Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici američke svemirske agencije NASA otkrili su tajnoviti prsten oko Sunčevog sustava, sačinjen od vodika, koji mijenja sve dosadašnje pretpostavke o tome kako bi mogao izgledati rub našeg planetarnog sustava.


Richard Fisher, direktor NASA-inog Odjela za heliofiziku, izjavio je za američki javni radio NPR kako je to otkriće veliki trenutak za znanstvenu zajednicu. 'Mislili smo da znamo sve o svemu, a pokazalo se da postoje nepoznanice neznanoga', rekao je Fisher. Naš Sunčev sustav okružen je vrstom zaštitnog omotača koji se naziva heliosfera, koji nas štiti od štetnih svemirskih zračenja. Heliosferu čine čestice koje svemirom raznose solarni vjetrovi, a ona se može opisati kao divovski mjehur oko planeta u sustavu, navodi NPR.

Vezani članci Aladrović i Malenica predstavili plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi - 1 Kako je reporter Dnevnika Nove TV ministrima pokazao da će akcijski plan unapređenja sustava socijalne skrbi biti gotovo neprovediv: "Jako teško je odgovoriti na ovo pitanje..." Rad na računalu (Foto: Guliver/Thinkstock) Potpuna uspostava sustava do 3. svibnja: Diže se novi portal eGrađani, evo kako prijaviti eventualne poteškoće

NASA je 2008. lansirala sondu u Misiju za istraživanje međuzvjezdanih granica (IBEX), opremljenu za fotografiranje heliosfere. Prema Fisheru, te fotografije nisu potvrdile očekivanja. 'Ona je načinila snimke koje izgledaju kao da se nalazite unutar mjehura. A ono što pokazuju jest da postoji pojas unutar tog mjehura', rekao je Fisher. Znanstvenici znaju da je pojas sačinjen od vodika ali ne znaju kako je nastao i što mu je uloga. 'Također ne razumijemo zašto ima svijetle točke na sebi. To nije ujednačeni pojas, on ima gušćih dijelova, a ne znamo što ih stvara. Bit će fascinantno to vidjeti', dodao je Fischer. Sunce prolazi kroz razdoblja intenzivne magnetske aktivnosti koja su poznata kao solarni ciklusi. Tu aktivnost vidimo sa Zemlje kao sunčeve pjege, a Fisher kaže kako ona sigurnno djeluje i na heliosferu.

Budući da za sastavljanje fotografija s IBEX-a treba oko šest mjeseci, iduća fotografija tajnovitog pojasa možda će biti znatno drugačija od prve, ocijenio je NASA-in znanstvenik. Fisher je rekao kako bi te razlike mogle pomoći znanstveniciam da doznaju više o pojasu, ali i da će možda morati preispitati svoje izračune. 'Mi ne koristimo pravu fiziku. Fizičari će se morati vratiti natrag i utvrditi koji su fizički procesi izostavljeni iz tih izračuna', rekao je Fisher, dodajući kako očekuje da bi za par godina mogli imati prilično dobra objašnjenja novootkrivenog fenomena. (Hina)