Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Milorad Pupovac

O PRESLAGIVANJU VLADE 'Nećemo sudjelovati u neuvjerljivom poslu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, koji je odgovarao na pitanja Mislava Bage oko HDZ-ovog prijedloga za novog mandatara te eventualne podrške preslagivanju postojeće Vlade.

Čuli ste prijedlog HDZ-a, oni su već požurili s potencijalnim mandatarom, gospodinom Zdravkom Marićem, sadašnjim ministrom financija koji bi trebao zamijeniti, ako HDZ uspije, Tihomira Oreškovića. Kako Vam se čini sve to?

Pročitajte i ovo Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova - 2 Razgovori i pregovori Božinović za Dnevnik Nove TV: "Sastavit ćemo vrlo brzo Vladu" Milorad Pupovac Razgovori Veliki Pupovčev manevar? SDSS ima novi plan za izbore, uskoro pada odluka

Mislim da je to dodatan pritisak na postojećeg premijera da napusti tu funkciju. Ministar Marić je čovjek sa solidnom reputacijom u svijetu financija i poslovanja, ali bez političkog iskustva. Ali, koliko je ovo prvo dobro, toliko ovo drugo nije najbolje.

Zašto HDZ žarko želi sve manjinske zastupnike, pogotovo Vaše zastupnike, zajedno, da budete u tom novom preslagivanju. Počeli su novi pregovori. Što zapravo oni Vama nude?

Ne nude ništa, jer nisu imali priliku da nam ponude.

Niste razgovarali ili ćete tek razgovarati?

Ne, nismo razgovarali, pogotovo na način kako to objavljuju mediji o ponuđenim mjestima u Vladi, o potpredsjedničkim mjestima. Sve su to neka vrsta medijskih podmetanja i zagađivanja prostora. Budući da nam nitko nije ništa nudio, da nismo s nikim razgovarali, ja ovog trenutka zapravo nemam odgovor na Vaše pitanje.

Da li to znači da Vi nemate niti potrebu, ako Vas budu zvali, za suradnjom u izvršnoj ili parlamentarnoj suradnji?

Hrvatska se ovog trenutka nalazi pred ogromnim izazovom i svatko tko preuzima teret, bilo tog da formira novu Vladu, ili da ide na nove izbore, mora donositi, vrlo, vrlo ozbiljne odluke. Mi zastupnici SDSS-a i zastupnici nacionalnih manjina te jedan drugi broj naših partnera smo potpuno svjesni toga, kao što smo svjesni i činjenice da većina građana želi nove izbore.

Da li biste bili spremni sudjelovati u izvršnoj vlasti i da li biste uvjetovali odlazak ministra kulture, s kojim niste u najboljim odnosima?

Rekao sam Vam, Hrvatskoj je potreban novi početak, da li novo preslagivanje može donijeti novi početak, to mi ne znamo, to mi ovog trenutka ne vidimo. Sačekat ćemo i vidjeti kako će to izgledati. Mi mislimo da je Hrvatskoj potreban istinski, pravi, novi početak, koji je uvjerljiv, koji će smiriti narod, obnoviti povjerenje i dati priliku da politika ponovno počne djelovati, jer dosad to nije radila.

Znači bliži ste ideji izbora nego bilo kakvog preslagivanja?

Bliži smo javnom mijenju, bliži smo stajalištu građana i bliži smo svojem stajalištu. Hrvatskoj je doista potreban novi početak. Novo krzmanje, novo stvaranje nezadovoljstva među ljudima, novo produbljivanje tog nezadovoljstva u politiku Vlade i institucija, bilo bi opasno za svakog tko bi se htio prihvatiti takvog neuvjerljivog i nedovoljno pripremljenog posla. Mi u takvom poslu ne možemo sudjelovati.

Znamo da Vas HDZ zove, a iz ovog možemo iščitati Vaš odgovor 'Hvala, ne bih'. S druge strane SDP skuplja potpise za samoraspuštanje Hrvatskog sabora da bi se to možda već i idućeg petka napravilo. Jeste li spremni potpisati to da se Sabor raspusti što prije?

Velike stranke moraju donijeti odluku što je u ovom trenutku najbolje za Hrvatsku i ne smiju vršiti pritisak na zastupnike nacionalnih manjina. Mi ćemo početi vršiti pritisak na njih, da konačno počinju preuzimati odgovornost oko toga hoće li ići na raspuštanje Sabora uzajamnim dogovorom, hoće li ići na neku drugu političku soluciju, ali na nas pritisak u ovim okolnostima, kao što to čine u posljednjih pola godine, sasvim sigurno neće vršiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene