Gotovo godinu dana prošlo je otkako i vi možete zabraniti trgovcima da vas zovu na telefon i nude svoje proizvode i usluge. No po dobrom starom hrvatskom običaju, ni otvaranje registra 'Ne zovi' neke od njih nije spriječilo da pronađu rupe u zakonu i dalje bez sankcija okreću vaše brojeve.

Galerija


Punih 11 mjeseci prošlo je od otvaranja registra 'Ne zovi'. Pa koliko je građana iskoristilo priliku da trgovcima skrije svoje telefonske brojeve?

Vezani članci Slika nije dostupna Prelazak Hitne pomoći na 112 zbunio liječnike Slika nije dostupna Oprez: Fantomski pozivi skinut će vam kune s računa

"Sukladno našim zadnjim podacima, radi se o 27.500 registriranih potrošača u registru 'Ne zovi'", rekla je Anda Kostijal, iz odjela za EU potrošački centar u mininstarstvu gospodarstva.

Brojka i nije toliko velika koliko biste očekivali nakon što čujete što Hrvati misle o telefonskoj prodaji. "Bože sačuvaj", kaže Mario iz Zagreba. "Poklopim slušalicu, kažem oprostite", rekao je Branimir iz Zagreba. "Kažem fala lijepa i gotovo", kazala je Ljubica iz Zagreba.

Sve što za prijavu u registar treba napraviti je ispuniti besplatan obrazac i poslati ga svom teleoperatoru.

"Dosta korisnika ne zna o tome i kad se nama jave i kad im damo sve potrebne informacije, tada izvrše upis. Naravno, s druge strane i korisnici su inertni i kada neku radnju trebaju napraviti - često puta to traje", pojasnio je Andro Marčev iz HAKOM-a.

Zato su trgovci sve - samo ne inertni. Pronašli su rupu u zakonu kako bi bez sankcija mogli zvati i one potrošače u registru i to na način da ih zovu sa skrivenog broja. Iznenadilo je to i one koji su pisali propise.

"Za sad zapravo samo imamo neke načelne dogovore vezano za tu problematiku. Ali u osnovi HAKOM, kao i do sada, će uvijek pomoći i ministarstvu da utvrdi o kojem se pozivatelju radi i da na kraju krajeva takvog pozivatelja i sankcionira", dodaje Marčev.

"Mogu se izreći znatne novčane kazne. One se kreću od 10 tisuća do 100 tisuća kuna, ovisno o težini prekršaja, ovisno o tome radi li se o fizičkoj ili pravnoj osobi", istaknula je Kostijal.

No prije nego što inspektorat ministarstva kazni trgovce, prvo ih mora upozoriti na prekršaj. A da bi ih upozorili - prvo ih treba pronaći, bez obzira na to kako se skrivali.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr