Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Darwinova pisma od sutra na internetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na internetu će od sutra prvi put javnosti biti dostupna pisma Charlesa Darwina koja je jedan od najvećih znanstvenika pisao od svoje 12. godine. Poznato je da je napisao najmanje 14 i pol tisuća pisama, a dopisivao se s najmanje 2 tisuće ljudi.

 

Pročitajte i ovo Ilustracija Obratili se Rusima Sumnjiva pošiljka u veleposlanstvu Finske u Moskvi: "Jedno je sadržavalo prah..." Slika nije dostupna stranka ga demantira Berlusconi se hvali da je s Putinom razmijenio "simpatična pisma" i boce votke i vina

U ranijim pismima mladi se Charles tijekom školovanja dopisuje sa sestrom Caroline koja se raspituje o njegovoj brizi za higijenu.  

'Ovaj mjesec sam jednom oprao noge, što, priznajem, nije baš pohvalno, ali nema pomoći' otpisao joj je mlađi brat. 

Dr. Alison Pearn, jedna od urednica projekta Darwin Correspondence, kaže kako upravo taj osobni dio čini pisma tako posebnima. 

'Mislim kako je baš ta ljudska strana ono što je privlačno u pismima. U njima je veoma zanimljiva i uzbudljiva mješavina znanosti i odnosa s njegovim prijateljima i obitelji' kaže Alison. 

Darwin je napisao veliki broj pisama, koja je za svog života (1809-1882) razmijenio s gotovo 2 tisuće ljudi. Potvrđeno je postojanje njih čak 14 i pol tisuća, što je najveća kolekcija pisama na Cambridgeu.

'Pisma su veoma važna za sve što je Darwin radio. U njima je objašnjeno kako je prikupljao podatke, odakle je dobio ideje, te na kakav je način i s kim o njima raspravljao', kaže dr. Pearn. 

'Golubovi su jedni od organizama koje je Darwin detaljno istraživao kako bi proučio promjene tijekom pripitomljavanja', objašnjava dr. Pearn . 

Pisma otkrivaju i njegova razmišljanja o drugim intelektualnim pitanjima tog doba. 

Dopisivanja uključuju i dobro poznatog prirodoslovca Alfreda Russela Wallacea, koji je sakupljajući uzorke po Amazoni neovisno stvorio teoriju o evoluciji prirodnom selekcijom. 

U pismu iz svibnja 1857., koje će među ostalima biti objavljeno na internetu, Darwin odgovara Wallaceu na njegove zaključke iz rada koji mu je poslao 10. listopada 1856. godine.

'Vidim da razmišljamo slično i u nekim smo pitanjima došli do gotovo jednakih zaključaka. Slažem se gotovo sa svim što si objavio u svom radu, a teško je pronaći nekoga s kim se toliko slažeš u znanstvenim teorijama' napisao je Darwin. 

Darwin i Wallace na kraju su objavili zajednički rad 1858., godinu dana prije nego li je Darwin objavio 'Postanak vrsta'.

Potpuna kolekcija

Projekt 'The Darwin Correspondence' postoji još od 1974. godine. Do sada je objavljeno nekoliko knjiga s njegovim pismima. 

Od sutra će na stranicama The Darwin Correspondence project u potpunosti biti dostupno javnosti čak pet tisuća znanstvenikovih pisama. 

'To je dobra vijest. Darwin je jedna od najvažnijih osoba u povijesti znanosti. Zauvijek je promijenio naš pogled na život na Zemlji' kaže dr. John van Wyhe, urednik projekta Darwin Online, također unutar Sveučilišta Cambridge. 

Darwin Online je najveća kolekcija Darwinovih radova, kao i radova objavljenih o njemu, a uključuje oko 50 tisuća stranica tekstova i oko 45 tisuća fotografija. 

Nedavno je na stranici objavljen i dnevnik Emme Darwin, znanstvenikove supruge koja opisuje oko šest desetljeća njihova zajedničkog života.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene