Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ne samo žene, nego i muškarce treba darivati za Valentinovo, upozoravaju psiholozi ističući kako je to jako važno zbog simetrije odnosa.


Za žene to znači, kaže Ulla Konrad, predsjednica austrijske strukovne udruge psihologa, nemojte samo čekati iznenađenja nego razmazite svoje partnere i muževe malim pažnjama.

Vezani članci Umirovljenici, ilustracija Ulični okršaj u Novom Zagrebu: Žena od 74 godine pretukla 83-godišnjakinju, žrtva s teškim ozljedama završila u Traumi On i ona Njezina i njegova strana: Cure usporedile noćne ormariće pa otkrile zanimljive sličnosti

Razlog zašto za Valentinovo na darove čekaju prvenstveno žene, prema Ulli Konrad leži u tradicionalnim modelima ponašanja koji se već generacijama nasljeđuju.

"Mislim da su korijeni u tradicionalnoj podjeli uloga", kaže Konrad i dodaje kako su osim toga važni i društveni razlozi: to je jednostavno dio dobrog odgoja da se ženu ili djevojku iznenadi poklonom. 

Slijedom toga je jedno od glavnih pitanja u ženskim kružocima nakon Valentinova "Što si ti dobila".

"Svakome bih preporučila da iskoristi Valentinovo", kaže Konrad. 

Međutim, razumljivo je i da ljudi takav dokaz ljubavi ne žele baš uvijek vezivati za jedan određeni datum. 

Ali barem bi jedanput godišnje trebali uplanirati jedan takav "dan svoje veze", dan kada par izlazi iz svakodnevnice i pravi neku vrstu bilance svog odnosa. 

Osim Valentinova, za to su pogodni i rođendani ili godišnjice, savjetuje Konrad.

Jasno je da takav običaj ima različito značenje za svježe zaljubljene od para koji je već 20 godina u braku, objašnjava Konrad. 

Što je veza duža, to mogućnost da se Valentinovo iskoristi za uzajamnu pažnju, postaje važnijom.

Općenito govoreći, ističe Konrad, darivanje je vrlo bitno, ono
povezuje poklanjanje pažnje drugoj osobi, uspostavu kontakta i izgradnju odnosa. Darivanje ima duboko ukorijenjenu socijalnu funkciju, kaže Konrad. 

"Darivanjem ste toj osobi rekli da je zamjećujete, da je vidite", kaže Konrad. Želja da nekog drugog obradujete poklonom temelji se na iskonskoj ljudskoj potrebi za kontaktom s drugim ljudima. 
Darivanjem ne signalizirate samo da drugoj osobi poklanjate pažnju nego i spremnost da date nešto od sebe.

Davatelj poklona također ima očekivanja: i on želi da ga se percipira i da dobije nešto zauzvrat. 

Međutim, darovi mogu zrcaliti i vlastite želje. Često svojim najdražima poklanjate ono što biste željeli dobiti od njih.

"Pokloni su nam u emocionalnom smislu potrebni za preživljavanje", kaže Konrad govoreći pritom ne o materijalnim dobrima nego o pažnji. 

Ako djeci nedostaje ta vrsta "dara", ona umiru.