku

Premijer Tihomir Orešković danas bi se trebao obratiti javnosti. Napravit će to nakon jučerašnjih medijskih istupa HDZ-ovog Domagoja Ivana Miloševića i Mostovca Bože Pterova i nakon poziva Tomislava Karamarka da trojac Karamarko-Petrov-Orešković napusti Vladu.

Orešković bi se trebao obratiti u poslijepodnevnim satima, a njegovi suradnici poručili su nam kratko - obratit će se, ali ostavku neće dati.

Inače, premijer će danas nazočiti i potpisivanju Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika. U 15.40 sati, nakon potpisivanja ugovora, predviđene su izjave za medije Tihomira Oreškovića, ali i ministra gospodarstva Tomislava Panenića, predsjednika Uprave kompanije Vermilion Anthonyja Morana i predsjednika uprave INA-INDUSTRIJA NAFTE d.d. Zoltana Aldotta.

Prespavao jučerašnji dan

Kako je analizirajući jučerašnja događanja rekao reporter Dnevnika Nove TV, premijer je očito zaključio da jučerašnji dan treba prespavati.

' Očito promatra tko ima 76 ruku i kako se situacija razvija kako bi potom, u narednim danima, mogao dati svoj stav', izvijestio je Mislav Bago.

U četvrtak ujutro stav je prvi iznio glavni tajnik HDZ-a i tako pokrenuo lavinu reakcija. Poručio je da HDZ sa svima razgovara te da ima prijedlog za novog mandatara. Ponovio je i kako u HDZ-u očekuju da trojac Petrov, Orešković i Karamarko ode iz Vlade. Zahtjev za opozivom Oreškovića i dalje je na snazi.

Nije se dugo čekalo na reakciju iz MOST-a. Novinarima se obratio potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

'Most neće sudjelovat ni u kakvim političkim trgovinama i tezgarenju. Podsjećam da je cijela situacija nastala zbog političke odgovornosti samo jedne osobe. Niti Orešković ni ja nismo odgovorni za ovu situaciju. Po meni HDZ ima dvije opcije. Prva opcija je da postroje 76 zastupnika koji su rezultat danonoćnog preslagivanja ili da ponude prvog potpredsjednika vlade ko prijedlog da ova vlada nastavi normalno funkcionirat. Ako nisu u stanju ni prvo ni drugo onda je vrijeme da se raspišu izbori i da se ponudi sudbina u ruke hrvatskih građana', poručio je ljutiti Petrov.

A njegov Most od danas ostaje bez trojice zastupnika - Ivana Lovrinovića, Jure Martinovića i Ivice Mišića. Kome će oni dati podršku još se nisu izjasnili. Ivan Lovrinović za Dnevnik Nove TV rekao je da će eventualna podrška HDZ-u ovisiti o programu i novim ljudima koji će biti ponuđeni da vode Vladu.

Inače, u kontekstu novog mandatara spominje se više imena, a jedno od njih je ono ministra regionalnog razvoja i EU fondova Tomislava Tolušića. On je za Dnevnik Nove TV rekao da će, ako mu HDZ to ponudi, prihvatiti poziciju mandatara. Također, očekuje da ih u preslagivanju i formiranju nove Vlade podrže svi, osim SDP-a.

A dok se HDZ bavi preslagivanjem, politički pritisak u Saboru vrši SDP. Pokrenuli su proceduru prikupljanja potpisa za raspuštanje Sabora. Za to im je potrebno 76 ruku, a uz njih su njihovi partneri iz bivše koalicije Hrvatska raste te IDS. Računaju i na potpise Ivana Vilibora Sinčića te Stipe Petrine te na dio manjina. (Hina/Ma.B.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene