Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prilagodba ljetnom vremenu povećava potrošnju struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prilagodba ljetnom računanju vremena privatnim kućanstvima ne donosi očekivanu uštedu električne energije, nego naprotiv dovodi do njezine veće potrošnje, zaključili su kalifornijski znanstvenici nakon praćenja potrošnje struje u kućanstvima.

Znanstvenici su tri godine pratili potrošnju struje u više od sedam milijuna privatnih kućanstava u američkoj saveznoj državi Indiani. Potrošnja električne energije povećala se nakon promjene računanja vremena i to za jedan do četiri posto, utvrdili su ekonomisti Matthew Kotchen i Laura Grand s Kalifornijskog sveučilišta u Santa Barbari.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka

Rezultati istraživanja još su privremeni, ali unatoč tome znanstvenici su uvjereni u točnost svojih zaključaka.

"Uz pomoć ovih brojki možemo potpuno jasno dokazati da promjena računanja vremena privatnim kućanstvima ne donosi uštedu energije", izjavio je Grant.

Stanovnici Indiane plaćaju oko 8,6 milijuna dolara godišnje za povećanu potrošnju energije zbog ljetnog računanja vremena.

Autori studije izračunali su osim toga da troškovi dodatnog onečišćenja okoliša prouzročenog ljetnim računanjem vremena iznose 1,6 do 5,4 milijuna dolara na godinu.

Prema rezultatima istraživanja, u proljeće dolazi do malih ušteda, ali je potrošnja energije to veća u kasno ljeto i u jesen. Znanstvenici to objašnjavaju povećanom potrebom za grijanjem u jutarnjim satima i korištenjem klimatizacijskih uređaja poslije podne i na večer.

Istraživanje se odnosi samo na privatna kućanstva i njime nisu obuhvaćena poduzeća.

"Pretpostavljamo da se najveći broj komercijalnih tvrtki pridržava normalnog radnog vremena u skladu s dnevnim svjetlom te da ljetno računanje vremena na njih ne utječe u tolikoj mjeri kao na privatna kućanstva", izjavio je Grant.

Njegov tim namjerava provesti i istraživanje koje bi obuhvatilo i industriju i druge gospodarske čimbenike.

"Unatoč tome što se ljetno računanje vremena prakticira u više od 70 država, broj istraživanja o tome dovodi li ono do uštede energije iznenađujuće je mali", napisali su znanstvenici u zaključku istraživanja.

Oni se ne zauzimaju za ukidanje ljetnog vremena čak i u slučaju da ono ne štedi energiju, budući da donosi druge prednosti poput "više dnevnog svjetla nakon radnog vremena".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene