Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bakterije u laktozi

Imate karijes? Kriva je kava s mlijekom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stomatolog iz Seattlea Heidi Hackett tvrdi da stalno uzimanje laktoze dovodi do učestale pojave karijesa. Kod osoba koje konzumiraju kavu u većim količinama i svakodnevno, karijes se javlja u tolikoj mjeri da može potpuno uništiti zube.

Kava sama po sebi ne predstavlja problem, ali dodaci koji se stavljaju u kavu, predstavljaju pravu bombu za zube.
'Otkrili smo da je puno naših pacijenata većinu vremena provodi za računalom na poslu ispijajući kavu s mlijekom. Stalno uzimanje laktoze ostavlja bakterije u ustima', tvrdi Hackett.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez zabušavanja Preskakanje pranja zubi zaista može biti OPASNO! Slika nije dostupna Provjereno u 22:15 Četkicu za zube mijenjamo tek jedanput godišnje!

Prema Hackettu, najodgovornija za truljenje zubi je bakterija Streptococcus mutans, koja pretvara ugljikohidrate i šećer u kiselinu. Kiselina zatim izjeda zubnu caklinu i nastaje šupljina, koja u doticaju s ostalim baterijama postaje sve bolnijom, piše allmediany.com.

> >Pet šalica kave može izazvati halucinacije i psihozu?!

Ovo istraživanje poklapa se s teorijom stomatologa da pijenje mlijeka i bilo kojih drugih zaslađenih tekućina iz boce prouzrokuje propadanje zubi kod djece starije od godinu dana pa stoga preporučuju da se djecu navikava na pijenje iz čaše već prije navršene godine starosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene