Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronašli rupe u zakonu

Iako imamo registar ''Ne zovi'', mnogim građanima nije uspjelo sakriti broj

Telefon (Foto: Guliver/Thinkstock)
Telefon (Foto: Guliver/Thinkstock) Guliver/Thinkstock
Aktualno Galerija Godina dana od otvaranja registra Ne zovi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Godina dana od otvaranja registra Ne zovi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Telefon (Foto: Guliver/Thinkstock) Telefon (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock +0 Godina dana od otvaranja registra Ne zovi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Gotovo godinu dana prošlo je otkako i vi možete zabraniti trgovcima da vas zovu na telefon i nude svoje proizvode i usluge. No po dobrom starom hrvatskom običaju, ni otvaranje registra 'Ne zovi' neke od njih nije spriječilo da pronađu rupe u zakonu i dalje bez sankcija okreću vaše brojeve.

Punih 11 mjeseci prošlo je od otvaranja registra 'Ne zovi'. Pa koliko je građana iskoristilo priliku da trgovcima skrije svoje telefonske brojeve?

Pročitajte i ovo Ilustracija neradna nedjelja Poduzetnici pozivaju gradove i općine da dozvole rad na dan Svih svetih: "Blagdan je naročito važan za cvjećarnice" Slika nije dostupna Ne nasjedajte na prevare Oprez: Fantomski pozivi skinut će vam kune s računa

"Sukladno našim zadnjim podacima, radi se o 27.500 registriranih potrošača u registru 'Ne zovi'", rekla je Anda Kostijal, iz odjela za EU potrošački centar u mininstarstvu gospodarstva.

Brojka i nije toliko velika koliko biste očekivali nakon što čujete što Hrvati misle o telefonskoj prodaji. "Bože sačuvaj", kaže Mario iz Zagreba. "Poklopim slušalicu, kažem oprostite", rekao je Branimir iz Zagreba. "Kažem fala lijepa i gotovo", kazala je Ljubica iz Zagreba.

Sve što za prijavu u registar treba napraviti je ispuniti besplatan obrazac i poslati ga svom teleoperatoru.

"Dosta korisnika ne zna o tome i kad se nama jave i kad im damo sve potrebne informacije, tada izvrše upis. Naravno, s druge strane i korisnici su inertni i kada neku radnju trebaju napraviti - često puta to traje", pojasnio je Andro Marčev iz HAKOM-a.

Zato su trgovci sve - samo ne inertni. Pronašli su rupu u zakonu kako bi bez sankcija mogli zvati i one potrošače u registru i to na način da ih zovu sa skrivenog broja. Iznenadilo je to i one koji su pisali propise.

"Za sad zapravo samo imamo neke načelne dogovore vezano za tu problematiku. Ali u osnovi HAKOM, kao i do sada, će uvijek pomoći i ministarstvu da utvrdi o kojem se pozivatelju radi i da na kraju krajeva takvog pozivatelja i sankcionira", dodaje Marčev.

"Mogu se izreći znatne novčane kazne. One se kreću od 10 tisuća do 100 tisuća kuna, ovisno o težini prekršaja, ovisno o tome radi li se o fizičkoj ili pravnoj osobi", istaknula je Kostijal.

No prije nego što inspektorat ministarstva kazni trgovce, prvo ih mora upozoriti na prekršaj. A da bi ih upozorili - prvo ih treba pronaći, bez obzira na to kako se skrivali.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene