Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako nije imao novca, 17-godišnjak prodao je bubreg na crnom tržištu te kupio Appleov gadget i laptop


Slika nije dostupna

Koliko su daleko ljudi spremni otići da bi si kupili komad hardvera pokazao je slučaj Zhenga, mladića iz Kine koji je pod svaku cijenu odlučio nabaviti novi modeli iPada, no kako nije imao novca odlučio se prodati bubreg. Na tu je ideju došao kada je surfajući internetom naišao na oglase za transplantaciju bubrega za što je ponuđena cijena od oko dvije tisuće dolara.

Bez problema se dogovorio s agentima čije je brojeve telefona pronašao na internetu, otišao je u Chenzhou, grad na sjeveru Kine gdje mu je u bolnici izvađen bubreg i nakon tri dana vratio se kući. S obzirom da nije imao novca, a doma se vratio s novi prijenosnikom i Appleovim uređajem, šokiranoj je majci priznao što je učinio. Ona je odmah kontaktirala policiju iz Chenzhoua te je pokušala doći u kontakt s agentima s kojima je Zheng dogovarao transplantaciju, no njihovi su mobiteli bili isključeni.

Policija je ispitala i djelatnike bolnice u kojoj je obavljena transplantacija, no oni nisu bili upoznati s ovom pričom. Inače, navedena bolnica niti nema dozvolu za presađivanje organa, ali djelatnici su priznali da jedan njen odjel surađuje s 'privatnim biznismenom'. Prema pisanju Global Timesa, Zhengovo se stanje pogoršalo te je brzo požalio svoju odluku, a ovo je samo jedan od primjera kako djeluje crno tržište transplantacija organa u Kini u kojem sudjeluju korumpirani vladini dužnosnici, posrednici i doktori.

Prema službenim statistikama, transplantacija je potrebna za više od milijun Kineza godišnje, no obavi se samo oko deset tisuća presađivanja organa, dok se većina obavi na crnom tržištu, a jedna je japanska televizija čak napravila i prilog o 'transplantacijskim turistima' koji plaćaju velik novac da bi im u Kini presadili organe.