Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Japan želi grad na Mjesecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanska svemirska agencija (Jaxa) planira 2020. godine uputiti astrounaute na Mjesec kako bi ondje izgradili naselje koje će u funkciji biti 2030. godine, objavio je glasnogovornik agencije.

Plan izgradnje naselja na Mjesecu predstavljen je na međunarodnoj konferenciji u Tokiju. Iako još ne postoji nikakav proračun, prema tom planu Japan će početi projekt lansiranjem satelita u orbitu Mjeseca već 2007. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INFRASTRUKTURA ZA NORMALAN ŽIVOT Započelo postavljanje kontejnerskog naselja u Petrinji: 13. veljače useljavaju se prvi stanovnici Slika nije dostupna NEOPHODAN PROJEKT Milošević o izgradnji stambeno poslovnog naselja u Petrinji: ''Vjerujem da ćemo sutra usuglasiti detalje''

U prvoj etapi u svemir će se lansirati brod bez posade radi prikupljanja uzoraka. U idućoj etapi, 2020. godine, astronauti bi se trebali iskrcati na Mjesecu i početi gradnju postaje. Izgradnja bi prema sadašnjim predviđanjima trebala biti gotova u roku od deset godina. 

"Izvedivost projekta na ovom stupnju još nije jasna. Moramo dobiti dopuštenje japanske vlade i naroda iako je, sa strogo tehnološke točke gledišta, sve moguće u nekoliko desetljeća", pojasnio je glasnogovornik Satoki Kukokawa.

No, Japanci nisu usamljeni u svojim idejama. Sjedinjene Države već pripremaju let na Mjesec prije 2015. godine, Europska unija izradila je projekt za 2020. godinu, a ne zaostaju ni Kina i Indija koje također imaju svoje projekte.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene