Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski svemirski brod koji će u nedjelju prvi put poletjeti u svemir trebao bi poslužiti kao prethodnica letjelici sposobnoj da jednog dana preveze robote na Mars.


Jules Verne, koji će devet tona hrane, goriva i drugih potrepština dostaviti na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a potom se vratiti sa smećem sa ISS-a, prva je automatski transferirana letjelica (ATV) u seriji od pet primjeraka.

Vezani članci Slika nije dostupna Iran šalje majmuna u svemir, već su poslali štakora, kornjaču i crve Slika nije dostupna Astronaut Mark Kelly će zapovijedati Endeavourom

"Poseban je po tome što može posve sam pristati na ISS, bez ručnog upravljanja", rekao je Kris Capelle, vođa tima koji će upravljati Verneom tijekom posljednjih 3.500 metara približavanja ISS-u.

Govoreći u četvrtak u centru za operacije Europske svemirske agencije u njemačkom Darmstadtu, Capelle je rekao da ne bi trebalo biti problema s upravljanjem ATV-om daljinskim upravljačem do ISS-a koji je od Zemlje udaljen 400 kilometara.

No, to ne bi funkcioniralo na letovima prema Mjesecu ili drugim planetima.

ATV će najprije pristati na ISS i poslije se "parkirati" 2.000 kilometara u orbiti prije nego se spusti u Zemljinu atmosferu gdje će izgorjeti.

"Pažljivo ćemo analizirati prvi let kako bi se uvjerili da letjelica radi sve ono što bi trebala", rekao je Capelle.

Jules Verne, 19.4 tone težak i deset metara dugačak svemirski brod u obliku cilindra, nosit će dvostruko više tereta nego što ga je dosad ponijela ijedna raketa Ariane 5. Lansirat će se iz Kouroua u Francuskoj Gvajani.