Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriće

VIDEO: Otkrili zvijezdu koja zvoni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možete li pretpostaviti kako bi mogao zvučati jedan magnetski ciklus zvijezde?

Pročitajte i ovo Lloyd Austin i Fumio Kishida Odgovor na prijetnje SAD i Japan učvršćuju veze: "Provodimo važne mjere radi modernizacije..." Nikolina Rudić - 1 Svaka čast, Nikolina Europski satelit dobio naziv po imenu djevojčice iz Hrvatske: "Kad je krenulo lansiranje, to je bilo toliko uzbuđenje"

Prema znanstvenicima iz američkog nacionalnog centra za atmosferska istraživanja (NCAR) te njihovim kolegama iz Francuske i Španjolske, taj zvuk je sličan zvonjavi zvona. U njihovoj studiji, objavljenoj prošlog tjedna u časopisu Science, otkriveni su podaci 187 dana dugog promatranja zvijezde HD 49933, koje je prikupljao satelit CoRoT, promatrajući sazviježđe Monocerosa, odnosno Jednoroga.

Znanstvenici iz NCAR-a upotrijebili su tehniku promatranja pod nazivom zvjezdana seizmologija, pomoću koje se analiziraju akustična kolebanja i otkrivaju takozvani 'otisci', koji ukazuju na područja posebno jake magnetske aktivnosti, odnosno 'zvjezdane točke'. Ono što je interesantno kod zvijezde HD 49933, jest da se njezino zvonjenje mijenja s mijenjanjem magnetskog ciklusa. Kad je taj ciklus na vrhuncu, emitiraju se viši tonovi niže glasnoće.

Magnetski ciklus HD 49933 sličan je Sunčevom, no ima jednu bitnu razliku - traje manje od godine dana, dok magnetski ciklus našeg Sunca traje čak 11 godina. Ako ništa drugo, ovo saznanje može znanstvenike uputiti na nova saznanja i o našem Suncu, kao i o novim metodama otkrivanja zvjezdanih sistema, s potencijalnim vanzemaljskim životom. Ipak, prvo će im biti potrebno znatno više podataka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene