Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Arheolozi pronašli palaču kraljice od Sabe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheolozi vjeruju da su u Axumu u Etiopiji pronašli palaču kraljice od Sabe i oltar na kojemu se nalazilo najveće blago drevnoga judaizma, Zavjetni kovčeg, priopćili su znanstvenici sa Sveučilišta u Hamburgu.

Njemački znanstvenici to su otkrili tijekom tromjesečnih proljetnih iskapanja na nalazištu u Axumu.

Pročitajte i ovo Arheološko nalazište u crkvi u Karlovcu - 5 Arheolozi na terenu Tijekom obnove crkve pronađeno pravo povijesno blago: "Izlistavamo slojeve prošlosti Karlovca" Joe Biden Mic drop VIDEO Biden opet izazvao zbunjenost svojom izjavom: Nakon provale ponosno otrčao s pozornice

Etiopska kraljica posjetila je izraelskoga kralja Salomona u 10. stoljeću prije Krista. Susret kraljevskoga para jedan je od najdojmljivijih dijelova Biblije.

Prema etiopskoj tradiciji, Zavjetni kovčeg u kojemu su navodno bile Mojsijeve kamene ploče s Deset zapovjedi u Etiopiju je potajno prenio njezin sin Menelek i još se nalazi u toj zemlji.

Znanstvenici pod vodstvom Helmuta Zeigerta pronašli su ostatke palače iz 10. stoljeća prije Krista u Axum-Dunguru, ispod palače kasnijega kršćanskoga kralja. Pronađeni su dokazi da je starija palača na tom mjestu srušena i prezidana tako da slijedi put zvijezde Sirius.

Znanstvenici su pretpostavili da je Menelek postao štovatelj Siriusa te da je čuvao Kovčeg, za koji Biblija kaže da je bio izrađen od bagremova drva i prekriven zlatom. Oko oltara pronađeni su tragovi obrednog žrtvovanja volova.

Istraživanjem u Axumu, koje je počelo 1999., znanstvenici žele dokumentirati podrijetlo etiopske države i etiopske pravoslavne crkve.

"Rezultati našeg istraživanja pokazuju da se u Etiopiji s dolaskom judaizma i Zavjetnog kovčega razvio kult Sotis, koji je postojao sve do 600. godine", kaže se u priopćenju Sotis je drevno grčko ime za zvijezdu za koju se pretpostavlja da je Sirius.
Znanstvenici kažu da su na nalazištu pronašli simbole siriusa, tragove žrtveovanja i razmještaj svetišta prema mjestu izlaska Siriusa, najsjajnije zvijezde na nebu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene