Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čuda svemira

FOTO: Saturn je prsten 'odrezao' po pola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je objavila fotografiju planeta Saturna, ali ne bilo kakvu, već u prirodnoj boji, odnosno onakvoj kakvu biste golim okom vidjeli iz letjelice u njegovoj orbiti.

Ovaj rijedak snimak napravila je NASA-ina letjelica Cassini, a na njoj se vidi i Saturnov prsten iz profila, a ne mnoštvo prstenova, kao što smo navikli vidjeti kod Saturna. U kadru se nalazi i planetov ledeni mjesec Rhea, koji izgleda patuljasto pored gigantskog Saturna. Osim Rheae, vidljiva je i sjena još jednog Saturnovog prirodnog satelita, Tethysa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od izvora više putića Mjesečeva voda ima tri okusa Slika nije dostupna Senzacionalno otkriće Otkriven najmlađi planet izvan sunčevog sustava

>> Otkriven novi divovski prsten oko Saturna

Cassini je napravio više slika koristeći crvene, zelene i plave filter optičke leće te su fotografije kombinirane, kako bi se dobila prava, odnosno prirodna boja ovog planeta, u jednoj fotografiji, koja jednostavno oduzima dah. Snimka je napravljena s udaljenosti od 1,3 milijuna kilometara od Saturna.

Inače, Saturn je drugi najveći planet u Sunčevom sustavu i zauzima prostor veličine otprilike 833 planeta Zemlja. Uglavnom se sastoji od plina i ima šest prirodnih satelita, a njegove prstenove prvi je otkrio čuveni astronom Galileo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene