Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bakterija ima i u svježe napadalom snijegu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovija američka studija pokazala je kako u svježe napadalom snijegu ima bakterija, ali vrste koja je toliko uobičajena da ne može ugroziti zdravlje, osim ako se ne pojede "cijeli obrok", objavio je AP.

Snijeg koji pada čak i u zabitim, neonečišćenim područjima, sadrži veliku količinu bakterija Pseudomonas syringae, koja može uzrokovati bolesti u grahoricama i rajčicama, ali stručnjaci tvrde da nema potrebe da se djeci zabrani jedenje malih količina svježeg snijega, baš kao što im ne treba zabraniti vožnju biciklom bez kacige ili jedenje dobivenog na obilasku kuća u maškarama.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba

"To je vrlo uobičajena bakterija koja se nalazi posvuda. Zapravo, nijedna vrsta hrane nije sterilna, već jedemo bakterije cijelo vrijeme", rekla je Penelope Dennehy, liječnica koja je članica Američke akademije pedijatrijskog odbora za zarazne bolesti.

Djeca se praktično kupaju u bakterijama svaki put kad izađu na igralište, a Dennehy upozorava da od snijega neće dobiti ništa više nego od prljavštine.

"Stalno jedemo stvari prepune bakterija, koje većinom bivaju ubijene u želucu, koji je zbog želučanih kiselina fantastična zapreka invazivnim bakterijama", stajalište je američkog pedijatra Joela Formana.

"Mogu reći da nisam pronašao ijednu kliničku zabilješku o nekon djetetu koje je oboljelo od jedenja snijega. A tražio sam", dodao je Forman.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene