Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nalazi stižu e-mailom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za pacijenta projekt informatizacije znači da će provlačenjem njegove zdravstvene iskaznice liječnik u kompjutoru imati uvid u sve njegove bolesti i terapije.

Do kraja godine sve ordinacije primarne zdravstvene zaštite, laboratoriji i ljekarne bit će povezani u integrirani informacijski sustav što će pojednostaviti rad medicinskog osoblja: bit će manje papirnatog posla i manje "šetnje" za pacijente., prenosi Vjesnik.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora

Na nedavnom predstavljanju projekta u Vladi, premijer Ivo Sanader je zaključio da E-zdravstvo znači i manje korupcije zbog transparentnosti postupka.

Zasad je umreženo 350 ordinacija opće i obiteljske medicine u tri županije - Zagrebačkoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj, a počinje povezivanje pedijatrijskih, ginekoloških i stomatoloških ordinacija te laboratorija i ljekarni. Ukupno, oko 6000 ordinacija.

Dosad je u projekt uloženo 70 milijuna kuna, a predsjednik povjerenstva za E-zdravstvo, pomoćnik ministra zdravstva, Renato Mittermayer kaže da su daljnja ulaganja znatno manja, jer osnovni sustav postoji, a ostalo je samo nadogradnja.

Za pacijenta projekt informatizacije znači da će provlačenjem njegove zdravstvene iskaznice liječnik u kompjuteru imati uvid u sve njegove bolesti i terapije. Pristup u potpuni "elektronički karton" imat će isključivo izabrani liječnik, a liječnici u svim drugim ordinacijama u Hrvatskoj, ako pacijent kod njih bude zatražio pomoć i ako ih za to ovlasti, imat će pristup u onaj dio elektroničkoga kartona koji je autorizacijom odobrio. 

Na kartici će biti samo osnovni podaci o pacijentu i eventualno "ulaz" za "posebna stanja" kao što su alergije, kronične bolesti (na primjer dijabetes) da bi liječnik u slučaju nesvjestice pacijenta, dakle bez autorizacije, imao važne podatke. Na kraju, pacijenti neće morati sami ići po nalaze pretraga u laboratorije jer će oni elektroničkim putem stizati njihovim liječnicima, a putem Interneta će se moći naručiti i na pregled. Na specijalistički pregled unutar ustanove primarne zaštite moći će ga naručiti i njegov liječnik koji će pred sobom imati pregled slobodnih termina.

Uspostavom elektroničkoga kartona prvi put u povijesti moći će se pratiti pobol od svake bolesti, što će uvelike pridonijeti planiranju zdravstvene zaštite na određenom području. Medicinski su podaci trajni i tajni, ne mogu se naknadno mijenjati, brisati ili dodavati, a može im pristupiti samo medicinsko osoblje koje ima određeni stupanj autorizacije, odnosno pacijentova dopuštenja.

U prvoj fazi projekta, povezivanja primarne zaštite, svaki posjet pacijenta liječniku završava slanjem niza poruka iz ordinacije u središnji dio informatičkog sustava primarne zdravstvene zaštite. Sada se medicinsko-ekonomski podaci uglavnom prikupljaju ručno i na zastarjeli način dostavljaju u HZJZ i HZZO. Primjerice, ubuduće će se pojava epidemije na nekom području moći detektirati gotovo istodobno, čim se veći broj pacijenata obrati svojim liječnicima koji će im dijagnosticirati istu dijagnozu na približno istom prostoru. To znači i brže intervencije radi sprječavanja epidemije.


Pametna kartica i recept uputnica

Pametnim karticama, koje će dobiti svi zdravstveni djelatnici i pacijenti, osigurat će se da sve transakcije prema središnjem dijelu informatičkog sustava budu potpisane digitalnim potpisom, čime se osigurava autentičnost i neporecivost provedene transakcije. Kanal kojim će informacije dolaziti u ordinaciju i izlaziti iz nje osigurat će da samo izabrani liječnik može vidjeti pojedine informacije. Pametna kartica istodobno je i iskaznica osigurane osobe i za osnovno i dopunsko osiguranje, pa više neće biti potrebne dvije plastične kartice. HZZO je u proteklih 11 godina izdao više od 15 milijuna kartica, a na kraju će pametna kartica biti nositelj podataka kao budući elektronički recept i uputnica

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene