Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U dobrotvornoj akciji "Darujmo život", cilj koje je prikupiti novac za kupnju srčane mehaničke crpke ili tzv. mehaničkog srca koje preuzima srčanu funkciju ako zataji srce, do sada je prikupljeno oko 300 tisuća kuna od potrebnih 2,1 milijun kuna.


Akciju su pokrenuli Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC-a "Zagreb" i Hrvatska udruga Transplant.

Vezani članci Slika nije dostupna Milinović: Osigurano 2,5 milijuna kuna za dva 'mehanička srca' Slika nije dostupna KBC Zagreb: Akcija 'Darujmo život' za kupnju mehaničkog srca

Koordinatorica za tansplantacije u KBC-u "Zagreb" dr. Jasna Stoić-Brezak navodi da u toj bolnici 17 pacijenata čeka na presađivanje srca, a među njima je trećina mladih osoba.

Ti pacijenti trebaju mehaničko srce zbog mogućeg zatajenja srca ili liječenja nekih rijetkih srčanih bolesti pri čemu takav uređaj može biti od pomoći.

Organizatori kane u Tjednu transplantiranih, od 20. do 26. svibnja, prirediti više događaja na kojima će biti prikupljan i novac za kupnju mehaničkog srca.

No svi koji žele pomoći mogu to učiniti i pozivom na broj 060 888 900 te darovati 3,66 kuna iz fiksne, odnosno 4,47 kuna iz mobilne mreže. 

Uplate su moguće i na žiro-račun u Hypo Alpe Adria banci na broj 2500009-3110060853.

Zatajenje srca najčešća je bolest u Hrvatskoj, od koje umire 50 posto bolesnika. Polovica srčanih bolesnika umire u roku od četiri do pet godina, a jedino rješenje je presađivanje srca. No lista čekanja na srce je duga, organa nema dovoljno pa mnogi bolesnici umiru čekajući na operaciju.