Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Analizom kose je moguće otkriti detalje o prehrani te dijagnosticirati poremećaje poput anoreksije ili bulimije, kažu američki znanstvenici.


Istraživači s Brigham Young University su otkrili razlike u razini dušika i ugljika u uzorcima kose žena liječenih u klinikama za poremećaje u prehrani u odnosu na uzorke kose žena koje nisu patile od tih poremećaja.

Vezani članci Šarene djevojke Šarene djevojke mogu uljepšati i najtmurniji dan pa su podijelile svoje slike sa svima Donald Trump Svi se pitaju što se dogodilo s Trumpovom bojom kose: "Zar mu je i frizer okrenuo leđa?"

Pokazalo se kako je analizom uzoraka kose moguće otkriti prisutnost poremećaja u prehrani uz preciznost od 80%.

Poznato je da se analizom kose može otkriti konzumacija droga te štetna izloženost živi ili olovu.

Istraživači u stručnom časopisu Rapid Communications in Mass Spectrometry dodaju kako će na temelju njihovog rada biti moguće razviti klinički test za poremećaje u prehrani koji će omogućiti postavljanje mnogo ranije dijagnoze.

Test za otkrivanje poremećaja u prehrani je nužan jer pogođene osobe često skrivaju svoj problem ili ga uopće nisu svjesne.

Posljedice poremećaja u prehrani, poput poteškoća sa zdravljem srca, povišene razine enzima jetre ili smanjenja gustoće kostiju, mogu biti ireverzibilne i životno opasne.