Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Supernova razorila slavne Hubbleove svemirske stupove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri golema, stotine svjetlosnih godina velika stupa prašine i plina, prave rađaonice novih zvijezda, koje je svemirski teleskop Hubble snimio 1995. godine, razoreni su u gigantskoj eksploziji supernove, kažu znanstvenici.

Stupovi međuzvjezdane prašine i plina najveličanstvenija su pojava ikad viđena i snimljena u svemiru. 

Pročitajte i ovo Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih Eksplozija u restoranu u Kini nesreća u Kini, ima poginulih VIDEO Snažna eksplozija u restoranu uhvaćena na kameri: Pogledajte trenutak užasa

Fotografije stupova postale su najpoznatije svemirske fotografije uopće i zadobile su kultni status. 

No, sada se čini da su stupovi uništeni u eksploziji zvijezde i ubrzano se raspršuju. 

S obzirom na njihovu golemu udaljenost od našeg Sunčevog sustava, njihov definitivan nestanak vidjet ćemo za tisuću godina, koliko će svjetlosti trebati da stigne do nas.

- Na Hubbleovoj snimkama stupovi se čine kompaktni, no oni takvi u stvari kada su snimljeni nisu bili, kaže Nicolas Flagey s francuskog Instituta za astrofiziku.

- Samo vrhovi stupova i neka druga manja područja možda su odolila snažnom udaru nakon eksplozije. Sve ostalo sigurno je već potpuno raspršeno, dodao je. 

Stupovi su u svojoj biti bili tamne nakupine međuzvjezdanog vodika i prašine u kojima su se rađali milijuni novih zvijezda, a udaljeni su od Zemlje nešto više od 6 tisuća svjetlosnih godina.  

Znanstvenici koji proučavaju te stupove uspjeli su doći do podataka koji ukazuju na vrlo visoku temperaturu prašine u gigantskim oblacima, višu nego što bi se moglo očekivati.

Kada su analizirali podatke došli su do zaključka da sama svjetlost i toplina zvijezda koje tamo sijaju, ili se tek rađaju, nisu mogle biti uzrok tolike temperature. Jedino rješenje koje bi objasnilo pojavu bilo je da je u nekom od stupova došlo do eksplozije supernove.

A otkriće ih nije previše iznenadilo jer kada su stupovi usnimljeni, znanstvenici su pretpostavili da će u tim golemim spremnicima materijala nužnim za nastanak zvijezda kad-tad doći do eksplozije supernove.  

- Znali smo da tamo postoje masivne zvijezde čija je neminovna sudbina da svoj život završe kao supernove, kaže dr. Flagey. 

Zvijezda je eksplodirala prije nekih 8 do 9 tisuća godina, a znanstvenici su izračunali da stupova kako ih je usnimio Hubble već 6 tisuća godina zapravo nema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene