Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Možete li pretpostaviti kako bi mogao zvučati jedan magnetski ciklus zvijezde?


Vezani članci Neslana šala Pronašao slabu točku svoje supruge i ne prestaje je pikati, a rezultati su urnebesni svima osim njoj Rupa u ledu Fascinantno! Bacili komad leda u rupu na Antarktici i snimili nevjerojatan zvuk koji dopire iz dubina

Prema znanstvenicima iz američkog nacionalnog centra za atmosferska istraživanja (NCAR) te njihovim kolegama iz Francuske i Španjolske, taj zvuk je sličan zvonjavi zvona. U njihovoj studiji, objavljenoj prošlog tjedna u časopisu Science, otkriveni su podaci 187 dana dugog promatranja zvijezde HD 49933, koje je prikupljao satelit CoRoT, promatrajući sazviježđe Monocerosa, odnosno Jednoroga.

Znanstvenici iz NCAR-a upotrijebili su tehniku promatranja pod nazivom zvjezdana seizmologija, pomoću koje se analiziraju akustična kolebanja i otkrivaju takozvani 'otisci', koji ukazuju na područja posebno jake magnetske aktivnosti, odnosno 'zvjezdane točke'. Ono što je interesantno kod zvijezde HD 49933, jest da se njezino zvonjenje mijenja s mijenjanjem magnetskog ciklusa. Kad je taj ciklus na vrhuncu, emitiraju se viši tonovi niže glasnoće.

Magnetski ciklus HD 49933 sličan je Sunčevom, no ima jednu bitnu razliku - traje manje od godine dana, dok magnetski ciklus našeg Sunca traje čak 11 godina. Ako ništa drugo, ovo saznanje može znanstvenike uputiti na nova saznanja i o našem Suncu, kao i o novim metodama otkrivanja zvjezdanih sistema, s potencijalnim vanzemaljskim životom. Ipak, prvo će im biti potrebno znatno više podataka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju