Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sateliti u potrazi za izvorom elektro magnetskih oluja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet satelita lansirano je u subotu u svemir raketom iz Cape Canaverala na misiju koja bi trebala otkriti izvor snažnih elektromagnetskih oluja u Zemljinoj atmosferi.

Znanstvenici se nadaju da će 152 milijuna eura vrijedna misija pod nazivom THEMIS odgonetnuti misteriju oluja koje mogu oštetititi komunikacijske satelite, onesposobiti dalekovode i proizvesti visoku razinu radijacije štetnu za astronaute i putnike u zrakoplovima koji lete iznad sjevernih geografskih širina.

Pročitajte i ovo Nikolina Rudić - 1 Svaka čast, Nikolina Europski satelit dobio naziv po imenu djevojčice iz Hrvatske: "Kad je krenulo lansiranje, to je bilo toliko uzbuđenje" Slika nije dostupna Rusija lansirala njemački vojni satelit

Znanstvenici vjeruju da te oluje periodički pojačavaju spektakularnu svjetlosnu pojavu poznatu kao aurora borealis.

"Već 30 godina ljudi pokušavaju shvatiti što uzrokuje nastanak tih oluja", izjavio je voditelj projekta THEMIS Vassilis Angelopoulos sa kalifornijskog univerziteta Berkeley.

Lansirani sateliti trebali bi utvrditi mjesto nastajanja oluja i
odgonetnuti kako se ona širi.

Mreža od pet satelita u svemiru će ostati dvije godine, a očekuje se da će se u tom razdoblju zabilježiti i proučiti oko 30 elektromagnetskih oluja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene