Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhunac je prošao

Gripa ove sezone odnijela 85 života, među žrtvama i 20-godišnja djevojka

Bolnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Bolnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Objavljeni su službeni podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o epidemiji gripe ove godine. Tako je registrirano ukupno 53.383 osoba oboljelih od gripe, a najveći broj prijava tijekom ove sezone stiglo je iz Grada Zagreba, Primorsko-goranske, Osječko-baranjske i Zagrebačke županije.

Vrhunac sezone gripe je prošao i bilježi se pad prijava zaraze. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih Gripa - 4 EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU Vratio se pomalo zaboravljeni virus, i to na velika vrata: Najveći broj oboljelih je među djecom

S obzirom na broj stanovnika, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, stoji u statistici HZJZ-a

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, najčešće su one djece predškolske dobi, a najmanje je slučajeva bilo kod osoba u dobi od 65 godina i više.

Razlike ove i prethodnih sezona – 2018./2019. zabilježila iznimno mnogo smrtnih slučajeva

Ove sezone bilježi se veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija u uspredbi s prethodnim sezonama, pa je tako do sada dojavljeno 85 smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih.

Navedeni podaci upućuju na povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih van sezone gripe. 

To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse).

Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.

Rezultati Nacionalnog referentnog centra za gripu ukazuju na visoki intenzitet cirkulacije virusa sa 71 % pozitivnih uzoraka pristiglih iz svih dijelova Hrvatske. Među pozitivnim uzorcima dominira virus gripe A (99 %), dok virus gripe B čini samo 1 % pozitivnih uzoraka (svi Yamagata). Prema rezultatima subtipizacije, i dalje prevladava podtip A/H1pdm09 (79 %) u odnosu na A/H3 (21 %).

Prema podacima ECDC-a i WHO-a, na širem europskom području bilježi se smanjenje intenziteta gripe nakon 5. tjedna, s time da i dalje istovremeno cirkuliraju oba podtipa virusa gripe A, A/H1pdm09 i A/H3. Najgori udar sezone gripe u Hrvatskoj je prošao, trenutno se nalazimo u 7. tjednu

U Korenici gripa odnijela još jedan mladi život "Nismo je mogli spasiti"

Respiratorni problemi i gripa uzrokovali su još jednu smrt na području Like. Unatoč nastojanjima ekipe Jedinice intenzivnog liječenja u Općoj bolnici Gospić da spase mladi život, preminula je 20-godišnja djevojka iz Korenice, javlja Novi list.

Prema podacima ZZJZ Ličko-senjske županije, u sedmom tjednu od pojave gripe na ovim prostorima broj registriranih oboljelih znatno je smanjen.

Na području Gospića evidentirano 10, u Otočcu šest, Senju devet, u Korenici pet i u Novalji sedam oboljelih. Tako je brojka registriranih oboljelih u Ličko-senjskoj županiji u ovoj sezoni gripe do sada iznosila 740 pacijenata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene