Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA je objavila fotografiju planeta Saturna, ali ne bilo kakvu, već u prirodnoj boji, odnosno onakvoj kakvu biste golim okom vidjeli iz letjelice u njegovoj orbiti.


Ovaj rijedak snimak napravila je NASA-ina letjelica Cassini, a na njoj se vidi i Saturnov prsten iz profila, a ne mnoštvo prstenova, kao što smo navikli vidjeti kod Saturna. U kadru se nalazi i planetov ledeni mjesec Rhea, koji izgleda patuljasto pored gigantskog Saturna. Osim Rheae, vidljiva je i sjena još jednog Saturnovog prirodnog satelita, Tethysa.

Vezani članci Rad na računalu (Foto: Guliver/Thinkstock) Potpuna uspostava sustava do 3. svibnja: Diže se novi portal eGrađani, evo kako prijaviti eventualne poteškoće Slika nije dostupna Masivan tamni objekt 'baca' komete prema Zemlji

>> Otkriven novi divovski prsten oko Saturna

Cassini je napravio više slika koristeći crvene, zelene i plave filter optičke leće te su fotografije kombinirane, kako bi se dobila prava, odnosno prirodna boja ovog planeta, u jednoj fotografiji, koja jednostavno oduzima dah. Snimka je napravljena s udaljenosti od 1,3 milijuna kilometara od Saturna.

Inače, Saturn je drugi najveći planet u Sunčevom sustavu i zauzima prostor veličine otprilike 833 planeta Zemlja. Uglavnom se sastoji od plina i ima šest prirodnih satelita, a njegove prstenove prvi je otkrio čuveni astronom Galileo.