Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Trajna šminka izaziva alergije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trajna šminka podrazumijeva iniciranje pigmenta u duboke slojeve kože i može izazvati alergije.

U istraživanju koje je provedeno na Robert Koch institutu u Berlinu sudjelovale su 92 žene, od kojih je 89 koristilo trajnu šminku nakon 2003. godine.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Otprilike svaka deveta je navela alergijske reakcije. Najčešći razlog zašto se žene odlučuju za trajnu šminku je ušteda vremena. Radi se uglavnom o poslovnim ženama kojima je važno biti uvijek dotjerane. S porastom primjene raste i broj zdravstvenih problema.

U razdoblju između 1988. i 2003.godine zabilježeno svega 5 slučajeva reakcije na trajnu šminku, a od 2003. godine dosada, registrirano je 150 osoba sa zdravstvenim problemima. Najčešći su otekline, svrbež i crvenilo. Pigment je strana tvar i izaziva reakciju organizma u vidu upale.

"Trajna šminka je ustvari tetovaža korištena umjesto kozmetike poput ruža ili rumenila te može uzrokovati ozbiljne probleme kod osoba sklonih alergijama. Posebna pažnja treba se obratiti dezinfekciji igala jer u suprotnom može doći do pojave hepatitisa. Odlučite li se za trajnu šminku, isprobajte ju prije na pokrivenom dijelu tijela da provjerite reagirate li alergijski", tvrdi dr. Ellen Marmur dermatologinja u Mount Sinai centru u New Yorku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene