Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tajna mršave djece je u trčanju i plivanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo petnaest minuta dnevno trčanja za loptom ili plivanja u bazenu moglo bi biti dovoljno da djeca ne budu pretila, objavili su u utorak britanski i američki znanstvenici.

Istraživanje provedeno na 5.500 djece, koja su nosila seznore za praćenje pokreta, pokazalo je da su se oni koji su bili tjelesno aktivniji teže debljali i da je kratkotrajna, ali intenzivna aktivnost, pritom najučinkovitija.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Ilustracija ODGOĐENA UTRKA Stršljeni napadaju: Ništa od Popišanca još neko vrijeme, sigurnost je važnija

Kod djece koja su 15 minuta na dan umjereno vježbala, primjerice brzo hodala, primijećena je 50 posto manja vjerojatnost da će postati pretila nego kod djece koja su bila potpuno neaktivna, objavili su znanstvenici u stručnom časopisu PLoS Medicine.

"Naši podaci govore da je intenzivna tjelesna aktivnost važnija od ukupne aktivnosti", rekao je Andy Ness sa Sveučilišta u Bristolu. "Ova studija daje nedvojbene dokaze o vezi između fizičke aktivnosti i pretilosti kod djece", dodao je Chris Riddoch s britanskog Sveučilišta Bath koji je također sudjelovao u istraživanju.

"Otprije znamo da je prehrana važna, no istraživanje nam govori da ne smijemo zaboraviti aktivnost. Jako nas je iznenadila činjenica kako samo mala količina vježbe može imati doista dramatične rezultate", dodao je Riddoch.

Pretilost je u brojnim zemljama u velikom porastu, uključujući i Sjedinjene Države gdje je 60 posto stanovništva pretilo ili ima prekomjernu težinu, te u Velikoj Britaniji i drugim europskim zemljama.

Poznato je da ljudi u organizam unesu više kalorija nego što mogu potrošiti, no stručnjaci se potpuno ne slažu u tome je li važnija prehrana ili tjelesna aktivnost, kao i koja vrsta vježbe je najučinkovitija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene