Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je do danas registrirano 37.306 oboljelih od gripe.


Voditeljica Epidemiološke službe HZJZ-a dr. Ira Gjenero Margan upozorava da u taj broj nisu uključeni oboljeli koji se nisu javili liječniku, pa je stvarni broj oboljelih znatno veći.

Vezani članci Gripa, Ilustracija Liječnici upozoravaju: Gripa nije nestala, mogla bi biti još opasnija, posebno za djecu Slika nije dostupna U Zagrebu 615 oboljelih od gripe

Kako oboljeli od gripe često nisu disciplinirani, pa prehodaju gripu, Gjenero Margan apelira na njih da ostanu u krevetu sedam dana, koliko gripa traje, jer im je imunitet oslabljen a istovremeno šire zarazu.

Još se uvijek ne može sa sigurnošću reći je li epidemija dosegnula vrhunac, kaže Gjenero Margan, jer će se o jenjavanju gripe moći govoriti tek kada se tjedni broj oboljelih počne drastično smanjivati.

Gripa je zahvatila cijelu Hrvatsku podjednako, s iznimkom Dalmacije gdje je nešto manje oboljelih.

Od gripe je ove godine preko HZJZ-a cijepljeno oko 550.000 ljudi, no to još nisu potpuni podaci.

U Europu su ove sezone stigli uobičajeni sojevi virusa A tipa, pri čemu dominira podtip Wisconsin H3N2, dok je Nova Kaledonija H1N1 nešto rijeđi, istaknula je Gjenero Margan dodajući kako su to tipovi virusa koji su se nalazili u ovosezonskom cjepivu protiv gripe.

Komentirajući priopćenje EU-ove agencije za kontrolu bolesti u kojem se ističe da je EU najbolje pripremljeno područje na svijetu za pandemiju gripe, Gjenero Margan je istaknula da Hrvatska provodi program priprema za moguću pandemiju gripe zajedno s EU-om.

Sve potrebne mjere propisane su u Nacionalnom programu
pripremljenosti za pandemiju gripe.

Borba protiv pandemije pretpostavlja dobro funkcioniranje
epidemiološke službe, sposobnost brzog identificiranja virusa, te postojanje nacionalnog referentnog laboratorija za gripu, a Hrvatska sve to ima, naglašava Gjenero Margan.