Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porast korisnika

Internet koristi dvije milijarde ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj korisnika interneta u svijetu dosegao je dvije milijarde.

'Početkom 2000. bilo je samo 500 milijuna pretplatnika mobilne telefonije u svijetu i 250 milijuna korisnika interneta', rekao je glavni tajnik Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) Hamadoun Toure novinarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobra vijest Od ponedjeljka stroža pravila za operatore, veća prava za korisnike Slika nije dostupna Spremni na raspravu Župani protiv smanjivanja broja županija: One su nositelji regionalnog razvoja

>> Papa pozvao katolike da budu aktivni na internetu

Početkom 2011. broj pretplatnika mobilne telefonije premašio je pet milijardi, a broj korisnika interneta dvije milijarde, dodao je glavni tajnik krovne međunarodne telekomunikacijske organizacije, koja djeluje u okviru Ujedinjenih naroda.

Prema statistici ITU-a oko 2,08 milijardi ljudi, odnosno više od svakog trećeg stanovnika svijeta, 'surfalo' je internetom 2010., u usporedbi s njih 1,86 milijardi 2009. Godine 2005. bilo je 1,036 milijardi korisnika interneta.

Treću godinu zaredom broj korisnika interneta veći je u zemljama u razvoju (1,19 milijardi, što je rast od 15,6 posto između 2009. i 2010.) nego u razvijenim zemljama (885 milijuna, što je rast od 7,79 posto za isto razdoblje).

Polovica novih korisnika mobitela u zemljama u razvoju

Vrtoglavo raste i broj korisnika mobitela, s 5,28 milijardi pretplatnika u svijetu, od kojih je polovica (3,84 milijarde, odnosno 18,59 posto više za godinu dana) u zemljama u razvoju.

Kada je riječ o razvijenim zemljama, broj pretplatnika mobitela stagnirao je u 2010. ITU se nada da će se do 2015. mobitelom služiti najmanje polovica svjetskoga stanovništva. Prema podacima ITU-a, broj pretplatnika širokopojasne mobilne telefonije (3G) gotovo se udeseterostručio za četiri godine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene