Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kosa govori o poremećaju u prehrani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Analizom kose je moguće otkriti detalje o prehrani te dijagnosticirati poremećaje poput anoreksije ili bulimije, kažu američki znanstvenici.

Istraživači s Brigham Young University su otkrili razlike u razini dušika i ugljika u uzorcima kose žena liječenih u klinikama za poremećaje u prehrani u odnosu na uzorke kose žena koje nisu patile od tih poremećaja.

Pročitajte i ovo Mladi luk Sve skuplja Koliko će koštati ovogodišnja uskrsna košarica? "Kad preračunam u kune, to je puno. Ali tko voli, nek' izvoli" Vis Od recepata do nakita Na mnogima najljepšem hrvatskom otoku raste najstarije stablo rogača na svijetu: Mladi zadrugari čine čuda

Pokazalo se kako je analizom uzoraka kose moguće otkriti prisutnost poremećaja u prehrani uz preciznost od 80%.

Poznato je da se analizom kose može otkriti konzumacija droga te štetna izloženost živi ili olovu.

Istraživači u stručnom časopisu Rapid Communications in Mass Spectrometry dodaju kako će na temelju njihovog rada biti moguće razviti klinički test za poremećaje u prehrani koji će omogućiti postavljanje mnogo ranije dijagnoze.

Test za otkrivanje poremećaja u prehrani je nužan jer pogođene osobe često skrivaju svoj problem ili ga uopće nisu svjesne.

Posljedice poremećaja u prehrani, poput poteškoća sa zdravljem srca, povišene razine enzima jetre ili smanjenja gustoće kostiju, mogu biti ireverzibilne i životno opasne.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene