Alergija je brza reakcija imunološkog sustava na neke proteine iz hrane i može se potvrditi laboratorijskim testiranjem.
Intolerancije su češće, jačina reakcije ovisi o dozi, reakcija se može javiti na aditive ili prirodno prisutne tvari iz hrani, a simptomi su brojni i često zbunjujući. Laboratorijskog testa u pravilu nema, pa Howard Dengate, suosnivač Network-a Food Intolerance najboljom dijagnozom smatra eliminacijsku dijetu: kreće se s hranom s niskom razinom slicilata, amina i bez oko 50 aditiva koji bi mogli stvarati probleme. Zatim se u prehranu uvodi jedna po jedna sumnjiva namirnica.
Zanimljivo je da potrošači povezuju ono što su pojeli sa svojim trenutnim simptomima jedino ako se reakcija javi unutar pola sata nakon jela. Kod alergije na npr. kikiriki, simptomi se javljaju odmah, dok se kod intolerancije mogu pojaviti nakon nekoliko sati ili čak dana. Simptomi intolerancije na hranu se mogu svrstati u 5 kategorija:
1. osip, ekcem i druge promjene na koži
2. problemi s gornjim dišnim putevima, astma, česte prehlade i infekcije uha
3. nadutost, trbobolja, zatvor, proljev
4. glavobolje
5. problemi sa spavanjem, koncentracijom, depresija
Sve veću zabrinutost potrošača oko toga što sve hrana koju jedemo sadrži potvrđuju i rezultati agencije Mintel: tržište hrane bez glutena, bez laktoze i druge bez hrane se od 2000. godine u Velikoj Britaniji povećalo za preko 300 %.
-
Ilegalna gradnja
Inspektorat naredio rušenje vikendica uz Dravu: "Ovdje smo više od 34 godine i sada to odjednom nekome smeta"
-
pad u planinama
FOTO Cure detalji o padu iranskog helikoptera s predsjednikom, sazvan hitan sastanak
-
cesta D1 u Dicmu
U teškoj nesreći poginuo pješak: "Prema prvim informacijama, oborio ga je automobil"