Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vježbanjem protiv prehlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugoročni program umjerenog vježbanja smanjuje opasnost od prehlada među starijim ženama, objavili su američki znanstvenici.

U prvom kliničkom istraživanju da se utvrdi utjecaj umjerene fizičke aktivnosti na običnu prehladu, znanstvenici iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson otkrili su da je kod žena, koje su prošle menopauzu a koje redovito vježbaju, smanjen na pola rizik od prehlada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zvono za uzbunu... Bolest današnjice: Čak trećina Hrvata - pretila! Slika nije dostupna 24% manje aktivni Toliko smo lijeni da ćemo kraće živjeti?!

"Naše je istraživanje po prvi put pokazalo da broj prehlada može biti smanjen vježbanjem", rekla je voditeljica studije Cornelia Ulrich u interviewu za časopis "American Journal od Medicine".

U istraživanje je bilo uključeno 115 debljih žena koje su prošle menopauzu a koje nisu vježbale do istraživanja.

Skupina je podijeljena na dva dijela do kojih je jedna uključen u program umjerenog vježbanja u trajanju od 45 minuta pet dana tjedno. Druga skupina je imala samo jednom tjedno vježbe istezanja.

Sudionicama istraživanja kazano je da se bave umjerenom fizičkom aktivnošću poput hodanja na pomičnoj traci, vožnje bicikla ili brzim hodanjem.

Tijekom godinu dana žene su trebale ispunjavati svaka tri mjeseca upitnik o tome jesu ili imale napadaje alergije, prehladu ili neke druge poteškoće.

Istraživanje je pokazalo da je tijekom 12 mjeseci opasnost od
prehlada umjereno smanjena kod žena koje su se bavile tjelovježbom za razliku od onih koje su se samo istezale.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene