Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Drugi po veličini Saturnov mjesec Rhea najvjerojatnije ima mali prsten, objavio je međunarodni tim znanstvenika, a riječ je o prvom slučaju otkrića prstena na nekom od satelita planeta Sunčeva sustava.


Otkriće svemirske letjelice Cassini, objavljeno u časopisu Science, pomoći će znanstvenicima da bolje razumiju kako se planeti formiraju, rekao je jedan od voditelja studije Geraint Jones.

Vezani članci Vili Beroš Na sastanku Beroša sa liječnicima zaključeno da će se problemi riješiti: "Obećao je da će na tome itekako poraditi, svi će dobiti potvrdu“ Slika nije dostupna Tajnoviti prsten oko Sunčevog sustava

Četiri najveća planeta Sunčeva sustava, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun, imaju prstenove, a vjerojatno ga je imala i Zemlja u svojoj ranoj povijesti, rekao je Jones.

'Svi planeti su u vrijeme formiranja vjerojatno imali prstenove. Fascinantno je da se formirao prsten oko malog tijela poput Rhee, i da on još postoji', dodao je Jones.

Letjelica Cassini lansirana je 1997. godine u misiju proučavanja Saturna i njegovog sustava satelita.

Znanstvenici vjeruju da Cassinijevi podaci ukazuju na postojanje prstena oko Rhee jer je prilikom posljednjeg prolaska pokraj Saturnova mjeseca zabilježen iznenađujući nedostatak elektrona u orbiti oko Rhee.

Rhea se nalazi unutar magnetne sfere koja okružuje Saturn i sadrži zarobljene ione i elektrone. Zbog toga su znanstvenici očekivali da će se elektroni nalaziti blizu površine mjeseca. Umjesto toga, elektroni su nestali mnogo ranije, kao da ih nešto blokira, a najvjerojatnije objašnjenje je da Rhea ima prsten, rekao je Jones.

'Postoje dokazi da nešto apsorbira elektrone oko tog mjeseca. Prsten oko mjeseca je najjednostavnije objašnjenje do kojeg možemo doći i koje objašnjava prikupljene podatke', kazao je Jones.