Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Natjecanje studenata konstruktora

VIDEO: Preteća svemirskog dizala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti više svjetskih sveučilišta u Japanu krenuli su prema zvijezdama, pokušavajući konstruirati preteču onoga, za što mnogi vjeruju da će postati prvi svemirski lift.

Petnaest timova s japanskih, američkih i njemačkih sveučilišta sudjelovalo je u dvodnevnom natjecanju, u predgrađu Tokija, koje je počelo u nedjelju. Jedan po jedan, timovi su postavljali svoje mehaničke penjače na trake pričvršćene jednim krajem za tlo, a drugim za balon na 300 metara visine iznad zemlje, piše Reuters. Cilj je bio stići do balona u najkraćem vremenu.

Pročitajte i ovo Bradley vozila spremna za transport - 14 22 borbena vozila FOTO Ponos hrvatske vojske spreman za transport Ilustracija Pokušao se spasiti Užas u susjedstvu! Muškarac ušao u lift i poginuo

Ipak, jedini 'penjač' koji je i stigao do vrha, bio je onaj studenata sveučilišta Nihon, dok su prošlogodišnji prvaci sa Münchenskog sveučilišta imali poteškoća. Da bi svemirski lift funkcionirao kabel, koji bi visio s objekta u geosinhronoj orbiti, mora biti pričvršćen za tlo. Na taj sustav tada se pričvrsti takozvani 'lift' i jednostavno krene put orbite, bez opasnosti koje rakete predstavljaju prilikom lansiranja i leta u orbitu.

Originalnu ideju za svemirski lift, studenti su izvukli iz novele 'Fountains of paradise' Arthura C. Clarkea, u kojoj se na taj način teret prevozio u orbitu na jednostavniji i isplativiji način, u usporedbi s današnjim raketama. 'Cilje je da svatko može otići u svemir i biti 100 posto siguran da se može vratiti na Zemlju', zaključio je Yoshio Aoki, potpredsjednik udruge za svemirski lift. U sklopu natjecanja sudjelovali su i mladi konstruktori, konstruirajući 'lift' od lego kockica i šaljući ga trakom do balona na visini od 100 metara.

Projekt svemirskog lifta ima i svoje protivnike, koji smatraju kako je najveći problem pronaći pravi materijal za kabel, pomoću kojega bi se lift kretao i uspio nositi znatan teret istovremeno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene