Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Probijena zaštita biometričkih putovnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački stručnjak dokazao je da se putovnice s biometričkim obilježjima, poput skena oka, lica ili otiska prstiju, mogu vrlo lako falsificirati te stoga tvrdi da se radi o skupoj i posve neučinkovitoj tehnologiji.

Na razvoj putovnica s biometričkim obilježjima u Velikoj Britaniji je uloženo čak 415 milijuna funti, a činjenica da su hakeri pronašli način kako skinuti biometričke podatke s njih ukazuje da je golem novac doslovno bačen u vjetar, ocijenio je Lukas Grunwald, njemački stručnjak za osiguranje na konferenciji o sigurnosti u Las Vegasu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna deseci tisuća čekaju vlasnike Policija u više gradova izvanredno otvara šaltere, doznajemo o čemu se radi: "Primijetili smo da građani nisu baš ažurni..." Slika nije dostupna USKOK PODIGNUO OPTUŽNICU Petorka izrađivala i prodavala krivotvorene hrvatske putovnice: Među njima i dvojica policajca te odvjetnica

Grunwald je, naime, pronašao siguran i relativno jeftin način (sva potrebna tehnologija košta 100-tinjak funti) "kloniranja" biometričkih podataka na prazan čip s kojeg se ti podaci mogu lako ugrađivati na lažne putovnice i tako falsificirati identitet osobe.

Ovo otkriće dodatan je udarac na ionako nepopularan plan britanske Vlade da uvede sustav osobnih iskaznica koje bi sadržavale ista obilježja.

- Čitava ideja u potpunosti je propala, po mojem mišljenju putovnice s biometričkim obilježjima su bacanje novca jer uopće ne pridonose sigurnosti, zaključio je Grunwald.

Od ožujka svaki građanin Velike Britanije koji zatraži izdavanje putovnice dobiva putovnicu s podacima o nekih fizičkim obilježjima. No, neki stručnjaci smatraju kako ipak nije sve tako crno.

Prema njihovom mišljenju, ne mogu se svi biometrički podaci tako lako kopirati, a osim toga ti podaci su šifrirani pa bi svaki pokušaj razbijanja šifre, tvrde, alarmirao nadležne službe.

Britanske vlasti također su poručile da čak i ako je moguće kopirati podatke s biometričkih putovnica, svakako nije moguće upotrijebiti ih za bilo koju vrstu manipulacije ili lažiranja. Ipak, dio znanstvenika se zalaže za ponovnu procjenu učinkovitosti te tehnologije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene