Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizarna priča iz Kine

Mladić prodao bubreg za novi iPad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako nije imao novca, 17-godišnjak prodao je bubreg na crnom tržištu te kupio Appleov gadget i laptop

Pročitajte i ovo Davor Miličić i Ante Ćorušić Uoči svjetskog dana srca Veliki uspjeh liječnika iz KBC-a Zagreb: Pacijentici po drugi put transplantirano srce Liječnici - 1 Svaki korak Ekipa Provjerenog zabilježila cijeli proces transplantacije srca: "Ovo je krv, špricanje, život"

Koliko su daleko ljudi spremni otići da bi si kupili komad hardvera pokazao je slučaj Zhenga, mladića iz Kine koji je pod svaku cijenu odlučio nabaviti novi modeli iPada, no kako nije imao novca odlučio se prodati bubreg. Na tu je ideju došao kada je surfajući internetom naišao na oglase za transplantaciju bubrega za što je ponuđena cijena od oko dvije tisuće dolara.

Bez problema se dogovorio s agentima čije je brojeve telefona pronašao na internetu, otišao je u Chenzhou, grad na sjeveru Kine gdje mu je u bolnici izvađen bubreg i nakon tri dana vratio se kući. S obzirom da nije imao novca, a doma se vratio s novi prijenosnikom i Appleovim uređajem, šokiranoj je majci priznao što je učinio. Ona je odmah kontaktirala policiju iz Chenzhoua te je pokušala doći u kontakt s agentima s kojima je Zheng dogovarao transplantaciju, no njihovi su mobiteli bili isključeni.

Policija je ispitala i djelatnike bolnice u kojoj je obavljena transplantacija, no oni nisu bili upoznati s ovom pričom. Inače, navedena bolnica niti nema dozvolu za presađivanje organa, ali djelatnici su priznali da jedan njen odjel surađuje s 'privatnim biznismenom'. Prema pisanju Global Timesa, Zhengovo se stanje pogoršalo te je brzo požalio svoju odluku, a ovo je samo jedan od primjera kako djeluje crno tržište transplantacija organa u Kini u kojem sudjeluju korumpirani vladini dužnosnici, posrednici i doktori.

Prema službenim statistikama, transplantacija je potrebna za više od milijun Kineza godišnje, no obavi se samo oko deset tisuća presađivanja organa, dok se većina obavi na crnom tržištu, a jedna je japanska televizija čak napravila i prilog o 'transplantacijskim turistima' koji plaćaju velik novac da bi im u Kini presadili organe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene