Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanska svemirska agencija (Jaxa) planira 2020. godine uputiti astrounaute na Mjesec kako bi ondje izgradili naselje koje će u funkciji biti 2030. godine, objavio je glasnogovornik agencije.


Plan izgradnje naselja na Mjesecu predstavljen je na međunarodnoj konferenciji u Tokiju. Iako još ne postoji nikakav proračun, prema tom planu Japan će početi projekt lansiranjem satelita u orbitu Mjeseca već 2007. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Selo Duhova kod Petrinje: Useljivo, ali nije Slika nije dostupna Ovo naselje državu je stajalo 17 milijuna kuna, a nema još ni jednog stanovnika

U prvoj etapi u svemir će se lansirati brod bez posade radi prikupljanja uzoraka. U idućoj etapi, 2020. godine, astronauti bi se trebali iskrcati na Mjesecu i početi gradnju postaje. Izgradnja bi prema sadašnjim predviđanjima trebala biti gotova u roku od deset godina. 

"Izvedivost projekta na ovom stupnju još nije jasna. Moramo dobiti dopuštenje japanske vlade i naroda iako je, sa strogo tehnološke točke gledišta, sve moguće u nekoliko desetljeća", pojasnio je glasnogovornik Satoki Kukokawa.

No, Japanci nisu usamljeni u svojim idejama. Sjedinjene Države već pripremaju let na Mjesec prije 2015. godine, Europska unija izradila je projekt za 2020. godinu, a ne zaostaju ni Kina i Indija koje također imaju svoje projekte.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju