Gotovo godinu dana prošlo je otkako i vi možete zabraniti trgovcima da vas zovu na telefon i nude svoje proizvode i usluge. No po dobrom starom hrvatskom običaju, ni otvaranje registra 'Ne zovi' neke od njih nije spriječilo da pronađu rupe u zakonu i dalje bez sankcija okreću vaše brojeve.

Galerija Telefon (Foto: Guliver/Thinkstock) Godina dana od otvaranja registra Ne zovi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Godina dana od otvaranja registra Ne zovi (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Punih 11 mjeseci prošlo je od otvaranja registra 'Ne zovi'. Pa koliko je građana iskoristilo priliku da trgovcima skrije svoje telefonske brojeve?

Vezani članci Trgovina, ilustracija Muljanje s cijenama: "Gospođa je cijeli dan s Vladinom odlukom hodala po trgovačkom centru i tražila niži PDV" Slika nije dostupna Branitelji traže objavljivanje svojih imena u Registru RH

"Sukladno našim zadnjim podacima, radi se o 27.500 registriranih potrošača u registru 'Ne zovi'", rekla je Anda Kostijal, iz odjela za EU potrošački centar u mininstarstvu gospodarstva.

Brojka i nije toliko velika koliko biste očekivali nakon što čujete što Hrvati misle o telefonskoj prodaji. "Bože sačuvaj", kaže Mario iz Zagreba. "Poklopim slušalicu, kažem oprostite", rekao je Branimir iz Zagreba. "Kažem fala lijepa i gotovo", kazala je Ljubica iz Zagreba.

Sve što za prijavu u registar treba napraviti je ispuniti besplatan obrazac i poslati ga svom teleoperatoru.

"Dosta korisnika ne zna o tome i kad se nama jave i kad im damo sve potrebne informacije, tada izvrše upis. Naravno, s druge strane i korisnici su inertni i kada neku radnju trebaju napraviti - često puta to traje", pojasnio je Andro Marčev iz HAKOM-a.

Zato su trgovci sve - samo ne inertni. Pronašli su rupu u zakonu kako bi bez sankcija mogli zvati i one potrošače u registru i to na način da ih zovu sa skrivenog broja. Iznenadilo je to i one koji su pisali propise.

"Za sad zapravo samo imamo neke načelne dogovore vezano za tu problematiku. Ali u osnovi HAKOM, kao i do sada, će uvijek pomoći i ministarstvu da utvrdi o kojem se pozivatelju radi i da na kraju krajeva takvog pozivatelja i sankcionira", dodaje Marčev.

"Mogu se izreći znatne novčane kazne. One se kreću od 10 tisuća do 100 tisuća kuna, ovisno o težini prekršaja, ovisno o tome radi li se o fizičkoj ili pravnoj osobi", istaknula je Kostijal.

No prije nego što inspektorat ministarstva kazni trgovce, prvo ih mora upozoriti na prekršaj. A da bi ih upozorili - prvo ih treba pronaći, bez obzira na to kako se skrivali.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju