Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Vlada je u Sabor uputila konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana.


Na drugu stranu Markova trga Vlada je uputila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana.

Njime se uz ostalo, a sukladno odredbama Obiteljskog zakona, omogućava da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu putovnicu djeteta, što do sada nije bilo moguće.

Ako zahtjev za izdavanje putne isprave za dijete podnese roditelj koji je na temelju sudske odluke lišen roditeljske skrbi ili mu je ograničeno pravo na ostvarivanje roditeljske skrbi ili je lišen poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na ishođenje putne isprave, MUP ili Ministarstvo vanjskih i europskih poslova rješenjem će odbaciti zahtjev za izdavanje takve putne isprave.

Ilustracija - 7 Svi imamo pravo na njega i trebali bismo ga koristiti svaka tri mjeseca: ''Potreban nam je kao i san''
Prikaz putovnice s ilustracijom iz jednog od stripova Hergéovog slavnog Tintina Ovo bi mogla postati najpoželjnija putovnica. Doznajte zašto krivotvoritelje čeka težak posao

Zbog ukidanja matičnog broja građana izmjene Zakona o državnim maticama

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila izmjene Zakona o državnim maticama, s obzirom na to da je u proceduri donošenja i Zakon o prestanku važenja Zakona o matičnom broju, a budući da je jedan od obveznih podataka koji se upisuje u državne matice upravo matični broj građana.

Izmjenama zakona stoga se prilagođava pravni okvir i propisuje novi set osobnih podataka koji se upisuju u državne matice.

Budući da je izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima iz 2019. godine ukinuta obveza polaganja posebnog dijela državnog stručnog ispita, izmjenama Zakona o državnim maticama propisuje se i obvezno osposobljavanje i usavršavanje za obavljanje poslova matičarstva.

Predloženim izmjenama povećat će se kvaliteta podataka u državnim maticama, a isto tako osigurati stručni uredni rad matičara, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju