Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hoće li se tehnologija baviti stimulacijom ili unapređenjem uzoraka stanica mozga? To je samo jedno od niza pitanja postavljenog u Londons Science Museum na tribini NUERbotisc - budućnost mišljenja.


Znanstvenici istražuju kako medicinska tehnologija može "nabildati" naše mozgove ili čitati naše misli. Na tribini se prezentira način na koji šokiranje mozga poboljšava kreativnost, bit će riječi o ispitivanjima koja otkrivaju naša podsvijesna razmišljanja te načina na koji naše moždane vijuge mogu aktiviraju raspoloženje u virtualnom svijetu. 
 
Posjetitelji londonskog Muzeja znanosti u mogućnosti su isprobati i neke od prezentiranih tehnoloških dostignuća.

Vezani članci Baloni na vjetru Baloni i snažan vjetar nisu dobra kombinacija, vjetar ju je umalo otpuhao Operacija mozga (Foto: Guliver/Thinkstock) Prevarili smrt? Znanstvenicima uspjelo održati na životu mozak bez tijela!

Profesor psihologije na Goldsmith fakultetu John Gruzelier otkrio je nakon promatranja 97 studenata glazbe da se tehnika koja omogućuje da vidimo moždane aktivnosti na monitoru sastoji od zvuka.

Utječući na taj zvuk, unaprijedio je glazbene izvedbe studenata za čak 17 posto. Cassie, koja studira glazbu, kaže kako je bilo vrlo zanimljivo sudjelovati u tom istraživanju. Ono joj je obogatilo dosadašnje razmišljanje o takvim kreativnim istraživanjima. 

"Oko godinu dana promatrali smo moje moždane aktivnosti na monitoru, bilo je fantastično zbog toga što mi je omogućilo tj. osiguralo vrijeme da razmislim o svojoj izvedbi i na taj ju način unaprijedim."

Najviše pozornosti u Muzeju znanosti privući najzabavnija tehnološka novotarija pod nazivom mindball igra. Radi se o igri gdje se igrači dodaju loptom, ali ne rukama, već mozgom.

Posjetitelji su tako u mogućnosti vidjeti kako je moguće micati loptu snagom vlastitog mozga.