Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ženama ništa ne miriše kao muški znoj, pokazali su rezultati istraživanja provedenog na sveučilištu Berkley.


Znanstvenici su utvrdili da je kod žena koje su mirisale kemikaliju pronađenu u muškom znoju, zabilježen rast razine hormona kortizola te su osjećale seksualno uzbuđenje, brži rad srca i druge učinke.

Vezani članci Umirovljenici, ilustracija Ulični okršaj u Novom Zagrebu: Žena od 74 godine pretukla 83-godišnjakinju, žrtva s teškim ozljedama završila u Traumi On i ona Njezina i njegova strana: Cure usporedile noćne ormariće pa otkrile zanimljive sličnosti

Znanstvenici su u časopisu "Journal of Neuroscience" objavili da je ovo ispitivanje izravan dokaz da ljudi izlučuju miris koji djeluje na hormone drugog spola.

Istraživanje se fokusiralo na androstadienon koji se smatra muškim kemijskim znakom. Prijašnja istraživanja su utvrdila da samo mala količina toga djeluje na žensko raspoloženje, seksualno i psihičko uzbuđenje i na aktivnost mozga, no njegovo djelovanje na hormone nije bilo poznato.

Taj derivat testosterona nalazi se u muškom znoju, slini i spermi, a miriše po mošusu.

Znanstvenici su mjerili razinu hormona kortizola u slini 48 žena nakon što su 20 puta udahnule androstadienon.

Tijelo izlučuje kortizol kako bi pomogao u održavanju uzbuđenja i osjećaju ugode, a odgovora na stres i druge funkcije. 

Razine kortizola kod žena koje su udahnule androstedienon je narastao u roku od 15 minuta i ostao je na povišenoj razini oko sat vremena. 

U skladu s rezultatima prijašnjeg istraživanja, žene su rekla da se bolje osjećaju, da osjećaju seksualno uzbuđenje, imale su povišeni krvni tlak, ubrzani rad srca i disanje.