Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saturnov mjesec Rhea ima prsten

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi po veličini Saturnov mjesec Rhea najvjerojatnije ima mali prsten, objavio je međunarodni tim znanstvenika, a riječ je o prvom slučaju otkrića prstena na nekom od satelita planeta Sunčeva sustava.

Otkriće svemirske letjelice Cassini, objavljeno u časopisu Science, pomoći će znanstvenicima da bolje razumiju kako se planeti formiraju, rekao je jedan od voditelja studije Geraint Jones.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cassini u akciji Snimljena prva kišna oluja u svemiru Slika nije dostupna Čuda svemira FOTO: Saturn je prsten 'odrezao' po pola

Četiri najveća planeta Sunčeva sustava, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun, imaju prstenove, a vjerojatno ga je imala i Zemlja u svojoj ranoj povijesti, rekao je Jones.

'Svi planeti su u vrijeme formiranja vjerojatno imali prstenove. Fascinantno je da se formirao prsten oko malog tijela poput Rhee, i da on još postoji', dodao je Jones.

Letjelica Cassini lansirana je 1997. godine u misiju proučavanja Saturna i njegovog sustava satelita.

Znanstvenici vjeruju da Cassinijevi podaci ukazuju na postojanje prstena oko Rhee jer je prilikom posljednjeg prolaska pokraj Saturnova mjeseca zabilježen iznenađujući nedostatak elektrona u orbiti oko Rhee.

Rhea se nalazi unutar magnetne sfere koja okružuje Saturn i sadrži zarobljene ione i elektrone. Zbog toga su znanstvenici očekivali da će se elektroni nalaziti blizu površine mjeseca. Umjesto toga, elektroni su nestali mnogo ranije, kao da ih nešto blokira, a najvjerojatnije objašnjenje je da Rhea ima prsten, rekao je Jones.

'Postoje dokazi da nešto apsorbira elektrone oko tog mjeseca. Prsten oko mjeseca je najjednostavnije objašnjenje do kojeg možemo doći i koje objašnjava prikupljene podatke', kazao je Jones.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene