Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U KBC Zagreb stiglo prvo od tri mehanička srca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U KBC Zagreb stiglo je prva od tri mehaničke srčane crpke, tzv. mehaničko srce, koje preuzima srčanu funkciju i održava na životu teške srčane bolesnike prilikom zatajenja srca, najčešće dok čekaju na transplataciju tog organa ili se liječe od neke rijetke srčane bolesti.

Predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila prof. Davor Miličić kaže kako će nabavkom tri mehanička srca biti zadovoljene potrebe te klinike te dugoročno riješeno zbrinjavanje najtežih bolesnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pacijenti koji su primili organe stabilno 'Kad imate Vladin avion, onda nemate nikakvih problema' Slika nije dostupna Humanitarni let Vladin zrakoplov prevezao srce s Krete u Zagreb

Prva pristigla srčana pumpa može zamijeniti funkciju srca 30 dana pa je pogodna za održavanje na životu bolesnika koji čekaju presađivanje srca, koji su vezani uz bolesničku postelju u jedinici intenzivne skrbi te ovisni i visokim dozama lijekova.

Najveći dio novca, u iznosu od 2,5 milijuna kuna, za nabavku tri uređaja osiguran je iz Državnog proračuna, a dio je prikupljen u dobrotvornoj akciji "Darujmo život", koju su pokrenuli Klinika za bolesti srca i krvnih žila i Hrvatska udruga Transplant.

Inače, zatajenje srca najčešća je bolest u Hrvatskoj, od koje umire 50 posto bolesnika. Polovica srčanih bolesnika umire u roku od četiri do pet godina, a jedino rješenje je presađivanje srca. No lista čekanja na srce je duga, organa nema dovoljno pa mnogi bolesnici umiru čekajući na operaciju.

Ne dočekavši mehaničko srce prije dva mjeseca preminuo je i Siščanin Mateo Orehovac koji se, kao bolesnik koji je na Rebru čekao transplantaciju srca, javno uključio u akciju "Darujmo život" želeći da ona stigne i bude od pomoći teškim srčanim bolesnicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene